Tien vragen die iedereen stelt aan iemand met dreadlocks.

door | dec 27, 2018 | Persoonlijk | 2 reacties

dreadlocks dreads locs locksHoi. Ik heb dreadlocks. Vast wel eens gezien op een foto. (Nu wel.) Dat wou ik al heel lang maar omdat ik jarenlang elke dag in een zwembad lag kon dat niet. Nu ben ik de Dolle Moeder en zijn opzettelijke klitten in mijn haar geen probleem meer. Voor mij een van de grootste voordelen van zelfstandig werken. Ik kan lekker helemaal zelf bepalen hoe ik er uit zie.

Maar goed. Dreadlocks. Best leuk, vind ik dan, maar er gaan nogal wat verhalen over rond. Ik krijg ook af en toe wat vragen. Soms beleefd (en die krijgen een even beleefd antwoord) en soms niet zo beleefd (die krijgen een portie sarcasme) maar vaak met dezelfde thema’s.

Aangezien lijsten lekker wegschrijven doe ik er eens eentje over mijn haar. Makkelijk als ik of jij (nu praat ik tegen mijn mede dreaddies) digitaal bevraagd worden over het onderwerp. Kan je een linkje sturen met mijn sarcasme als bonus.

1, Hoe begin je er aan?

Hoe ga je nu van haar wat min of meer naast elkaar ligt naar haar wat in geklitte en vervilte touwen hangt? Kan op verschillende manieren, kijk hier eens voor een overzicht. Kort antwoord; ik heb het zelf gedaan, gewoon met mijn handen. Je kan het een vriend vragen of naar een professional (dat heet een loctitian.) Oh, of je houdt gewoon op met kammen en oefent veel geduld.

Elke methode heeft een iets ander resultaat en andere voor en nadelen. Er is niet een manier die beter is dan een andere. Kwestie van voorkeur.

2, Hoe was je je haar? Was je het überhaupt nog wel?

Dreadlocks zijn niet vies. Dat is een hele vervelende mythe die zijn wortels in racisme heeft. Zie je, er was een tijd dat vooral mensen van Afrikaanse afkomst dreadlocks hadden. Om die mensen buiten te sluiten werden er nare verhalen over ze verspreid, onder andere dat ze vies waren.

Even praktisch; ja, ik was mijn haar. Ongeveer twee keer per week en dat zou jij ook moeten doen. Hoe ik dat doe lijkt veel op hoe jij dat doet. Natmaken, inzepen en uitspoelen. Alleen het drogen duurt verrotte lang.

3, Waarom wil je in vredesnaam van dat rare haar?

Waarom wil jij een kort-pittig kapsel? Of juist lange, zacht krullende lokken? Ik vind dreadlocks mooi en daar hoef jij het niet mee eens te zijn.

Andere mensen kiezen weer om andere redenen voor locs. Soms is het religieus, of gemak, of afzetten tegen een maatschappij die dicteert dat je waarde afhankelijk is van hoe goed jouw lijf conformeert naar de laatste, arbitraire, trends. Zoiets.

4, Zitten er luizen of andere beestjes in?

Momenteel niet nee. Helaas soms wel. Ik heb namelijk kinderen en die brengen wel eens hoofdluis mee naar huis.

Overigens is het niet heel moeilijk om die luizen er dan weer uit te krijgen. (Ja, zelfs als veganist haal je luizen uit je haar.) Kwestie van speciale shampoo kopen en een paar keer met je hoofd in de plakfolie zitten.

5, Zijn dreadlocks niet heel lastig en duur om te onderhouden?

Nee, of ja. Kan beide.

Zie je, het hangt er van af wat je wilt. Ik had het net al over verschillende methodes om te starten, zo zijn er ook verschillende methodes om te onderhouden.

Ik doe zelf niets. Het nieuwe haar groeit vanzelf mee in een dreadlock. Niet meteen en niet allemaal, ik heb altijd wel wat losse plukjes. Dat vind ik er juist zo leuk aan.

Andere mensen hebben een hekel aan los haar. Die gaan regelmatig zelf met een haaknaald aan de slag of laten het om de paar maanden door de eerdergenoemde professional doen. Het is echt maar wat je wilt.

6, Moet je ze uiteindelijk afscheren?

Nee. Het moet niet. Mag wel hoor, maar er zit geen houdbaarheidsdatum aan dreadlocks. Ook als je er toch vanaf wilt hoeft daar geen schaar of scheermes aan te pas te komen. Het is een werkje maar desgewenst kan je ze weer uitkammen. Ja, of je pakt toch de schaar en hebt binnen een half uur stekeltjes.

7, Je moet toch allemaal speciale spullen hebben?

Nou, nee dus. In de basis zijn dreadlocks wat je haar doet als je juist ophoudt met er aan zitten. Anders dan zeep om mee te wassen heb je niet iets nodig.

Maar zeep dus. Dat is het enige dingetje. Moet zeep zijn die geen residu achterlaat. Er is speciale dreadlocks shampoo maar ik gebruik hele simpele, natuurlijke zeep. Werkt prima.

Verder kan je er zo veel voor kopen als je wilt. Speciale mutsen, versieringen om er in te hangen, spul om er in te smeren. Het kan allemaal, het hoeft alleen niet.

