IJzer en veganisme; hoe zit dat nou?

door | mei 11, 2018 | gezondheid, Veganisme | 1 reactie

Het is 2018 hè. Niet eens net 2018, nee, we zijn er al een tijdje mee bezig. En dus in 2018…vijfhonderd drie en zeventig jaar na de uitvinding van de Europese boekdrukkunst en bijna vijftig jaar na de uitvinding van het internet, hoor ik nog steeds dat je uit een plantaardig dieet niet genoeg ijzer kan krijgen. Daar wordt ik nou zo moe van. (Maar dat zal dan wel aan mijn ijzer tekort liggen of zo.)

Dan ook niet eens alleen de onopgeleide burger….nope…artsen. Mensen met een opleiding van negen tot twaalf jaar. Mensen op wiens advies je hoopt te kunnen vertrouwen. Best wel jammer en zo.

In de vage hoop dat mijn geschrijf ooit de juiste mensen bereikt ga ik proberen uit te leggen hoe het nu zit met die enge veganisten en hun wel heel goed verborgen ijzer tekort.

Hoeveel ijzer heb je nodig?

De basics; hoeveel van dat spul heb je nu per dag nodig? Je hebt, als het goed is, zo’n drie tot vijf gram ijzer in je lijf. Een spijker of acht, zeg maar. (Nee, echt. Kan je je dat voorstellen? Dat er genoeg ijzer in je lijf zit om een muur vol lijstjes te spijkeren?) Elke dag dien je dat aan te vullen met ongeveer 9 tot 15 milligram.

Even heel praktisch: als je ontbijt met bruine boterhammen met stroop, luncht met bruine boterhammen met hummus en s’avonds noedels met tofu en sesamzaadjes eet dan ben je er al. Werk af en toe een abrikoos, spinazie salade of bonen burrito weg en je zit er zelfs ruim overheen.

Eigenlijk is vrijwel elke instantie het er over eens dat je, als je gevarieerd eet en er geen onderliggende oorzaken zijn, je makkelijk genoeg ijzer binnen krijgt via je eten. Supplementen zijn niet standaard nodig.

Waar zit dat ijzer zoal in?

Om de een of andere reden denken veel mensen dat je ijzer alleen uit de spieren en organen van andere dieren kan halen. Nooit Popeye gekeken zeker. Er zijn behoorlijk wat plantaardige bronnen van ijzer. Hoe denk je anders dat die koe er aan komt?

Mijn twee favorieten zijn havermout en rode kidney bonen. Ik vind ze beide lekker en makkelijk te verwerken in een maaltijd. Kijk ook eens hier voor wat andere ideeën.

Het komt er echt op neer dat je, tenzij je heel eenzijdig eet, je niet speciaal op je ijzer inname hoeft te letten.

Opname vs inname.

Wat je eet qua ijzer is niet hetzelfde als wat je lijf opneemt. Dat geld voor iedereen en daar is rekening mee gehouden in de aanbevolen hoeveelheid.

Punt is dat sommige mensen echt minder opnemen dan anderen. Als je merkt dat je ondanks een goed voedingspatroon nog een ijzertekort hebt (doordat je symptomen ziet of via een bloed test) dan kan je naar je opname gaan kijken.

Mocht je dit lezen als niet-veganist, weet dan dat zuivel producten de opname van ijzer remmen. Heel eerlijk, buiten het ethiek verhaal, het is sowieso mijn advies om te stoppen met zuivel. Het is echt lang zo goed niet voor je als ons vroeger verteld werd. Heel vaak merk je dat als je geen zuivel meer consumeert dat er allerlei kwaaltjes verdwijnen. Dingen die je er niet snel mee zou associëren. Ongemerkt was je dan toch een beetje allergisch. Wat niet zo gek is, het is immers helemaal niet de bedoeling om als volwassene de zuigelingenvoeding van een andere diersoort weg te werken.

Maar goed, daar gaat het niet over. Nu gaat het over ijzer. Het volgende wat je kan proberen is je inname van vitamine C wat verhogen. Niet per se via een supplement, liever iets eten met vit C bij elke maaltijd. Dat helpt enorm met het opnemen van ijzer.

Hoef je ook niet te moeilijk over te denken. Kiwi door de havermout, een tomaat op de boterham voor lunch en rode paprika door het avondeten bijvoorbeeld.

Een andere tip die ik ooit kreeg was een probiotica. Een van De Jongens had vroeger een behoorlijk probleem met het opnemen van ijzer. We gaven hem regelmatig een kuurtje omdat ie weer van die wallen kreeg. Tot iemand me ooit zei dat probiotica de darm kunnen helpen om de aanwezige ijzer beter te verwerken. Het joch is sindsdien een stuk gelukkiger en wallenvrij. (Het is niet een op een, maar wallen en een bleke huid kunnen een teken van een ijzertekort zijn.)

Toch een supplement?

Het kan voorkomen dat je toch eens een supplement nodig hebt. Omdat je kinderen nu eenmaal niet kan dwangvoederen of omdat er gewoon even te veel van je gevraagd wordt. Qua ijzer is er een hoop te halen. Loop een willekeurige drogist binnen er er staat een hele rij aan potjes. Toch ben ik daar geen fan van.

Ik hou van Floradix Floravital. Dat is een drankje waar plantenextracten in zitten. Geheel natuurlijk, zonder toegevoegde suikers, prima weg te krijgen en het werkt als een tierelier. Kindertip: zet een keer Asterix en Obelix op en zeg je kinderen dat je een flesje van de toverdrank hebt gekocht. Gaat het zo naar binnen.

 

 

Verder lezen?

Tien vragen die iedereen durft te stellen aan de ouders van veganistische kinderen.

Ja, maar wat eet zo’n veganist dan?

print

1 Reactie

  1. Sylvia Dym

    Mooie blog. Website leuk geworden. Trots op je

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik lees:

Naar Buiten 2021Naar Buiten 2021

Onderwerpen

SelectSelect

Het Archief

SpeelgoedSpeelgoed