Waarom mijn zonen onbesneden zijn.

door | mei 5, 2017 | gezondheid, Opvoeden, Persoonlijk | 9 reacties

Ik heb twee zoons en die zijn onbesneden. Omdat ik het niet ok vind om op cosmetische basis delen van mijn kinderen af te hakken.

Zo, dat was het. Kort blog vandaag. Moet ook wel eens kunnen toch?

Religieuze redenen.

Ja maar je bent Joods! Dan hoort het er nu eenmaal bij. Alle Joodse jongens zijn besneden!

…..Zucht..ok. Een moment. Ik leg het uit.

Ja, ik ben Joods. En ja, het is in het Joodse geloof gebruikelijk om jongens te besnijden. Net zoals het binnen een paar andere geloven gebruikelijk is. Uiteraard zijn niet alle Joodse jongens besneden, ik ken er persoonlijk twee.

Er zijn in het verleden heel veel dingen gedaan uit naam van een religie die we nu niet meer ok vinden. Dat heet vooruitgang en ik ben er erg blij mee. Zo kan ik mijn hoofd onbedekt laten, raak ik vrijelijk mensen aan als ik ongesteld ben en wordt ik gelukkig niet gestenigd omdat ik kleding draag van twee verschillende stoffen.

Er waren ooit, in een ver verleden, een paar hygiënische en sociale voordelen aan besnijden. Maar als die redenen ooit al genoeg waren, nu is het onzin geworden. Het enige wat overblijft is het beeld van een opperwezen wat boos wordt als je het niet doet. Niets van wat ik ooit meegemaakt heb of geloof leidt mij er toe dat er een hogere macht is die wil dat ik de penis van mijn zoon vermink.

Geloof het of niet, ik ben vrij religieus. Ik heb een band met onze schepper en voel me een onderdeel van het Joodse volk. Maar dat betekend niet dat ik elke regel die volgens de geruchten ooit ´van boven´is gekomen ga volgen. Als mijn schepper mij gemaakt heeft, dan is dat inclusief het vermogen om zelf te beslissen wat juist is. Het vermogen om te groeien en te veranderen, ook als spiritueel wezen.

Medische redenen.

Besneden mannen krijgen ander minder snel HIV, ze zijn schoner en houden het langer vol in bed. Het heeft ook voordelen hoor!

Er is hier sprake van een enorme confirmation bias. Een cultuur die aan besnijden doet zal heel gemotiveerd zijn om daar voordelen van te vinden. Laten we even naar elk zogenaamd voordeel apart kijken.

Het is een mythe dat besneden mannen minder snel HIV krijgen. Maar stel nu dat het wel zo zou zijn. We hebben het dan over een lichaamsdeel afhakken om een paar procenten bescherming te verwerven. Iets wat een condoom veel en veel beter kan. Je weet wel, condooms, die dingen die goedkoop zijn en je zo weer af kan doen en niets te maken hebben met het verminken van piepkleine baby penissen!

Een besneden piemel is niet schoner, een schone piemel is schoon. Punt uit. Zo kan je ook wel de nagels uit baby vingertjes gaat trekken omdat er misschien vuil onder kan zitten.

Een besneden eikel is wel ongevoeliger. Dat klopt. En wie er ooit bedacht heeft dat het ongevoelig maken van een prachtig en sensitief lichaamsdeel een voordeel is mag van mij poep eten ofzo. Iedereen die ooit seks heeft gehad met een piemeldragend persoon weet dat gevoeligheid leuk is. Het is snotverdomme de basis van goede seks! Dat argument mag lekker zelf besneden worden!

Zijn we er nu? Mag ik nu ophouden? Het lijkt me nu toch wel door en door duidelijk.

First, do no harm.

Ja, maar het kan ook geen kwaad. Zo’n babietje voelt er niets van, soms slapen ze er zelfs doorheen!

Wacht even….wacht eens heel even…Ik moet even rustig worden. Tel ff tot tien ofzo terwijl ik tegen een deur ga schoppen.

…………..

Ok. Het gaat weer.

Hoe iemand er ooit bijkomt dat het geen kwaad kan om een van de meest gevoelige stukjes huid die een mens heeft er bij een baby of kind af te snijden….ik heb geen idee. Echt.