8, Dreadlocks zijn niet netjes. Hoe krijg je nu ooit nog een baan?

Gewoon, door achter een computer activistisch te doen.

Nee maar serieus. Netjes is een rare term om over je uiterlijk te gebruiken. Het betekend eigenlijk sociaal geaccepteerd. Iets waar we aan gewend zijn. Kort haar voor vrouwen was voor onze oma’s niet netjes.

Ja, het is helaas nog zo dat je een beetje moet nadenken over je werk als je dreadlocks overweegt. Sommige mensen doen er moeilijk over, maar minder dan je misschien denkt. Het hangt ook een beetje af van wat je er mee doet. De foto bovenaan is niet zo netjes nee, maar hier is een ander plaatje van mij. Kan er prima mee door.

 

 

 

9, Iedereen met dreadlocks gebruikt wiet en andere drugs.

Da’s geen vraag maar een vooroordeel. Toch wil ik er even op in gaan. Het is natuurlijk vrij belachelijk. Mensen kiezen om een hoop verschillende redenen voor een bepaald uiterlijk, eventueel drugsgebruik staat daar over het algemeen los van.

We hebben de neiging om in stereotypen te denken. De persoon met locs zal wel zo’n wietrokende hippie zijn, die kale kop een fascist en vrouwen die hun enkels laten zien zijn van lichte zeden. Oh wacht, die laatste is een beetje oud. Toont wel hoe onzinnig dat soort oordelen zijn.

10, Hoe zit dat dan met cultural appropriation?

Speciaal voor het laatst bewaard want deze is belangrijk. Ik heb hierboven ook al genoemd hoe dreadlocks verbonden zijn met racisme. Het is namelijk een van de kenmerkende stijlen van mensen met een Afrikaanse afkomst.

Cultural appropriation gebeurt wanneer iets van een gemarginaliseerde groep wordt gebruikt door een andere groep. Een makkelijk en duidelijk voorbeeld zijn kostuums. Het is niet oké om je te verkleden als een indiaan of geisha. Daarmee pak je iets van een andere cultuur en maak je het belachelijk.

Wat wel of geen cultural appropriation is kan soms lastig zijn om te bepalen. Culturen vermengen zich met elkaar, dat is een natuurlijk proces. Het moet geen afpakken zijn, niet de identiteit van een ander schaden. Maar ook dat is een hele vage richtlijn. Ik denk zelf dat het al enorm helpt als we het eens worden over de excessen en verder even nadenken voordat we iets doen.

Terug naar dreadlocks. Het volgende is mijn mening er over, anderen hebben een andere mening en dat is helemaal oké. Ik denk dat een haarstijl, in tegenstelling tot kleding of specifieke gebruiken, heel moeilijk bij een enkele cultuur te plaatsen is. We hebben namelijk allemaal haar en er is maar zoveel wat je er mee kan doen. Dat betekend dat in elke cultuur min of meer dezelfde elementen voorkomen.

Haar wat in touwen van klitten hangt is wat er gebeurt als je niets doet. Al onze voorouders hadden het. Ooit waren er namelijk geen kammen en borstels te koop. Ook ziet mijn haar er heel anders uit dan dreadlocks van Afrikaans haar en is het proces verschillend. Het zou fijn zijn als er ook een andere naam komt, maar voor nu is er geen wijd geaccepteerd alternatief. (Locs of locks wordt nog het meeste gebruikt.)

Een persoonlijke band met je haar.

Even een bonus weetje. Iedereen die ik ken of spreek met dreadlocks heeft er een hele persoonlijke band mee. Meer dan met andere haarstijlen. De meeste mensen met locs kunnen zelfs hun favoriete dread aanwijzen. (Ik heb er twee. Beide met een gekke imperfectie.)

Het heeft te maken met het proces denk ik. Wil je van lang naar laagjes dan ga je naar de kapper. Half uurtje zitten en je hebt een nieuwe look. Dreads zijn anders. Het is een natuurlijk proces van vervilten wat jaren duurt om echt mooi te worden. Het vraagt een hoop geduld en toewijding. Zeker degenen die niets doen qua onderhoud zien het haar veranderen en dat is mooi om mee te maken. Schept een band.

 

Verder lezen?

Tien mythes over veganisme die je waarschijnlijk gelooft.

Tien seks tips voor hippie ouders

print

2 Reacties

 1. Meys Domi

  Beste, ik ben heel toevallig op jouw blog terecht gekomen, omdat ik zo’n klein jaartje geleden ook dreads heb laten zetten. En ik vind jouw artikel erover superleuk om te lezen. Helaas word ik nu ook geconfronteerd met luizen, ons meisje is er bijna vanaf, ik weet het nog niet goed…vandaar mijn vraag, hoe jij de dreads dan behandeld? Liefs, Domi

  Antwoord
  • DolleMoeder

   Ik heb goed succes gehad met de anti luizen shampoo van het kruidvat huismerk.
   Omdat ik niet kan uitkammen deed ik drie of vier behandelingen in plaats van twee.
   In ieder geval geen behandeling met dimethicon gebruiken. Dat spul gaat in de dreads zitten en komt er niet meer uit.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Boekentip

Onderwerpen

Select oktober 2021Select oktober 2021

Het Archief

Saunaweken bij Ticketveiling.nl