Hoe ik mijn geld verdien met bloggen.

door | jul 27, 2018 | Persoonlijk | 0 Reacties

Geld. Niet leuk, wel nodig. Meestal verdien je geld door een bedrijf te vinden en je tijd in te ruilen bij een manager voor centen. Ben ik niet zo goed in. Ja, dat werken wel, maar dat gedoe met zo´n manager. Ik en autoriteit gaan niet geweldig samen. Bloggen is wat dat betreft een geweldige oplossing omdat ik dan eens meemaak hoe het is om mijzelf te managen. Moeilijk. Het is moeilijk om mijzelf te managen.

Hoe dan ook, dit is mijn werk nu. Deze woorden en de site waar je nu naar kijkt. Daar krijg ik nogal eens wat vragen over dus die gaan we vandaag publiekelijk beantwoorden.

Hoe werkt dat dan?

Ja, maar wie betaald je dan voor al dat schrijven? Hoe verdien je er dan geld mee?

Dit is de meest gestelde vraag en dat snap ik best. Het verdien model van een blogger is heel anders dan wat we kennen. We snappen dat de kassière geld krijgt van de supermarkt, we snappen dat de schoenmaker geld krijgt van haar klanten maar wie zijn de klanten van de internet schrijver?

Nou, eeehhh, jullie eigenlijk. Mijn lezers. Het verschil met de schoenmaker is dat het jullie niets kost. Mijn geld verdien ik met reclame. Zie je de banners, de plaatjes aan de zijkant van mijn site? (Op een telefoon zijn ze naar onderen.) Als je daar op klikt en iets leuks koopt krijg ik een beetje commissie.

Of via een link in mijn tekst. Als ik over een product praat waar ik blij van wordt en iemand koopt iets via die link, dan heb ik weer een beetje verdient. Bijvoorbeeld dit boek of wat leuk speelgoed. Doen genoeg mensen dat dan kan ik weer boodschappen doen.

Blijf ik wel integer?

Dus je zit ons gewoon onzin te verkopen?

Nee. Ik vind het heel belangrijk dat de producten of de winkels die ik aanprijs goed zijn. Het gaat eigenlijk altijd over spullen die ik heb en webshops waar ik ook bestel. Als ik ineens een bbq vleespakket ga aanprijzen verlies ik (geheel terecht) elke vorm van geloofwaardigheid.

Er zijn genoeg boeken, speelgoed, voedingssupplementen of gewoon super handige spullen waar ik oprecht blij mee ben om te delen. Zo behoud ik mijn integriteit en kan ik toch wat geld verdienen.

Zuivere inhoud vs het grote geld.

Zou je als schrijver niet eigenlijk alleen moeten schrijven voor de inhoud? Je zegt een activist te zijn maar hoe kan dat als je er geld mee verdient?

Ja, natuurlijk zou het geweldig zijn als ik puur om van de kunst kan leven. Heerlijk lijkt me dat! (Hoewel ik waarschijnlijk toch wel mijn ‘vondsten’ met jullie zou delen.) In een utopie doen we allemaal waar we in geloven zonder zorgen over geld.

Toch denk ik dat ik van die idealen geen eten kan kopen en de bank pakt toch echt mijn huis af als ik prachtig geschreven stukken instuur in plaats van de hypotheek betaling.

Ik wil dat dit meer is dan een hobby. Om kwaliteit te leveren is tijd nodig. Best wel veel tijd nog. Zonder een inkomen zou dat niet lukken.

Hoeveel geld verdien ik?

Kan je er van rond komen? Wordt je er rijk van?

Nee. Op beide vragen. Op dit moment kan ik niet alleen als Dolle Moeder rond komen en rijk zal ik er wel nooit van worden. Het eerste is wel een doel en aan het tweede heb ik geen behoefte.

Hoe ik dan nu de rekeningen betaal? Officier Pappa is, nou ja, een officier. Een echte. In een prachtige draai van ironie wordt dit blog, dit hippie moeder, veganistische, feministische en pacifistische blog, mede gefundeerd door het ministerie van Defensie. (Waarvoor dank!) Daar kan ik wel eens om gniffelen.

Toch werk ik heel hard om financieel onafhankelijk te zijn. Dat vind ik nu eenmaal belangrijk en eerlijk gezegd moeten we momenteel elk dubbeltje wel heel hard omdraaien. Dussseeeee, steun je Dolle Moeder. Shop hier, hier, of hier.

Is het jouw beurt?

Zal ik een blog beginnen?

Ja! Absoluut. Doen. Als je een boodschap of verhaal hebt wat je wil delen, doe dat. Het hoeft ook echt niet ingewikkeld te zijn.

Besef wel heel goed dat een blog geen pot met goud is. Het is hard werken en het duurt lang voor je er wat geld betreft iets voor terugkrijgt. Als je niet in je boodschap gelooft hou je het niet vol.

Het mooie van het internet vind ik de mogelijkheid om verhalen direct bij de bron te horen. Vroeger kreeg je in een krant artikelen geserveerd maar nu heeft iedereen de optie om een eigen boodschap de wereld in te sturen. Het is niet meer de willekeur van een media-concern wat bepaald wie gehoord wordt maar het talent van de schrijver. Macht aan de massa, en zo.

Hoe dan ook, bloggen is voor mij een heel positieve ervaring. Ik ben nu zo’n twee en en half jaar bezig en als ik mijn groei zo zie ben ik enthousiast over de komende jaren. Wat mij betreft ga ik het nog heel lang mee door!

 

Verder lezen?

Dingen die ik mis nu ik moeder ben.

Kusje er op!

print

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik lees:

Naar Buiten 2021Naar Buiten 2021

Onderwerpen

SelectSelect

Het Archief

SpeelgoedSpeelgoed