Gezonde ijsjes.

door | aug 4, 2017 | Recepten | 1 reactie

 

Deze zomer heeft de peuter ijs ontdekt. Met warme dagen eet ze vrijwel niets anders. In een verwoede poging om toch maar iets gezonds in haar te krijgen maak ik deze ijsjes zelf.

Het recept.

Ingrediënten:

Fruit (bevroren is juist handig)

Soja yoghurt (ik gebruik de ongezoete van Alpro soja, maar elke plantaardige yoghurt is ok)

Paar plakjes goed rijpe banaan. (Ik vries plakjes bijna overrijpe banaan in, handig voor dit soort dingen)

Eeeennn, dat is het. Verder heb je een blender of staafmixer en ijsjesvormen nodig.

De verhouding is ongeveer een klodder yoghurt, twee handenvol fruit en een klein handje banaan door elkaar gooien. Niet gaan uitmeten, gewoon doen, het komt niet echt precies. Let gewoon op dat het niet al te zuur wordt, daar zijn peuters het vaak niet mee eens.

Nou, en dat blender je dan door elkaar. Als je bevroren fruit hebt gebruikt heb je meteen een soort lekker zacht en koud tussendoortje. Kan je een keertje de kom uit likken zonder schuldgevoel.

De resulterende prut giet je in de ijsvormpjes en zet je in de vriezer. Paar uur later heb je ijs wat elk kind zonder limiet kan eten. Echt, ik geef het wel eens als ontbijt.

Je kan eindeloos aanpassen en variëren. Jij bent de baas van je eigen ijsfabriek. Ik kan wel aanraden om zoet fruit te gebruiken. Wordt vaak veel beter ontvangen. Je hebt van die pakjes gemengd rood fruit in de vriezer van de supermarkt. Super handig!

Gezond ijs in de supermarkt.

Gezond snoepen is een trend, en daar spelen winkel op in. Als je tegenwoordig in het diepvriesvak kijkt zie je onder andere ‘gezonde’ ijsjes liggen. Daar wil ik het eeeeven over hebben. Die zijn namelijk niet echt zo heel gezond.

Voor alle duidelijkheid, ik zeg niet dat je ze niet moet kopen hè. Soms is het gewoon makkelijk. Ik weet hoe het is om boodschappen te doen met een peuter….ik oordeel niet. Het enige wat ik wil is dat je een bewust keuze maakt. Koop het omdat het op dat moment even nodig of goed is, niet omdat je denkt dat het echt gezond is.

Ok, maar waarom is mijn ijsrecept dan zoveel beter dan de supermarkt versie? Omdat het meestal gaat om ijs “met echt fruit” en dat is code voor “dit is eigenlijk gewoon een raketje, maar we hebben er een paar procent vruchtensap doorheen gedaan”.

De paar keer dat er echt “100% fruit” of “100% natuurlijk” op staat gaat het meestal om bevroren vruchtensap. En toegegeven, dat is al een stuk beter, maar het is niet gezond. Zeker omdat er vaak toch een zoetmaker in zit. Bevroren sap mist alle vezels van fruit, die er wel in zitten als je het zelf maakt.

Dus mocht je kind een soort van rustig zijn tijdens het winkelen (of bestel je je boodschappen gewoon, want dat is echt de uitvinding van de eeuw), loop dan een paar stappen verder en pak het doosje bevroren fruit. Kan je ook eens op social media de supermoeder uithangen. Best leuk af en toe.

print

1 Reactie

  1. Sylvia Dym

    Heerlijk. Slim. Makkelijk. Gezond. Èh… dat is best veel goeds

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ReizenReizen

Boekentip

Onderwerpen

Sport Banners

Het Archief

TuinTuin