Slaap tips; Hoe krijg je dat kind in vredesnaam onder zeil!?

door | jan 11, 2020 | Opvoeden | 3 reacties

samen slapen verwennen vader kind moeder slaap bed dolle moederEen kind wat vredig in slaap ligt is de heilige graal van alle ouders. Niet gek ook, als ze slapen kunnen ze niet huilen terwijl jij net op de wc zit of ruziemaken zodra je thuis bent en nog met alle tassen in je handen staat of snotverdulleme alweer een boterham met pindakaas in precies zeven gelijke stukjes eisen. Slaap is geweldig, mijn favoriete hobby. Zijn kinderen het niet altijd mee eens en dus staat het internet bol van de geweldige hoe-pleur-ik-mijn-kind-in-slaap tips.

De grote slaap truc.

Eens in de zoveel tijd doet er een een truc de ronde. Dan zie je overal op het internet een filmpje van een kindje wat zo geweldig makkelijk in slaap valt. Met een zakdoek of een rare manier van wiegen. Soms komt er een pretzel achtige greep bij te pas, of een heel bijzonder voorleesboek.

“Hoe krijg ik mijn kind in slaap?” Is een heul populaire zoekzin op Google en ik durf te wedden dat ie vooral tussen tien en één uur ’s avonds ingetikt wordt op de gezamenlijke mobielen van gefrustreerde ouders die al veel te lang naast een veel te wakker kind zitten.

Best logisch nog, dat er zoveel van die trucs zijn, punt is, ze werken vaak niet en ze zijn soms nog gevaarlijk ook.

Zeker bij hele jonge kinderen zie je moeilijk het verschil tussen rustig slapen en een freeze reactie. (Je weet wel, van dat fight, flight en freeze verhaal.) Het kan best zijn dat jij denkt dat je door die origami greep en dan in een ingewikkeld patroon wiegen je kind in slaap helpt, terwijl dat kind dus mooi doodsbang is en zich maar stil houdt.

Er zijn helaas geen shortcuts met dit soort dingen. Kinderen vallen in slaap als ze zich veilig voelen en moe zijn. Die omstandigheden creëren is eigenlijk het enige wat je kan doen.

Nog een disclaimer.

Als trucjes niet werken, waarom zit ik dan in een veel te drukke binnenspeeltuin dit stukje te schrijven? Waarom beloof ik jullie dan tips in de titel? Ben ik dan nu echt ten prooi gevallen aan clickbait?

Misschien.

Ik heb wel ervaring met dat slaap gedoe, meer ervaring dan ik iemand zou toewensen. Zie je, ik ben zelf een moeilijke slaper en dat zit schijnbaar in je genen of zo. Laten we zeggen dat ik genoeg uren naast een niet slapend kind heb gezeten om er een doctoraat in te verdienen. (Vind ik zelf tenminste.)

Ik heb tips voor je, het zijn alleen geen trucs, geen slaap-gegarandeerd methodes en zeker geen dure boeken. Het zijn gewoon de dingetjes die voor ons werken die ik zelf zo’n twaalf jaar geleden best had willen lezen. Gaat alles gegarandeerd voor jou werken? Nee, waarschijnlijk niet maar best kans dat je er toch wat aan hebt.

Niet meer naar bed brengen.

Ik heb er ooit een heel stuk aan gewijd, aan die hele bedtijd onzin. Vooral dat je het niet meer moet doen. Of nu ja, de eerste tijd niet.

Kinderen hebben geen bedtijd nodig, zeker niet de eerste paar jaar. Je kan een kind laten rondrennen tot ze vanzelf in slaap vallen. Gewoon, naast jou. Dat voelt namelijk lekker veilig en dat heb je nodig om te slapen. (Ja, jij ook, weet je nog de laatste keer dat je op je kussen lag en je ineens moest denken aan de zoveelste stress-verplichting? Hoe je daarna uren wakker lag met een hoge hartslag? Dat dus.)

Bedtijd en slaap verwachtingen afschaffen kan ontzettend veel schelen in jouw eigen stress. Makkelijke tip ook wel, iets niet meer doen. Kost niks en geen moeite. (Oké, een beetje moeite, je moet verwachtingen loslaten en die dingen zitten nogal eens goed vast.)

Oh, en even tussendoor. Er is niet, maar dan ook niets, mis met kinderen die in slaap vallen in draagdoeken, aan de borst, op de bank (let wel op veiligheid), in de auto of gedragen in sterke armen. Laat het los, laat het gaan en doe wat werkt.

Let op je lijf.

Je kan loslaten wat je wilt, er komt een moment waarop een kind echt moet slapen, moe is, maar niet in slaap kan vallen. Misschien is je kind al wat ouder of gewoon veel te overprikkeld voor een dutje. Dit zijn de dingen die mij helpen op zo’n moment.

Voel de spanning eens in je lijf. Best kans dat je zelf ondertussen flink gefrustreerd bent en er daarom bij ligt als een gespannen gitaarsnaar. Niet heel slaap bevorderend. Slapmaken die hap!

Op je spieren volgt je adem. Als ik op het goede moment een beetje overdreven rustig ga ademen merk ik dat een kind dat vaak volgt. Wat is het goede moment? Niet als ze op het bed staan te springen, meer die paar seconden dat ze even bij je liggen. (“Kom je even knuffelen?”)

Eigenlijk is de volgende stap heel logisch. Doe alsof je slaapt. Ga liggen, doe je ogen dicht, adem zwaar en ontspan. Werkt als een tierelier maar komt met het grote risico dat je mee vaart naar dromenland. Kan ook een voordeel zijn.

Geef het op.

Als het allemaal echt niet lukt en ik heb mijn repertoire geprobeerd, dan geef ik het op. Bedtijd is geen machtsstrijd, je hebt niet verloren als je samen weer naar beneden gaat.

Pak de boel op, ga naar de woonkamer en drink samen een kop kamille thee of zoiets. Of beter nog, zet je kindje met een dekentje en een kus op de bank en ga doen wat je zou doen als de slaap missie wel was gelukt. (De afwas of zo.) Nog best kans dat ze dan na het derde schone bord toch in slaap zijn gesukkeld.

Dat zijn zo’n beetje de dingen die werken voor ons. Hopelijk heeft iemand er iets aan maar wat nog leuker is, is delen. Wat werkt voor jullie? Wat is jouw gouden tip? Of wat werkte juist helemaal niet? Met een beetje geluk kan jouw wijsheid weer iemand anders helpen. Zijn we toch nog een stam samen.

print

3 Reacties

 1. Jonina

  Echt.. ik word zo blij als ik jouw blogs lees. Elke keer het :” Dát dus” gevoel. Oh en serieus dat pindakaas-broodje in 7 stukjes!!! Hahah hier ook!!🤣 bedankt , enorm bedankt ik voel me even weer “niet alleen” door dit 💪🏻

  Antwoord
 2. Kellu

  Fijn weer precies op het juiste moment in m’n leven zo’n blog.. Na vannacht weer zoveel onzinnigheid gelezen te hebben op het www over het slaap gedrag van mijn bijna kleuter

  Antwoord
 3. E

  Hier hielp Ierse folksliedjes bij de oudste iets. Ik zelf val graag in slaap met een meditatie van insight timer. Verder veel succes aan iedereen, het stomme is dat op het moment dat ze slecht slapen ik igg aan niets anders dan slaap kon denken.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik lees:

Naar Buiten 2021Naar Buiten 2021

Onderwerpen

SelectSelect

Het Archief

SpeelgoedSpeelgoed