Veganistische feestdagen!

door | dec 9, 2018 | Veganisme | 0 Reacties

veganistische feestdagenHet is December en dan heb je feestdagen. Dat je de familie weer eens ziet en met z’n allen een belachelijke hoeveelheid eten wegwerkt. Kan heel gezellig zijn maar als veganist soms ook wat lastig. Dat braadstuk is niet helemaal jouw ding meer, zeg maar. Vandaar mijn gids voor veganistische feestdagen!

Eerst even een bekentenis; ik hou dus niet zo van die feestdagen. Nou ja, kerst en nieuwjaar vooral. Sinterklaas weer wel, ben ik gek op maar na 5 December kruip ik het liefst mijn bed in tot het voorjaar.

Hoe dan ook, sommige mensen zijn een stuk socialer dan ik en ook nog veganist. (Of je kent een vegan en wil aardig zijn, wat ik geweldig vind dus hier heb je een digitale knuffel.) Bij deze mijn tips en recepten.

Het voorwerk.

Deze is vooral voor de verse veganisten. Na een paar jaar weet de familie wel hoe het zit met dat plantaardig gedoe. Heb je ergens in November besloten dat je voortaan alleen nog maar broccoli wil eten dan kan het zijn dat je oma een beetje moet schakelen.

Nodig, als het kan, iedereen bij jou uit. Dan hou je de controle en kan je de familie laten proeven hoe lekker plantjes kunnen zijn. Het is flink werk en uitsloven maar het kan een hoop goede wil opleveren in de toekomst.

Ben je al ergens uitgenodigd (of woon je te klein/ te druk/ met kinderen die overal een bende van maken) geef dan rustig aan wat jij nodig hebt. Bied aan om wat gerechten te maken (en maak dan genoeg om uit te delen) of wat recepten op te sturen. Willen ze echt niet meewerken? Dan willen ze jou er niet bij hebben. Het is hard maar wat moet je bij mensen die jou niet accepteren zoals je bent?Kom bij mij langs als je eenzaam bent. Ik ben nu je moeder, veeg je voeten, hang je jas op en pak wat van de glühwein.

Lekkers en voorgerecht.

Of je nu iedereen bij jou uitnodigt of zelf wat lekkers meeneemt, koken moet je toch. Maar wat dan? Google maakt het makkelijk voor je en ik nog veel makkelijker. Hier zijn mijn go-to feestrecepten. Dit zijn gerechten die werken, lekker smaken en in mijn beperkte keuken met mijn middelmatige vaardigheid een leuk resultaat opleveren.

Een eerst indruk is belangrijk en daarom kan je direct bij binnenkomst wat lekkers aanbieden. Deze feeststol bijvoorbeeld, of een schaal met deze koekjes. Stiekem kan je elk koekjes recept gebruiken hoor. Niets specifiek feestigs aan. Het gaat om de vorm van het lekkers.

Komen we bij het voorgerecht. Kan van alles zijn en vaker dan je denkt al (bijna) plantaardig. Denk salade of een simpele soep. Ik maak nog wel eens deze taart. Even een beetje puzzelwerk maar het ziet er echt geweldig uit. Oh, en deze wintersoep. Ja, er zit sinaasappel in en ja, dat is nu juist geweldig. Niet over nadenken, gewoon proberen.

Hoofdgerecht en nagerecht.

Het hoofdgerecht is de ster van de veganistische feestdagen. Ik beloof je dat niemand een braadstuk mist als je deze creatie op tafel zet. Alsof een banketstaaf en dat eerdergenoemde braadstuk een hartige veganistische liefdesbaby hebben gemaakt. Smaakt nog lekker ook.

Een cottage (of sheperd’s) pie voelt al wat huiselijker. Hangt echt af voor hoe sjiek je wil gaan. Of ga voor de lasagne. Iedereen lust lasagne. Oh, en daar heb ik een tip voor. Ik heb dit soort schaaltjes.

Daar maak ik voor iedereen een kleine lasagne in. Kan je aanpassen naar voorkeur en dieet, maar je staat ook niet te klooien met het opscheppen.

Als laatst een toetje wat de veganistische feestdagen waardig is. Thee, koffie en een lekker plakje zoet. Dit appel-walnoot brood smaakt feestelijk en laat zich prima een dag eerder maken. Je kan het pimpen met een sausje, chocolade bijvoorbeeld, maar het is prima op zichzelf. (Zeker na zo’n maaltijd.)

Ja, of je gaat helemaal klassiek met een banketstaaf. Nog makkelijk te maken ook. Goed timen of op het laatste moment nog even opwarmen voor de extra feest ervaring.

Veganistische feestdagen survival tips.

Even buiten het eet verhaal om, je eerste veganistische feestdagen kunnen best lastig zijn. Je kan te maken hebben met onbegrip, vervelende vragen en soms wel heel matig eten. Nog even wat last minute survival tips.

Feestdagen zijn niet het moment voor discussies! Dat snapt je aangeschoten oom misschien niet, maar jij gelukkig wel. Heb een flauw antwoord klaar (“Ik wil later een broccoli worden.”) en verander het onderwerp. (“Hoe zou het toch met dat Brexit staan?”) Speel Carnist bingo in je hoofd.

Neem eten voor jezelf mee. Ook als de kok claimt iets voor jou te maken. Meestal komt het wel goed en blijft de pastasalade verstopt in je tas maar in het geval van een bord lauwe sla (true story) hoef je tenminste geen honger te lijden.

Hou de humor er in. Met deze, of deze. Of kom zo gekleed binnen. Praten ze echt niet meer over wat je eet. Ik snap best dat je iedereen wil vertellen over je nieuwe veganistische kennis maar geloof me, op dit soort momenten kan je maar beter lachen.

Mocht alles falen, zet dan deze in: Wijn, veel wijn.

Fijne veganistische feestdagen!

 

Verder lezen?

Ja maar wat eet zo´n veganist dan?

Tien mythes over veganisme die je waarschijnlijk gelooft.

print

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ReizenReizen

Boekentip

Onderwerpen

Sport Banners

Het Archief

TuinTuin