Lieve Vegetariër, eieren zijn ook zielig.

door | mrt 11, 2017 | Veganisme | 0 Reacties

Vegetariër ben je, in veruit de meeste gevallen, omdat je het niet ok vind dat er dieren dood moeten zodat jij ze op kan eten. Ben ik het helemaal mee eens. Honderd punten, je mag door naar de volgende ronde.

Uiteraard kunnen er andere redenen zijn waarom je vega eet, maar vandaag wil ik me even richten op de eerste (en grootste) groep mensen. De ethisch vegetariër.

Ergens in je leven maakte je de keuze dat er niemand dood moet voor jouw honger. Punt is, en nu wil ik je heel voorzichtig uitdagen, dat je die filosofie niet helemaal doorvoert. Eigenlijk ben je nu halverwege. Dat is al een stuk verder dan de meeste mensen dus wat dat betreft hulde, maar je bent er nog niet.

Ja waar dan? Waar moet ik zijn? Wat is dan dat einddoel waarvan jij claimt dat ik nu pas halverwege ben?

Eigenlijk zei ik dat net al. Het idee dat er niemand dood moet ten bate van jou.

Kijk, de link is bij een biefstuk makkelijk gelegd. Dat stuk spier had die koe nodig, zonder functioneert ie niet zo goed meer. Die koe is dood. Dus vervang je dat met een omelet, of een kaasschnitzel. Lekker en makkelijk.

Probleem is dat er voor dat ei of dat stuk kaas ook iemand dood moest.

Volledige uitleg hier, en hier.

Even kort: een ei komt van een kip. Weten we allemaal wel. Hanen leggen geen eieren. Dus de broer van die kip die jouw ei heeft gelegd, moest dood. Haantjes zijn de eerste slachtoffers van de ei industrie. En dan heb ik het niet over zo’n beest met een kam en veren, nee, dit betreft kleine kuikentjes, die gele. Die dan levend worden versnipperd ofzo.

Kaas wordt gemaakt van melk. Eigenlijk is het hier hetzelfde verhaal. Melk wordt gemaakt door de koeien, stieren doen dat niet. De broertjes van jouw melkkoe moeten dood. De zoontjes van die koe overigens ook, want om melk te geven moeten er wel baby’s zijn.

Jamaaaarrrrrr! Dat is heel wat anders. Er hoeft niet voor elk pak melk of eieren een dier dood. 

Klopt. Maar het valt wel mee hoe anders dat is. Er hoeft ook geen koe dood voor elke gehaktbal. De vraag is dus waar de de grens trekt. Is het wel ok als er een half dier sterft voor jouw maal? Of een kwart? Welk deel dood dier is gerechtvaardigd?

Ik zeg dus geen. In elke tak van de dierenindustrie worden er dieren gedood. Kuikentjes voor een ei, kalfjes voor de melk, bijen voor hun honing, allemaal slachtoffers en allemaal onnodig.

Dus lieve vegetariërs, ik vraag je om je hart open te stellen. Niet alleen voor het volwassen dier, maar ook voor de kinderen die het bijproduct zijn. Ik wil je uitdagen om de waardes die je uitdraagt ook echt te volgen.

 

print

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik lees:

Naar Buiten 2021Naar Buiten 2021

Onderwerpen

SelectSelect

Het Archief

SpeelgoedSpeelgoed