Tien vragen die iedereen stelt over wasbare luiers.

door | feb 9, 2019 | Opvoeden | 0 Reacties

wasbare luiers katoenen luier Wasbare luiers zijn hip. Ja echt, niet zo ongelovig kijken. Ik bedoel die dingen om poep en plas mee op te vangen. Die je dan vervolgens niet weggooit maar wast. Die dingen. Wij gebruiken ze en ik kan je zeggen dat dat prima gaat.

Onze oma’s en in veel gevallen ook onze moeders deden niet anders. Wegwerp luiers zijn een relatief nieuwe uitvinding die zo snel populair is geworden dat we het alternatief zijn vergeten. Dat is jammer, want wasbare luiers zijn een prima optie en geschikt voor bijna iedereen. Daarom vandaag de tien meest gestelde vragen (aan mij dan) over wasbare luiers.

1, Wasbare wattes?!

Luiers. Van die dingen die om de billen van je kind gaan. Echt, ze bestaan nog en eerlijk gezegd zijn ze beter dan ooit.

Wasbare luiers zijn gemaakt van katoen, bamboe of een andere absorberende stof. Daar overheen gaat een ademend maar waterdicht laagje om de kleren droog te houden. Ze komen in allerlei varianten, kleuren en maten. Je kan heel ouderwets gaan vouwen (doen wij, best leuk) of met de zogeheten all-in-one versies aan de slag. Die werken eigenlijk hetzelfde als zo’n papieren ding. Hier vindt je wat meer uitleg over de verschillende soorten.

2, Is dat niet vies?

Ja. Wat dacht je dan? Je bent poep en plas aan het opruimen en dat is vies. Alleen zijn wasbare luiers niet viezer dan wegwerp. Het is dezelfde poep en als je dat niet kan hebben valt het ouderschap waarschijnlijk erg tegen.

Het grote verschil vind ik zelf de geur. Wegwerpluiers stinken enorm. Het is iets met de chemicaliën die ze er in stoppen, ik word nogal onpasselijk van de geur. Oh, en de afvalberg die er ermee creëert, dat is ook best vies.

Een wasbare luier met poep er in ruikt ook niet naar roosjes maar ik vind het zelf een stuk minder vervelend. Grappig genoeg is het een kwestie van de luieremmer op een kiertje laten. Dan gaat de boel niet broeden en ruik je het niet. (Ja, tenzij je je neus er in steekt.) Het is ook allang niet meer nodig om de boel in een emmertje uit te spoelen. De wasmachine doet het zware werk.

3, Zit er poep in jouw wasmachine?!

Nee, nu niet. Nu zitten er kleren is. Misschien dat ik later vandaag nog een luierwasje draai en dan zit er even poep in ja. Wat de wasmachine prima aankan en er na het wasprogramma ook weer helemaal uit is.

Bij wegwerp luiers heb je veel vaker de zogeheten poep explosie. Dat het over het hele ruggetje zit, zeg maar. Gooi je die kleren dan ook weg? Ik dacht het niet. Wasmachines zijn wel wat gewend, zeker de moderne.

Overigens kan je ook papieren inleggers gebruiken. Bij poep pak je die op en gooi je de boel weg. Zo is er ook veel minder om uit te wassen.

4, Zit er dan poep in jouw prullenbak?!

Eeeh, ja. Nieuwsflits; dat zit er bij alle gezinnen met kleine kinderen. Wat denk je dat er met wegwerp luiers gebeurt? Je kan het apart bewaren of gewoon in de vuilnisbak gooien. Uiteindelijk gaat het gewoon met het afval mee. Kan geen kwaad.

5, Zijn wasbare luiers niet ontzettend ouderwets?

Ja. Net zo ouderwets als kleren. Toch denk ik dat papieren mode niet zo aan gaat slaan.

