Eet een veganist ook zoetigheid?

door | jun 30, 2017 | Veganisme | 1 reactie

Toen ik, jaaaren geleden, veganist werd dacht ik nooit meer kon snoepen. Zeker koek en gebak zijn meestal niet plantaardig. Het voelde als een behoorlijke opoffering, maar ik had het er ruimschoots voor over. Daarbij, er zou ook een voordeel aanzitten. De kilo’s zouden moeiteloos van me af vallen terwijl ik geniet van simpel voedsel als salades en…gras?

Ooooohhh mens…wat zat ik verkeerd.

Hieronder een allesbehalve complete lijst van makkelijk verkrijgbare veganistische zoetigheden. Dit zijn mijn favorieten, er zijn er nog veel meer.

Koek.

Om te beginnen: Oreo’s. Jup, je hoort me goed, oreo’s zijn vegan. Niet alle soorten, dus wel even goed lezen. Maar de klassieke zijn altijd veilig. Verder ben ik echt gek op de Robuuste Koeken van Lu. Deze speculaasjes zijn super, maar deze stroopwafeltjes zijn verslavend.

Met het idee dat ze een soort van niet al te ongezond zijn (ik houd mijzelf graag voor de gek), zijn dit de standaard koekjes die we in huis hebben. Maar voor de uitzondering hebben we soms ook deze kokoskoekjes.

Ken je van die likkoekjes nog? Van vroeger? Dit is de grotemensen versie. Koffie likkoekjes. Het is mij letterlijk nog niet gelukt om het pak open te maken en niet in een keer op te eten…..

Oh, en of het koekjes zijn weet ik niet, maar mag ik het even hebben over de Clif bar? Absoluut geweldig om mee te nemen zodat je wat achter de hand hebt (en ze vervolgens toch meteen op te eten).

Snoep.

Al je even voorbij het gelatine schap loopt, is er keuze zat! Harde snoepjes zijn vaak vegan. De Napoleon zure kogels bijvoorbeeld. Maar als je die zachte dingen mist, Goody is een geweldig merk met veel plantaardige keuze.

Zure matten vond ik vroeger echt geweldig! Dat je kaken ervan in de kramp schieten.

Verder eet ik niet zoveel snoep meer eigenlijk. Maar het is er echt, in vrijwel elke winkel. Let even op Schellak (E904), dat is een glansmiddel gemaakt van insecten, Bijenwas (E901), ook gebruikt als glansmiddel en Karmijn(zuur) (E120), een rode kleurstof gemaakt van luizen.

Gebak.

Even eerlijk, gebak is wat moeilijker. Daar is echt wat minder van in de supermarkt. De enige die ik ken zijn deze spijsbroodjes. Er zijn verspreid door Nederland meerdere gespecialiseerde winkels die echt heerlijk plantaardig gebak verkopen, maar dat is wel even een stapje verder dan de buurtsuper.

Ook kan je heel makkelijk zelf iets maken.

Toetjes.

Yessss, hier kunnen we weer los! Plantaardige toetjes zat! Vla? Het is er. Yoghurt? Hoeveel smaken wil je? Kwark? Jup, en nog lekker ook.

En effe…als je ietsjes meer tijd heb…mag ik dan heel ouderwetse griesmeelpudding aanraden? Gewoon aanmaken met sojamelk. En dan uitkijken dat je je niet misselijk eet.

IJs.

Er is ook ijs. En niet alleen waterijs, nee, roomijs. Of sorbetijs. IJs zat! (Maar echt, probeer dit roomijs. De eerste keer dat ik het at….foodgasm.)

Chocolade.

Om maar met het slechte nieuws te beginnen…niet alle pure chocolade is vegan. Maar, veel wel. Kwestie van even achterop de reep kijken. Maar er is meer dan alleen donker. De pecan kokos reep van Tony Chocolonely wordt ook nog eens ethisch geproduceerd.

Er woedden heftige debatten of witte chocolade wel chocolade mag zijn. Uiteraard moet je, voor eeehhh, onderzoek, uitgebreid proeven. Deze is vegan en erg lekker. Maar als je liever melkchocolade hebt, hier is ie.

Maar wat je ook doet, blijf weg van de Vego reep (verkrijgbaar oa bij Ekoplaza). Die is veel te lekker en voor je het weet ben je verslaafd. Er zijn online hulpgroepen.

Keuze zat!

Er is echt zoveel meer plantaardige zoetigheid te koop dat je zou denken. Veel producten zijn bewust diervriendelijk. Veganisme is ‘on the rise’. Maar veel andere zijn eigenlijk per ongeluk plantaardig.

Uiteindelijk maakt het niet uit waarom, het enige wat uitmaakt is dat een ethisch dieet niet in de weg staat van jouw suikercoma. Snoep ze!

print

1 Reactie

  1. Sylvia Dym

    Superblog

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Boekentip

Onderwerpen

Natural Heroes

Het Archief