Perfect opvoeden

door | okt 29, 2016 | Opvoeden, Persoonlijk | 0 Reacties

perfect

Die moeder van mij hè, die zei laatst iets slims. Doet ze ook zo af en toe, niet te vaak. (grapje mam, hou van je).

Je hoeft het niet perfect te doen, je moet het gewoon niet verkloten.

Sowieso een pracht zin. Toepasbaar op vrijwel alles, maar in context nog veel mooier. We waren namelijk aan het praten over het opvoeden van kinderen. Of nee, nu moet ik eerlijk zijn, we waren aan het praten over hoe ik mijn kinderen opvoed.

Mijn moeder is mijn grootste fan, van haar heb ik heel veel van mijn denkbeelden geleerd. Maar laatst had ze een klein puntje kritiek op me wat heel diep binnen kwam. Ze zei dat ik de lat zo ontzettend hoog leg, dat ik zo fel kan zijn in mijn wens het perfect te doen. Dat dat dus niet altijd nodig is. En verdomt, ze heeft gelijk.

Het is iets wat ik ook vaak om me heen zie. Moeders die zichzelf veel kwalijk nemen, eindeloos twijfelen over de kleinste dingen. Doen we Rapley of de Kleintjes methode? Attachement parenting of Onvoorwaardelijk Ouderschap? Keuzes die heel dicht bij elkaar liggen, en eigenlijk allemaal wel goed zijn. Maar zo voelt dat soms niet. Het nadeel van goed ingelezen zijn is de keuzestress. Het idee dat de verkeerde beslissing tot een volledig ontaard kind leidt.

Hier maak ik mij zelf ook schuldig aan (vandaar de liefdevolle vermaning van mijn OG moeder). Met name naar mijn twee oudere jongens kan ik me flink schuldig voelen. Ik ben het niet meer altijd eens met de keuzes die ik maakte toen ze klein waren. Soms betrap ik me er op dat ik hun persoonlijkheid zit uit te pluizen om te herleiden welke ‘fouten’ komen door de ‘fouten’ die ik toen maakte…….ja…niet echt het meest gezonde gedrag.

Dus bij deze nogmaals, voor mij en voor jou (say it with me!):

Je hoeft het niet perfect te doen, je moet het gewoon niet verkloten.

Kinderen zijn heel flexibel. Uit behoorlijk slechte omstandigheden komen toch liefdevolle, prachtige mensen tevoorschijn. De geest past zich aan.

Ja, ik blijf mijn best doen. Ik wil ze de beste kansen geven, ik wil leren en vertellen. Maar ik moet ook onthouden dat het ok is. Ik ben best goed bezig, ik heb drie geweldige kinderen die het prima doen. Zolang ik oprecht van ze hou, en geen rare dingen doe, komt het wel goed met ze.

Bij deze mijn voornemen: af en toe laat ik die stomme lat gewoon lekker voor wat ie is en drink ik een kopje thee, op de bank, met drie kinderen om me heen. En als ze geluk hebben lees ik ook nog wat voor ook.

 

 

print

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik lees:

Naar Buiten 2021Naar Buiten 2021

Onderwerpen

SelectSelect

Het Archief

SpeelgoedSpeelgoed