Thuiswerk tips; hoe krijg je iets gedaan met een kind om je heen?

door | jan 31, 2019 | Opvoeden, Tips en trucs | 0 Reacties

thuiswerk, zzp, kinderen, moederThuiswerk is het werk wat je thuis doet. (Duh.) Dat kan zijn wat ik nu aan het doen ben (een eigen bedrijf runnen) maar ook werk wat nodig is om het huis draaiende te houden. (Badkamer poetsen bijvoorbeeld.) Als ouder wordt je vaak handig in werken naast je kind, je zal wel moeten. Er zit geen uit-knop op zo’n kleintje zodat je even rustig kan koken. Toch zijn er van die klussen die lastig gaan in bijzijn van je kroost. Een blog schrijven bijvoorbeeld, of de kast eens flink opruimen.

Met een kleine baby wil het vaak nog wel in combinatie met een draagdoek. Ik heb nogal wat voor elkaar gekregen met mijn dochter op mijn rug. (Dan heb je je handen vrij.) Heel soms heb je zo’n hummeltje wat echt alleen maar in je armen wil zijn en in dat geval….eeeehhh….leer typen met je tenen? Oké, flauw. Het is een moeilijke situatie waar je niet veel anders aan kan doen dan een paar extra armen regelen. Het voordeel is dat kinderen in de verse variant erg aantrekkelijk zijn en er meestal wel iemand is die een rondje wil lopen met de kinderwagen.

De uitdaging komt vooral in de peuter fase. Dreumesen slapen over het algemeen best goed overdag dus kan je op het snelle ritme van de slapende ademhaling je werk afraffelen. Peuters niet. Peuters zijn druk, aanwezig en willen ab-so-luut nu een blokkentoren met je bouwen.

(Waarschuwing: ik kon het niet laten om eerst lollig te gaan doen. Serieuze tips staan onderaan.)

Voorbereiding is het halve werk.

Spendeer eerst een halve dag met het verzamelen van nieuw, verantwoord speelgoed en favoriete snacks voor je kleine druktemaker. Loop stad en land af om die ene, geweldige puzzel te vinden. (Ja, of bestel wat online.) Geef een fortuin uit.

Zet alles klaar. (Meer voorbereiding dus.)

Ruim je hele huis op. Rommel leidt af van het thuiswerk. Maak een prachtig tableau van snacks, drinken en speelgoed op de salontafel. Leg de krijtjes neer in een regenboog patroon op de kleurplaten. Bewonder je werk. (Vergeet niet om een foto te maken voor social media.)

Begin vol goede moed aan je thuiswerk.

Vervuld van je doel zet je je kind in de speelzone, waarna jij kordaat aan de slag gaat. Je bent optimistisch, dit gaat werken, dit moet je vaker doen. Je huis gaat zo opgeruimd zijn en je bedrijf gaat nu eindelijk efficiënt werken! Het perfecte moederschap komt in zicht!

De onderbrekingen.

Binnen vijf minuten vraagt je kind je wat. Uit je triomfantelijke roes gehaald steek je je hoofd omhoog waarna je met grote ogen naar de tafel staart. Jouw zorgvuldig bereide snacks zijn op, de drinkbeker is omgestoten en de biologische appelsap trekt in het tapijt. Het speelgoed ligt verspreid over de kamer. Hoe kan dat zo snel?!

Je raapt je goede moed samen met je kin op en maakt de boel zo snel mogelijk weer in orde. Nu zal het vast wel lukken dus je gaat weer aan de slag met je thuiswerk.

De onderhandel fase.

Het lukt niet. Nadat je voor de derde keer nieuw drinken hebt gebracht, het speelgoed vier keer bij elkaar hebt gezocht en samen hebt getreurd over het gebroken rode krijtje kan je niet meer. Je gaan uit wanhoop onderhandelen.

“Als mamma nu eeeeeventje dit af mag maken, gaan we daarna iets leuks doen.” Je belooft alles, probeert het uit verschillende hoeken maar het mag niet baten. Onderhandelen met een kind lijkt op het trainen van een puppy die in de ritalin voorraad heeft gezeten. Nutteloos.

