Boek: Het Nieuwe Borstvoeding Boek.

door | aug 18, 2018 | Borstvoeding, Recensie | 0 Reacties

Meteen nadat Gonneke van Veldhuizen en Stefan Kleintjes aankondigden dat er een gezamenlijk boek uit kwam heb ik mijn exemplaar gereserveerd. Beide experts acht ik hoog en ik was erg benieuwd wat de samenwerking zou opleveren.

Een paar weken later lag mijn getekende exemplaar op de mat en vandaag deel ik mijn mening met jullie.

Wie zijn de auteurs?

Voor wie ze nog niet kent even een korte intro: Gonneke van Veldhuizen is, in mijn ogen, de oma van borstvoeding. Ze is een ervaren lactatiekundige met een eigen praktijk. Ze heeft meerdere boeken geschreven en houdt een blog bij. Stefan Kleintjes is ook lactatiekundige en daarnaast een kinderdiëtist. Hij heeft ouders in Nederland geleerd dat hun baby’s veel beter stukjes eten dan prutjes en heeft het Kenniscentrum Borstvoeding opgezet.

Hoewel ik beiden wel eens persoonlijk heb gesproken ken ik ze vooral via internet. Op facebook ondersteunen ze heel direct en zonder financiële vergoeding ouders met vragen en zorgen. We zijn het niet altijd helemaal eens, maar ik heb een enorm respect voor deze mensen.

Wat is het nieuwe borstvoeding boek?

Zodra je het boek in handen hebt voel je het gewicht van de kennis. Letterlijk. Je krijgt waar voor je geld met een stevige stapel papier. Ruim driehonderd goed gevulde pagina’s maar laten we eens beginnen met de kaft. Die is namelijk best geinig.

Buiten het rustgevend kleurgebruik en de prachtige foto merk je dat de voorkant textuur heeft. Sterretjes en letters die in het donker oplichten en een prachtige boodschap meegeven aan de moeder. Het doet me denken aan mijn pre-smartphone tijd. Toen had ik een heel klein lampje en wat opvoed boeken op de kamer van de kinderen staan. De uren die ik daar zat met moeilijk slapende jongens kwam ik door met lezen. Met het nieuwe borstvoeding boek zie ik andere moeders zitten, moe en onzeker in het donker. Juist dan kan je zo’n positieve boodschap waarderen.

Wat staat er in?

De inhoud begint meteen goed. Met een bevestiging dat je niets ‘moet’. Dat je hier niet verteld gaat worden hoe alles hoort. Mijn anti-authoriteit stekels gaan meteen weer rustig liggen. Het nieuwe borstvoeding boek is vooral gevuld met informatie. Chronologisch gesorteerd en in redelijk hapklare stukken. Wat dat betreft heel prettig. Een oververmoeide ouder zou rustig kunnen beginnen bij het eerste hoofdstuk en desgewenst de rest nog even kunnen laten voor wat het is. Terwijl de kenniszoeker makkelijk het hele boek doorloopt en er uit komt met een hoop nieuwe inzichten.

De informatie is toegankelijk maar gaat op een aantal plekken wel de diepte in. Er zijn columns en er wordt regelmatig verwezen naar het internet. Zo verbindt dit boek zich met de nieuwe media en ik moet zeggen dat ik dat een hele slimme stap vind.

De tekst wordt onderbroken door leuke foto’s, tekeningen en inzet tekstjes. Het geheel balanceert op de rand van rommelig en is in mijn mening daardoor juist heerlijk leesbaar. Eigenlijk wordt het leven met kinderen hier op een grafische manier uitgebeeld.

Naast de chronologische hoofdstukken vinden we nog wat praktische informatie. Over werken, problemen en alternatieven voor borstvoeding. Zelfs kunstvoeding krijgt een respectvolle plek.

Helemaal achterin staan de “extra”hoofdstukken. Wat droger maar volgepakt met informatie. Meer als naslagwerk bedoeld, denk ik.

Wat vind ik er van?

Ja, dat weet je eigenlijk al wel. Ik ben behoorlijk enthousiast over Het nieuwe borstvoeding boek. Het is vlot maar heel volledig geschreven. Het sluit aan bij de huidige generatie en het is gewoon ontzettend belangrijk dat er correcte informatie over borstvoeding voorhanden is.

Slechts een minderheid van baby’s worden het eerste half jaar volledig met moedermelk gevoed en de cijfers kelderen daarna wel heel hard. Dat komt niet omdat er nu zoveel moeders liever een flesje met kunstvoeding geven, het overgrote merendeel wil borstvoeden. Dat komt omdat er een eindeloze stroom slechte informatie en nog slechter advies op ze af komt en omdat het heel vaak ontbreekt aan echte steun.

Daarom is een werk zoals Het nieuwe borstvoeding boek zo belangrijk. Omdat de moeders die hun kind de borst willen geven worden gesterkt in hun keuze.

Ben je geïnspireerd? Hier haal je een exemplaar!

Verder lezen?

Boek: Over giraffen, jakhalzen en geweldloze communicatie.

Boek: The Power.

print

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Boekentip

Onderwerpen

Select oktober 2021Select oktober 2021

Het Archief

Saunaweken bij Ticketveiling.nl