Wat doe je op een vegan monkey platter?

door | mei 17, 2019 | Opvoeden, Veganisme | 0 Reacties

vegan monkey platter veganisme kinderen eten plantaardigEen monkey platter is hartstikke handig, relatief makkelijk te maken en de meeste kinderen eten er goed van. Ik zet er thuis ook regelmatig eentje neer. Bij ons is dat natuurlijk wel een vegan monkey platter.

Als je dan naar inspiratie gaat zoeken om er eens wat anders op te gooien dan komkommer en tomaat, vind je al snel een hoop dierlijke producten. Ik moest echt even schakelen om gezonde en gevarieerde plantaardige monkey platter vullers te vinden. Dus bij deze, mijn absoluut niet complete lijst.

Wat is een monkey platter eigenlijk?

Eerst even de basics. Mocht je nieuw zijn in dit opvoed gedoe of toevallig onder een steen geleefd hebben dan een korte uitleg wat een monkey platter eigenlijk is.

In plaats van samengestelde gerechten geef je je kind een bord vol keuze. Simpele en eenvoudige opties. Dus geen meerlaags belegde boterham maar losse ingrediënten. Zo kunnen kinderen zelf kiezen waar ze echt behoefte aan hebben en leren ze smaken beter kennen.

Kan gewoon op een bord hoor, maar ik pak altijd een muffin blik. Die zijn meteen heel handig in bakjes verdeeld. Scheelt met rommel en je kan er ook lepeltjes eten in doen. (Yoghurt en zo.)

Verder is het ook behoorlijk praktisch. Je vermijd de hele “Ik wou toch iets anders” discussie. Ik bedenk wat er op gaat maar omdat er variatie is krijg je meestal niet die peuter-weerstand over je heen. Oh, en je hoeft niet elke vijf minuten op te staan om iets nieuws te pakken. Een goed gevulde vegan monkey platter gaat meestal wel een middag mee.

Waarom een vegan monkey platter?

Ja, omdat wij veganisten zijn natuurlijk. Het is een beetje raar om iets wat je zelf afkeurt wel aan je kinderen te geven omdat de meerderheid dat toevallig doet. (Iets met bruggen en of je er ook af zou springen als een ander dat doet.)

Het is allang en uitgebreid bewezen dat kinderen, of eigenlijk iedereen, prima gezond kan zijn op een plantaardig dieet. Gewoon een beetje variëren en weten waar je mee bezig bent, maar dat geld natuurlijk voor elke manier van eten.

Wat kan er dan op!

Jaahaaa, daar komen we aan toe. Ik moest toch een beetje de ruimte vol praten. Alleen een lijst met eten leest niet zo lekker weg.

Maar goed, komt ie. Dit gooi ik zoal op een vegan monkey platter:

Moet je uiteraard wel even zelf opletten wat er geschikt is voor jouw kind. Niet dat je een dreumes meteen een bak hazelnoten voorzet of zo. Verder is het een kwestie van neerzetten en loslaten. Ja, het wordt een rommel maar zeg nou eerlijk, dat is het waarschijnlijk toch al. Ook zal niet alles altijd opgegeten worden, dat is nu juist het idee van die keuze. Als er meerdere kinderen thuis zijn wil het bij ons meestal wel op gaan, zo niet dat steek ik de overblijvertjes zelf in mijn mond. Gaat dat niet meer of heb ik daar echt geen zin in, ja dan is het voor de prullenbak. Niet leuk maar het is niet alsof een gesmeerde boterham altijd op gaat en ik ga echt geen afgekloven korstjes opeten hoor. Dan liever een ietwat bruin appel partje.

Hoe gaat dat bij jou?

Uit nieuwsgierigheid, wat doe jij eigenlijk op de monkey platter? Kunnen we samen de lijst nog veel completer maken? Ik wil de foto’s wel zien! Hoeft echt niet allemaal super verantwoord hoor. Uiteraard niet op de lijst gezet, maar ik doe er stiekem ook wel eens wat volkoren koekjes op. Dus geen schaamte, kom maar op met je platter!

 

Verder lezen?

Tien vragen die iedereen durft te stellen aan de ouders van veganistische kinderen.

Ja maar wat eet zo´n veganist dan?

print

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik lees:

Naar Buiten 2021Naar Buiten 2021

Onderwerpen

SelectSelect

Het Archief

SpeelgoedSpeelgoed