Net als kleding is er behoorlijk wat ontwikkeling geweest op het gebied van wasbare luiers. Ze komen nu in de meest hippe kleuren en printjes. Als je dat wilt. Sommige mode is tijdloos en er is niets mis met een gevouwen katoenen doek.

6, Zijn die luiers niet heel duur?

Nee. Of nu ja, duur is een heel subjectief begrip. Je kan alles zo duur maken als je wilt. Er is nogal een verschil in prijzen voor wasbare luiers maar dat is er ook met wegwerp. Een paar jaar lang de meest luxe A-merk papieren luiers kan heel behoorlijk oplopen.

In principe is wasbaar goedkoper dan wegwerp en dan worden de kosten van het wassen meegerekend. Het grote verschil is dat je bij wasbaar een investering moet doen en bij wegwerp regelmatig kleinere bedragen betaalt.

7, Is al dat wassen niet slecht voor het milieu?

Kijk, het zou natuurlijk geweldig zijn als er bij je verpakking wasbare luiers een toverstaf komt waarmee je ze schoonmaakt. Zo poef” en schoon! Lekker snel ook. Jammer dat het een sprookje is.

De productie van katoen en het draaien van een wasmachine is niet ideaal, maar nog altijd een stuk beter dan het produceren, vervoeren en weggooien van de enorme berg wegwerp luiers die een kind nodig heeft. Voor extra punten koop je bio katoenen luiers en vul je de luierwas aan met wat handdoeken zodat de wasmachine goed vol zit.

8, Is dat niet zielig voor de baby?

Waarom? Wat is er zielig dan? Dit is een vraag die ik nooit snap. Een luier is een luier. Zal wel niet heel lekker zitten maar het is beter dan een natte broek. Denken mensen dat je wasbaar nooit verschoont of zo?

Overigens, klein puntje. Wist je dat wasbare luiers, omdat ze wat dikker zijn, juist goed zijn voor de ontwikkeling van de heupen? Helpt ze in de juiste stand groeien. Verder zijn wasbare luiers erg handig bij het leren lopen. Of beter, bij het vallen. Draagbaar kussentje.

9, Is dat niet lastig voor een oppas?

Tja, wat is lastig? Je moet het een keertje voordoen. Net zoals je laat zien waar het eten staat of van een oppas verwacht dat ze de voorkeuren van je kind kennen. Ik doe het meestal voor op een grote knuffel en laat die dan geluierd achter. Dan kunnen ze nog eens kijken hoe het zit.

Als iemand op jouw kind komt passen mag je best verwachten dat ze een beetje moeite doen. Een wasbare luier omdoen is niet moeilijker dan een kind aankleden en dat doen ze immers ook.

10, Is het niet veel werk?

Mwa. Het valt wat mij betreft erg mee. Je hebt twee extra wasjes per week. Of eigenlijk niet want ik was de handdoeken mee en die moeten toch. Met wegwerp moet je naar de winkel, dat is ook moeite.

Het zal echt wel dat wegwerp luiers iets minder werk zijn. Dat kan een beslissende factor zijn, ik ga niet oordelen over de energie die jij over hebt. Soms is dat nu eenmaal heel weinig.

Wat ik zelf heel prettig vind is dat ik nooit misgrijp. Met mijn ADHD hoofd kan ik er heel makkelijk om elf uur s’ avonds achter komen dat ik geen luiers heb gekocht. Mocht ik de laatste wasbare pakken, dan kan ik in de tijd dat mijn dochter die om heeft een wasje draaien en er een paar op de verwarming drogen. Hoef ik het huis niet voor uit. (Aangenomen dat ik wel aan wasmiddel gedacht had.)

 

Verder lezen?

Tien vragen die iedereen stelt aan iemand met dreadlocks.

Thuiswerk tips; hoe krijg je iets gedaan met een kind om je heen?

print

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ReizenReizen

Boekentip

Onderwerpen

Sport Banners

Het Archief

TuinTuin