Het eigenaarschap van het orgasme.

door | jan 6, 2018 | feminisme, seksualiteit | 1 reactie

Januari staat algemeen bekend als de saaiste maand van het jaar. Een uitgelezen moment om eens over seks te praten, of specifieker, orgasmes. Die zijn namelijk nogal oneerlijk verdeeld tussen penis en vagina bezitters en daar kan ik me best boos over maken. Heb ik ook gedaan, hier. Lees dat even, dan zijn we bijgepraat.

Voor de luie mensen onder ons (ik zie je!) wil ik nog even een stuk uit een onderzoek quoten. Komt ie:

Heterosexual men were most likely to say they usually-always orgasmed when sexually intimate (95%), followed by gay men (89%), bisexual men (88%), lesbian women (86%), bisexual women (66%), and heterosexual women (65%).

Daar kan ik flink opgewonden over raken en totaal niet op een leuke manier. Het voelt als een genormaliseerd onrecht. Wat blijkt, ik ben niet de enige die er brood in zag.

De oplossing van Durex.

Durex, het bekende merk voor condooms, vond het ook maar niets, of zag er op z’n minst een onaangesproken markt in. Dus deden ze dit. (Ga maar even kijken, is een leuk filmpje, maar niet geschikt voor op werk enzo.)

Maar Dolle Moeder, hoor ik je roepen, daar moet je toch hartstikke blij mee zijn? Was jij het niet die in je vorige stuk klaagzong dat er geen opties zijn voor de orgasmeloze vagina?

Eeeeeh, ja, dat klopt. En ik ben er ook wel een soort van blij mee. En ook een soort van helemaal niet. Dat is nu juist waar ik het gezellig over wil hebben.

Het is absoluut een teken dat wij als samenleving het vrouwelijk orgasme in beeld krijgen als een belangrijke gebeurtenis. Yay, vooruitgang! En mijn naïeve zelf wil heel graag geloven dat de intenties van dit bedrijf in essentie goed zijn. Dat ze vrouwen gewoon orgasmes gunnen. (En zichzelf daarmee ook wat geld. Oh oeps, heb ik dat gezegd?)

Voor mannen die vrouwen orgasmes geven.

Het grootste punt waar ik tegenaan loop is een van de taglines. “Voor mannen die vrouwen orgasmes geven.” Ik vermoed een beetje dat ze hem snel hebben verwijderd, want na een enkele reclame op tv vind ik hem nergens meer. Wel in hun shop de leuke zin: “Het grootste voordeel hiervan is dat alle mannen vanaf nu fantastische orgasmes aan de vrouwen kunnen geven met de Durex Orgasm’Intense Condooms.”

Nou, en dan word ik dus pissig. Snap je waarom? Zal ik wat uitleg geven?

Het kutconcept dat een orgasme iets is wat een actieve man aan een passieve vrouw geeft! Dat je daar dan ligt te wachten op die ene droomprins die jouw kittelaar wel kan vinden! Kloterig, patriarchaal, neerbuigend, betuttelend gedoe! Het is mijn orgasme ja! Daar zorg ik zelf wel voor!

(Momentje, ik ben momenteel niet alleen in huis en men begint me raar aan te kijken. Ik zet even een kopje thee, zo terug..)

Wie zorgt er nu voor het orgasme?

Seks is ingewikkeld, zeker op het morele vlak. Honger bijvoorbeeld is dat niet. Als ik honger heb sta ik op en eet ik wat, daar ben ik zelf voor verantwoordelijk. Ik kan mijn partner vragen om een boterham voor me te smeren, maar ik kan niet van hem verwachten dat hij zonder enige communicatie van mijn kant weet dat ik wat wil en hoe dik de pindakaas dient te zijn. Het blijft overduidelijk een behoefte die ik zelf dien te vervullen.

Seks doe je (masturberen uitgezonderd) samen. Het is een spelletje waarbij je gezamenlijk aan een leuke uitkomst werkt. In theorie dan. In de praktijk heeft jarenlange onderdrukking de vrouw ervan overtuigd dat zij een passief vat dient te zijn. Het is haar partner die haar vult met genot of kind. De gedachte is dat we zo ondertussen verder zijn dan zulk achterlijk gedachtegoed, maar het duurt generaties lang voordat een ingesleten patroon weer uit slijt.

Het beste wat mij overkomen is qua seks is een relatie met iemand die passief was. Verder was het best wel een lul en was de seks echt niet geweldig, maar door zijn passiviteit kwam ik uit de mijne. Ik ging nadenken over wat ik zelf wil in plaats van me voegen naar de behoeftes van een ander. Daar heb ik nog steeds profijt van.