Wist je dat de voorhuid en de eikel aan elkaar vast zitten bij een kind? Wist je dat die bij een besnijdenis van elkaar af gescheurd worden? En dat is nog voor het snijden.

Bovenstaande is als alles goed gaat….wat het uiteraard niet altijd gaat. Dit is de minst shockerende pagina die ik kon vinden. Er staan geen foto’s, alleen korte beschrijvingen.

Wat betreft het erdoorheen slapen. Dat is geen slaap. Dat is shock of een freeze reactie op een enorme hoeveelheid stress. Het is zelfbescherming.

Er zijn filmpjes op internet te vinden waar je een besnijdenis ziet. Ik ga geen link geven, dat betekend namelijk dat het filmpje gaat spelen en dat kan ik niet aan. Google het op eigen risico en kom me dan vertellen of het geen kwaad kan.

Vrouwen.

En weet je, nu we hier toch zijn, wil ik het ook even over vrouwen besnijdenis hebben.

Ja, maar dat is echt iets heel anders! Je kan die twee dingen niet met elkaar vergelijken hoor. Bij vrouwen is het echt veel erger.

Nou, nee, niet altijd.

En begrijp me niet verkeerd, ik probeer absoluut niets af te doen aan de verschrikking die vrouwenbesnijdenis is. Ik probeer te zeggen dat er wat interessante vergelijkingen zijn.

Ten eerste zijn er verschillende vormen van vrouwenbesnijdenis en mannenbesnijdenis. Ik vind elke vorm verkeerd, maar er is absoluut een verschil tussen het wegsnijden van de uitwendige clitoris en een sneetje maken in een schaamlip. Net zoals er een verschil is tussen het in tweeën splitsen van de eikel met een roestig mes en het gebruik van de Plastibell procedure.

We hebben de neiging om de ergste vorm van vrouwenbesnijdenis te vergelijken met de minst erge vorm van de mannelijke tegenhanger. Dat klopt niet.

Maar nu de interessante vergelijkingen. Het valt namelijk op dat de redenen en voordelen die genoemd worden voor een mannenbesnijdenis exact dezelfde zijn als die worden aangevoerd bij culturen die hun vrouwen besnijden! Toch vinden wij in Nederland de een verwerpelijk en de ander acceptabel. En dat klopt niet.

print

9 Reacties

 1. Wendy

  Goed geschreven, mooi verwoord!!

  Ik hoorde een tijd terug over een besnijdenisfeestje en ik dacht: Wattehhhh??? Het hield in dat de familie samenkwam om de eerdere besnijdenis van het jongetje in kwestie te vieren. En dat men geacht werd een gevulde envelop te geven. Tegen opa en oma werd nog eens een verwachting uitgesproken over de grote van deze vulling ook. Hun bijdrage moest toch wel meer zijn dan van…

  Ik begrijp het niet. Zoals je schrijft in je blog.. ik kan het niet staven aan een geloof of cultuur die dit moet ‘goedpraten’. En dan een feestje geven om de verminking te vieren en vragen om financiële vergoeding. Het is misschien traditioneel en ‘normaal’ voor hen. Maar ik snap het niet en ik wil het denk ook niet snappen.

  Er is voor mij 1 legitieme reden om te (be)snijden en dat is wanneer er medische noodzaak is. Wanneer een kind er fysiek pijn of last van heeft als de ingreep niet wordt gedaan. Ik kende iemand bij wie dat het geval is.. Maar alle andere vormen. Blijf daar alsjeblieft vandaan met je snijgereedschap.. en hou dit mooie sensitieve deel van ons lichaam in eren. Dankjewel!

  Antwoord
 2. Siegfried Heijbers.

