Uit de kast: Panseksueel.

door | okt 27, 2018 | Persoonlijk, seksualiteit | 1 reactie

panseksueelNou, eeeh, ja. We kennen elkaar nu al een tijdje, dus kom ik maar eens uit de kast. Ik ben panseksueel.

Wacht even, ik ga te snel. Paar stappen terug. Ik had het idee om een uit de kast mini serie te schrijven. Ondanks mijn neiging om veel te delen zijn er namelijk een paar dingen die jullie niet van me weten. Of althans, die niet iedereen van me weet. Vandaag begin ik met mijn geaardheid. Waarom? Omdat dat de makkelijkste is. De mensen die mij persoonlijk kennen weten dit wel van me.

Val je dan op pannen?

Nee. Iemand die panseksueel is heeft niets met keukengerei. Ja, of het moet je ding zijn, maar dat heet weer heel anders denk ik. Panseksualiteit is een onderdeel van biseksualiteit. Bi zijn betekend dat je op mannen en vrouwen valt, pan zijn betekend dat je op alle genders valt. Het erkent dus dat er meer dan twee genders zijn en dat je de mensen in het midden ook wel leuk kan vinden.

Het is een relatief nieuwe term, zo begin twintigste eeuw ‘uitgevonden’ maar uiteraard is het gevoel veel ouder. Meerdere genders komt in de hele menselijke geschiedenis voor en op ieder potje heeft altijd wel een deksel gepast.

Wat betekend panseksueel voor mij?

Aantrekking gaat bij mij om een persoon. Ik val op dingen als humor, intelligentie en een wereldbeeld wat bij het mijne past. Natuurlijk is er ook een lichamelijke aantrekkingskracht maar dat zit bij mij niet in gender kenmerken. Met alle respect naar andere geaardheden, het lijkt mij altijd zo oppervlakkig. Een beetje alsof je alleen op blond haar valt. (Die vergelijking gaat niet helemaal op, maar het gevoel er bij klopt.)

Er is zo veel wat mooi is aan mensen. Tederheid, wijsheid en speelsheid, om maar een paar favorieten te noemen. Die zijn niet geslachtsgebonden maar dat zijn wel de dingen waar ik op val.

Als ik dan ook heel eerlijk ben, ik heb wel iets van een voorkeur hoor. Mensen die ergens midden op het gender spectrum vallen vind ik meestal net ietsje leuker dan de twee uitersten. Vrouwelijke mannen, mannelijke vrouwen, queers, trans en niet binaire mensen zijn, puur in mijn ogen, vaak wat kleurrijker. Wat meer voorzien van die eerdergenoemde kenmerken.

Hoe dan ook, dat zijn mijn gedachten er over. Mijn invulling van panseksualiteit is alleen op mij toepasbaar. Ik spreek hier niet voor andere pannetjes.

Onzichtbaar in een hetero relatie.

Er is een ding wat bij bi- en panseksuelen vaak wel bekend is. De onzichtbaarheid die je kan voelen als je een hetero relatie hebt. Ik schrijf wel eens over mijn partner; Officier Pappa. Hij is een cisgender man en voor veel mensen maakt mij dat een hetero vrouw. We voldoen toch immers aan het standaard plaatje?

Nee dus. Niet alleen voldoen we eigenlijk niet aan dat plaatje (maar dat is het volgende artikel in de serie), dat ik een relatie heb met een man maakt bij niet minder panseksueel. Al zou ik de rest van mijn leven alleen nog maar verliefd in zijn ogen staren dan zou ik toch nooit hetero zijn. Mijn geaardheid veranderd niet door de relatie die ik heb. Geaardheid is een gevoel wat je van binnen draagt, niet het gedrag wat je naar buiten vertoont.

print

1 Reactie

  1. Frank van den Hoven

    Mooi verhaal en heel herkenbaar, omdat ik zelf net zo in elkaar zit. Ik zeg weleens als prikkelende stelling: “Ik discrimineer niet bij voorbaat op geslacht”. Het interesseert me niet of iemand een man of vrouw of wat dan ook is, bij de bepaling of ik iemand ja of nee in welke opzichten dan ook aantrekkelijk vind.
    De Amerikaanse bi-activiste Robyn Ochs, van wie ik verschillende boeken heb gelezen en die ik een keer in Nederland heb mogen ontmoeten, heeft een mooie genuanceerde beschrijving van bi: “Bisexuals are people who acknowledge in themselves the potential to be attracted – romantically and/or sexually – to people of more than one sex and/or gender, not necessarily at the same time, not necessarily in the same way, and not necessarily to the same degree.” The bisexual spectrum can include identity labels like pansexual, fluid, queer, non-monosexual, multisexual, polysexual, and pomosexual.
    Dat ontkracht gelijk alle vooroordelen die er zijn (dat je tegelijk op mannen en vrouwen zou moeten vallen, dat het überhaupt om mannen en vrouwen zou moeten gaan etc.).

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Boekentip

Onderwerpen

Natural Heroes

Het Archief