Seks is een samenspel, een dans, een kunstwerk wat je twee (of meer, woohoo!) mensen creëert. Hoe mooi het resultaat is hangt af van de klik tussen de dansers, maar ik neem verantwoordelijkheid voor mijn choreografie.

Genoeg eufemismen, hoe werkt dat dan in de praktijk?

Ok, ten eerste; mam, ik weet dat je mijn blogs leest, maar sla dit stuk even over, wil je?

Ja….is ze weg? Ok, dan kunnen we praten. Ik wil absoluut niet beweren dat ik de ultieme seks guru ben. Het is vooral iets wat ik graag doe en vaak over nadenk. Wel denk ik dat iedere ‘echte’ sekspert het eens is met wat ik voorstel.

Eigenaarschap nemen over je orgasme valt of staat met communicatie. Op een leuke manier duidelijk maken wat je lekker vindt. Dat kan beginnen met sexting…ik ben sowieso enorm fan van sexting. De absoluut beste manier om je dag wat leuker te maken en een uitgelezen kans om te vertellen waar je zin in hebt.

Doe je eenmaal de horizontale tango dan is het tijd om meer directe feedback te geven. Nee, niet als een drilinstructeur. (Behalve als dat je kink is. In dat geval, go for it!) Meer positieve bevestiging en fijne hints.

“Ja, dat voelt goed”

“Doe dat vorige nog eens?”

“Harder/zachtjes/iets hoger” enz

en hopelijk

“Ja! Ga door! Waag het niet om op te houden!”

Het is dan aan je speelmaatje om wat met die informatie te doen, dat stukje heb je niet in de hand. Wat iemand goed maakt in bed is niet een repertoire aan technieken maar communicatieve vaardigheden. De wil om je partner echt waar te nemen en daar wat mee te doen.

Het verschil tussen de vagina en de penis.

Tot nu toe ging het over mannen en vrouwen omdat ik over een sociologisch probleem praat. Het gaat niet om welke onderdelen je hebt, maar om de seksuele boodschap die je mee hebt gekregen (Vrouw is passief, man is actief en daarmee verantwoordelijk). Toch is er ook een vervelende mythe rond de hardware.

Het idee is dat een penis makkelijk klaar komt en een vagina niet. Het vagina orgasme is moeilijk en ongrijpbaar en eigenlijk is het dus de schuld van de bezitter van de vagina dat er zo weinig orgasmes gebeuren. Wanneer je als man de onbedwingbare vagina tot orgasme weet te brengen dan ben je ‘een echte vent’. Dat soort toxisch geneuzel zeg maar.

Verrast het je nog als ik zeg dat daar geen reet van waar is? Op deze pagina wordt gesproken van een gemiddeld verschil van een minuutje ofzo. De penis is net iets sneller, maar niet heel veel. Nou ja, tijdens masturbatie dan hè. Komt er een ander bij kijken dan duurt het een stuk langer. Maar dat heeft dus te maken met al die mythes enzo. Het ligt niet aan de vagina, maar aan de mindset van de mensen die er mee bezig zijn. Concreet gesproken; als je aan een passieve clitoris gaat likken met het idee dat het heel moeilijk gaat zijn, dan is dat ook zo.

Voor alle duidelijkheid; dit zijn gemiddelden. Er is echt niets verkeerd aan om langer bezig te zijn, ook als je het zelf doet. Het kan leuk zijn om het met een partner juist langzaam aan te doen. Mensen…het is geen race.

Het probleem met het penis orgasme is dat we het zien als het absolute doel van seks, het probleem met het vagina orgasme is dat we het zien als iets moeilijks en zeldzaams. Kunnen we als nieuwjaarsvoornemen niet collectief besluiten dat we deze stomme patronen nu eindelijk gaan afbreken?

Kom ze.

print

1 Reactie

 1. Sylvia Dym

  Hahahaha….. je moeder ……
  Goede blog hoor. Ik onderstreep alles wat je zegt (grappig, spannend en ongezouten geschreven). Het verschil tussen jou en mij is bijna nooit inhoudelijk. Het verschil tussen ons is dat jij een moedige activiste bent die vaak op haar mening staat en vooral geen bullshit slikt en ik een stille misschien laffe twijfelaar ben die het vaak niet weet maar zich beslist ook geen bullshit
  opdienen laat.
  Ben trots op jou.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik lees:

Naar Buiten 2021Naar Buiten 2021

Onderwerpen

SelectSelect

Het Archief

SpeelgoedSpeelgoed