Laat je peuter meehelpen.

door | okt 11, 2018 | Uncategorized | 0 Reacties

Ken je dat, dat je bijvoorbeeld was gaat vouwen en je peuter hard roept dat ze wil meehelpen? Dat je dan opkijkt en nog net een tel van je mooie stapeltjes kan genieten voor ze er in springt? Zo ontzettend frustrerend maar ook zo belangrijk. Tel tot tien, neem afscheid van enige productiviteit en laat de chaos (aka, de Peuter) maar komen.

Peuters willen zelfstandig zijn.

Als “Zelluf doen!” in jouw huishouden een bekende kreet is dan heb je vast een peuter als huisgenoot. Peuters hebben namelijk een belangrijke missie; in hoog tempo zelfstandig worden. Kindjes met een handicap daargelaten hebben alle peuters die drang. Het zou ook wel raar zijn als de evolutie ons had opgezadeld met luie en gemakzuchtige kinderen. (Ik kijk naar jou, consultatieburo arts die rare dingen beweert.)

Weet je nog dat ik had verteld hoe kinderen praktische en emotionele vaardigheden leren? In de peuter fase wordt er vooral heel hard aan die praktische vaardigheden gewerkt. Emotioneel hebben ze nog veel hulp nodig met zelfregulatie (en dat is helemaal normaal) maar je eigen veters stikken is super interessant nu. (Uiteraard vooral als jij bijna te laat bent en eventjes wil opschieten.)

Ze kunnen meer dan je denkt.

Misschien juist omdat er zo’n verschil zit in de emotionele en praktische vaardigheden schatten we peuters te afhankelijk in. Omdat ze nog niet zelf in slaap komen denken we dat ze ook niet zelf een boterham kunnen smeren. Zoiets.

Peuters kunnen heel veel. Natuurlijk niet zo goed en zo snel als jij, maar dat is een beetje het punt van oefenen. Moest jij ook ooit doen. Peuters kunnen ook al best wat dingen die jij mogelijk spannend vindt. In de pan roeren of komkommers snijden. Niet dat je het koken aan ze over kan laten, maar als je er rustig naast staat het goede voorbeeld te geven kan er echt niet zoveel mis gaan.

Investeren in later.

Ik weet echt dat een peuter die wil meehelpen behoorlijk zwaar is. Alles duurt drie keer zo lang, wordt minder goed gedaan en het kan spannend zijn. Zelf zie ik het als een investering. Nu kost het me tijd, moeite en geduld maar straks heb ik er profijt van.

Ik heb namelijk ook twee grote Jongens. Ze vinden het niet altijd leuk om mee te helpen maar ze doen het prima. Een vaatwasser uitruimen, de woonkamer aan kant brengen, stofzuigen en de was ophangen. We doen het samen. Na het eten en het uitbuiken gaan we even door het huis heen, dan is het snel gedaan. De Jongens weten wat ze moeten doen omdat ze al heel lang oefenen.

Nu brengt de Peuter vaak haar eigen bordje naar de keuken en gooit ze lege verpakkingen in de prullenbak. Het zijn maar kleine dingen maar het helpt wel!

Meehelpen als spel.

Peuters vinden meehelpen een spel. Dat klusje waar jij zo’n hekel aan hebt is voor hun misschien wel leuk. Ik denk dat een volwassene die als kind mocht helpen, mocht experimenteren, diezelfde klusjes misschien met plezier doet. Of in ieder geval met een stuk minder tegenzin.

 

Verder lezen?

Laat mijn peuter het zelluf doen.

Met je peuter het huis uit komen in tien simpele stappen.

print

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik lees:

Naar Buiten 2021Naar Buiten 2021

Onderwerpen

SelectSelect

Het Archief

SpeelgoedSpeelgoed