Ja maar wat eet zo´n veganist dan?

door | dec 31, 2016 | Veganisme | 1 reactie

Dat ik een veganist ben is oud nieuws. Ik eet en leef nu al zo’n zes jaar plantaardig. Stiekem zou ik het best leuk vinden als de rest van de wereld met me mee zou doen. Gezellig plantjes eten.

Overigens zou onze aarde, de dieren en de hongerlijdende medemens dat ook wel waarderen.

De gekte is dat vrijwel niemand graag dieren laat martelen, de aarde misbruikt of hun eigen lichaam ziek maakt. Eigenlijk hebben we bijna allemaal dezelfde waardes.

Een deel van het probleem is de vraag “Maar wat eet je dan?” En laat die vraag nu makkelijk te beantwoorden zijn. Hieronder links naar mijn favoriete producten, recepten en tips. Hierboven een diashow van heerlijk eten, allemaal plantaardig en gemaakt door verschillende veganisten.

Vleesvervangers

Eerst maar even het makkelijkste onderwerp. Wat ligt er op je bord naast de aardappels en groente? Nou, deze kipstukjes bijvoorbeeld. Of een lekkere burger. Deze schnitzel mag ik ook graag weghappen. Mijn partner, de Officier, is nogal weg van deze kroketten. Hij maakt er met dit bladerdeeg vaak broodjes van.

In een pita, met wat sla en saus, zijn deze shoarma stukjes heel geliefd. Enne, voor de bacon liefhebbers….alsjeblieft.

Oh, en een favoriet in ons huis: sudder(geen)vlees. Als kind was ik daar echt gek op. We noemden het “Val-Dood-Vlees (omdat de draadjes van het vlees omvallen als ze heel goed gaar zijn). Voor de luie vegan, koop dit, als je meer tijd hebt kan je het maken van seitan. Dat spul in een potje, de meeste supermarkten hebben het wel. Gewoon klaarmaken zoals je moeder dat vroeger deed. (Met een halve fles wijhijnnnn!)

Zuivelvervangers

Pfffff, hoeveel keus wil je? Vrijwel elke supermarkt heeft een ruime selectie aan sojamelk, rijstmelk, havermelk, amandelmelk, kokosmelk en speltmelk. Ook nog in verschillende smaakjes. Dit is mijn persoonlijke favoriet (omdat ie naar de Yokidrink smaakt die ik vroeger kreeg) en deze schijnt ook enorm lekker te zijn.

Room om mee te koken? Is er. Voor in de koffie? Is er ook. Voor op je toetje? Ook geen probleem.

“Ok, tot nu toe vind ik het wel prima. Maar ik kan echt niet zonder kaas hoor. Echt niet.”

Oh hoi, ben jij er ook weer, denkbeeldige helft van een conversatie. Leuk.

Kaas is voor de meeste mensen het moeilijkst om op te geven. Heb ik toch even goed nieuws voor je: plantaardige kaas in verschillende smaken en vormen! En mocht je deze variant niet lekker vinden, er zijn er nog veel meer. Voor de luxe poppetjes, kijk eens hier.

Yoghurt voor het ontbijt, met smaakje als je wilt. Vla als toetje. Dit is de favoriet van mijn kinderen.

Ben ik iets vergeten? Oh ja, op brood smeer je bijvoorbeeld dit, of deze, die smaakt echt naar roomboter.

Ook handig

Het bladerdeeg, de croissants en de pizza van Tante Fanny. Deze mayonaise, deze koeken en gistvlokken om oooooveral overheen te strooien (geeft een lekkere, hartige smaak).

Recepten

“Dat klinkt allemaal wel leuk hoor, maar hoe moet je dat dan klaarmaken? Ik wil gewoon mijn boerenkool!”

Nou, dan kijk je hier.

Nog een paar recepten? Deze heb ik allemaal wel eens gemaakt en ik vond ze geweldig! Uiteraard is er nog heel, heel veel meer te vinden, maar dit zijn mijn favorieten:

Soep vooraf, lekker makkelijk. Dan kan je deze Cottage pie maken, of, als je je uit wil sloven, deze rollade (ok, deze heb ik niet zelf gemaakt, de Officier deed het. Maar ik heb hem wel echt zelf opgegeten.)

Als toetje kan je cupcakes maken, of een appel-walnoot cake. (Of gewoon allebei, ik oordeel niet). En dan als klap op de vuurpijl serveer je sterke koffie met een zelf gemaakt kaasje.

Ja, of je zit gewoon op de bank, in je pyjama en dipt dit helemaal in je eentje op. (schuldig!)

Winkels

“Ja maar waar haal je al dat spul dan? Ik heb geen vegan winkel in de straat hoor.”

Nou gewoon, bij de supermarkt. Ik winkel bij de Jumbo, dus de meeste dingen die ik aanraad vind je daar. Ekoplaza heeft ook leuke dingen. Maar je kan ook vanuit je luie stoel bestellen.

Hier bijvoorbeeld, of hier, en hier, oh en hier ook.

 

Conclusie

Kijk, ik snap best dat je zojuist niet al die linkjes uitgebreid hebt bestudeert. Maar ik hoop dat je een idee krijgt hoe makkelijk het is om plantaardig te eten.

De eerste keer boodschappen doen is wel even lastig, maar als een moeder die, iets te regelmatig, op vrijdagmiddag, op het laatste moment, met drie wilde kinderen, in de supermarkt nog even een maaltijd bij elkaar verzint…….het went echt best snel.

 

 

print

1 Reactie

  1. Wendy Hoos

    Zoals jij het vertelt klinkt het best ’te doen’, maar in mijn hoofd is het een hele omschakeling die aandacht vraagt. En dan mijn vriend: hij vind het ook zielig voor Aagje en al dieren waar we de naam niet van weten, maar als het erop aan komt eet hij graag wat hij kent. En als het er naar zijn idee niet lekker uit vindt zien.. Dan eet ie het ook niet. Ohja.. en het is duur (ik zeg dat dat niet hoeft, maarja als je dubbel boodschappen doet, misschien dan wel.. Het laatste woord is er nog niet over gevallen in ons huis, maar het veranderen van ons eten wil ik ook zeker niet onder dwang doen. Soms vind ik de dingen die zo simpel lijken toch aardig ingewikkeld..

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Boekentip

Onderwerpen

Natural Heroes

Het Archief