Grenzen stellen.

Oké, klaar met de lieve mamma, nu is het tijd voor de strenge moeder. Rustig doch ferm pak je de kookwekker uit de keuken en leg je uit dat jij gaat werken totdat het ellendige ding afgaat. Als we nog tikjes horen dan spelen we zelf.

Plots komt het technische genie in jouw kind boven en binnen dertig seconden heeft ze uitgevolgelt hoe ze het alarm kan laten gaan. Spendeer de volgende vijf minuten met het achterna zitten van een kind met blèrende kookwekker.

Zet een filmpje op.

Geef het op en zet Netflix aan. Parkeer je kind voor het scherm en probeer in de tien minuten die je dat oplevert op het geluid van Peppa Pig je werk af te raffelen. Zie uit je ooghoeken het prachtige visioen van een opgeruimd huis en een efficiënt bedrijf uit het raam vliegen. Post iets op social media over dankbaarheid.

Nu even serieus.

Na de idiote humor even een serieus stukje. Want hoe krijg je nu echt iets gedaan in bijzijn van je kind? (Met grote moeite, har har.)

Kinderopvang helpt. Terwijl ik aan mijn eettafel dit stukje typ is de Peuter druk aan het spelen bij de opvang. Maar goed, die is flauw. Ik krijg niet alles gedaan in die ene opvangdag per week.

Beseffen dat je in blokken van hoogstens tien minuten werkt helpt. Als ik een alinea kan tikken voordat ik moet opstaan om iemand van giraffenmelk te voorzien ben ik al heel tevreden. Niet goed voor de workflow, maar beter dan helemaal niets schrijven.

Eerst buiten iets leuks doen voordat je thuis iets nuttigs doet helpt ook. Een afgepeigerd kind zit net wat langer stil. Het nadeel is dat jij mogelijk ook wel afgepeigerd bent en jullie toch samen op de bank eindigen.

Een (binnen)speeltuin is heel handig voor werk wat je op een laptop kan doen. Zo rond de peuter leeftijd kunnen ze al heel aardig alleen door de speeltoestellen crossen. Wel even wennen aan het lawaai en de idiote kinderliedjes die ze spelen.

Deze klinkt misschien raar, maar nodig een vriendje uit. Twee kinderen houden elkaar bezig. Wie weet vertrekken ze zelfs naar boven en zie je ze een halve middag niet. (Wees voorbereid op een verbouwde kamer achteraf.) Je kan het zelfs combineren met een andere ouder. Werk naast elkaar of ruim samen die kast op. Ga je volgende week bij de ander thuis helpen.

Ik zet als ik ga werken bijna altijd een monkey platter neer. Zeker in combinatie met een filmpje (zo erg is dat niet) levert dat nog wel eens wat niet al te gestoorde werk tijd op.

Timing is verder ook belangrijk. Je kent het ritme van je kind wel. De ene is in de ochtend wat rustiger, de ander in de middag. Ik probeer goed gebruik te maken van de kalme momenten.

De instincten van een stam.

Als laatste wil ik je vooral succes wensen. Kinderen hebben nog de instincten van een stammenbestaan. In die stam zouden ze met een groep andere kinderen de hele dag wild kunnen spelen. Nu focust al die energie en vraag om aandacht zich op jou. Dat kan behoorlijk zwaar zijn. Troost je, voor je het weet heb je tieners die niet uit bed komen.

Oh, en echt even als allerlaatste. Als jij toevallig zo’n kind hebt wat super zoet uuuuuren lang zit te kleuren…..dan is dit het moment om heel strategisch je mond te houden. Ik ben blij voor je, maar ik haat je ook een beetje. (Niet echt, het is vooral jaloezie. Wil jij draagmoeder voor me zijn?)

 

Verder lezen?

Met je peuter het huis uit komen in tien simpele stappen.

Hoe kan je een kind leren slapen…en veters strikken.

print

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Boekentip

Onderwerpen

Select oktober 2021Select oktober 2021

Het Archief

Saunaweken bij Ticketveiling.nl