  Hmmm, beetje een hutspot van opmerkingen! Ben het volkomen met je eens dat besnijdenis om religieuze redenen geen goed idee is, zeker niet als iemand dat zelf niet kan beslissen, maar je opmerking over het ‘afhakken’ slaat nergens op, er wordt een riempje doorgesneden, dat is alles.
  Besnijdenis (en ik heb het hier alleen over mannen) kan wel degelijk nuttig zijn; ten eerste wordt het gedaan als de riempjes te strak zijn en de voorhuid daardoor pijnlijk doet (dus puur medisch). Verder wordt de penis inderdaad ongevoeliger, wat dus wel degelijk een voordeel kan zijn voor mannen die zich laten besnijden omdat ze voortijdige zaadlozingen hebben – ofwel te snel klaarkomen – en dus ook voor hun vrouwen of vriendinnen!
  Ook hygienisch kan besneden zijn een voordeel hebben omdat de penis makkelijker schoon te houden is – niet iedereen is netjes op zichzelf…!
  Je laatste opmerkingen over vrouwenbesnijdenis vind ik erg onduidelijk. Ik denk dat er wel degelijk verschil is, maar het duurt me te lang om hierover op deze plaats te gaan discussiëren.

  Antwoord
  • DolleMoeder

   Even een korte reactie. Er wordt bij een mannen besnijdenis wel degelijk iets weggehaald. Enkele vierkante centimeters voorhuid worden verwijderd.

   Antwoord
  • Saar

   Siegfried, je argumenten wbt hygiëne en voortijdige zaadlozing zijn alleen zinnige argumenten voor besnijdenis van een volwassene. Die dan volledig zelf kan beschikken over zijn lichaam. Van een baby weet je nog niet of die z’n piemel wel netjes zal wassen en die hoef je ook nog niet te behoeden voor een voortijdige zaadlozing.

   En de religieuze redenen vind ik sowieso altijd vreemd. Als je gelooft in een schepper die dat van je verwacht heb je wel te maken met een vreemde figuur. Als het dan echt de bedoeling was, waarom zijn we dan niet met het gewenste eindresultaat ontworpen? En de Amerikaanse ondertoon van gij zult niet masturberen geven mij al helemaal de kriebels bij dit hele gebruik.

   Antwoord
 3. Peetb

  Ik ben tegen het besnijden van jongens omdat het overbodig en vernederend is. Ik ben zelf besneden en heb er een zwaar minderwaardigheidscomplex aan over gehouden. Vroeger als er een klein probleempje was met de voorhuid was het direct velletje eraf. Ik ben er zwaar voor gepest geweest zeer zwaar gepest. Tot het stampen in mijn kruis dat mijn eikel blauw was en ik mijn penis moest laten zien aan de schooldirecteur. Ik deed nadien geen sport meer onder andere voetbal en volleybal omdat nadien gezamenlijk douchen was. Zelfs tot vrouwen voelde ik mij zo beschaamd en had het heel moeilijk om een relatie aan te gaan. Wat ik schrijf is misschien lachwekkend maar dat is het niet. Het is zelfs moeilijk om dit hier te schrijven. Ik was 6 jaar oud toen ik besneden ben. Ik heb er ook een verlegen blaas aan over gehouden wat wilt zeggen dat ik niet kan concentreren om te plassen in het bijzijn van andere mannen in een toilet. Ik ben nu 52 jaar oud en nog steeds heb ik schrik dat iemand het te weten komt.

  Antwoord
  • DolleMoeder

   Wat ontzettend erg dat je dat hebt moeten meemaken. Het doet me verdriet om jouw verhaal te horen. Ik hoop echt dat je vrede kan vinden in de relatie met je penis.

   Antwoord
   • Peetb

    Bedankt voor jou reactie.
    Heb er mee moeten leren leven natuurlijk en dank zij mijn vriendin ben ik stilaan minder onzeker en vertelde mij dat ik er niet om moet schamen wat ik nog steeds doe.
    Groetjes Peetb

    Antwoord
 4. Rian

  Ik was getrouwd met een besneden man.
  De seks was dramatisch slecht.
  Echt dramatisch.

  Antwoord
  • Peetb

   Ik mag zeggen dat slechte sex niet het probleem is bij mij. Welke problemen had uw ex man als ik dat mag weten. Thx alvast voor het antwoord.
   Groetjes Peetb

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik lees:

Naar Buiten 2021Naar Buiten 2021

Onderwerpen

SelectSelect

Het Archief

SpeelgoedSpeelgoed