Mijn favoriete baby spullen.

door | mei 30, 2018 | Opvoeden | 1 reactie

Laatst zat ik te mijmeren over de baby tijd van mijn kinderen. Hoe lief ze waren, hoe lekker ze roken en hoe we het in vredesnaam allemaal hebben overleefd. De belachelijke hoeveelheid zooi die iedereen je aansmeert en het kleine aantal baby spullen die je echt nodig blijkt te hebben.

Ik moet er wel eens om gniffelen dat ik de derde keer toch weer een verschoningskussen kocht. Na een paar luiers wist ik weer hoe nutteloos ik zo’n ding vind. Ik verschoon liever op een bed of bank. Toch zijn er ook dingen die van pas kwamen, baby spullen die ons leven toen een stuk minder onmogelijk maakten.

Omdat het voorjaar is, omdat het zonnetje schijnt en mijn grote, bloot rond rennende peuter me nostalgisch maakt, schijf ik een lijstje. Een overzicht van de baby spullen waar ik blij mee was en die ik iedereen kan aanraden.

Een draagdoek.

Geheel terecht bovenaan de lijst. Wat mij betreft mogen die dingen uitgedeeld worden bij het aangifte doen. Pasgeboren baby’s hebben continue lichaamscontact nodig en met een draagdoek bied je dat hands free.

Het is de eerste paar keer even oefenen. Wij deden dat met een knuffel en een hoop YouTube filmpjes, maar ik kan een draagconsult ook van harte aanraden. Dan helpt een professional je om je kind veilig en comfortabel op je lijf te binden.

Een draagdoek is meer dan een vervoersmiddel. Het is een mobiel bed, een doorlopende knuffel en instant geruststelling. Het betekend geen zorgen om dutjes, kinderwagens vouwen, eenzame baby’s en vervelende mensen die je kind aanraken.

De enige disclaimer is dat ze verslavend zijn, die doeken. Je begint er met twee (een voor gebruik en een in de was) maar je eindigt met een kast vol in alle kleuren. Kan je nog eens wat matchen en zo.

Hydrofiel luiers.

Je weet wel, van die witte doeken die ze her en der verkopen. Vroeger werden er echte luiers van gevouwen (en dat kan in principe nog steeds) maar tegenwoordig zijn het meer algemeen handige doeken. Ik deed (en doe) er alles mee. Over je schouder als bescherming tegen kots, verscheidene vieze baby delen mee afvegen, natte lijfjes mee drogen, op een openbare verschoontafel leggen zodat mijn baby niet in de (mogelijk ingebeelde) viezigheid van een ander ligt, de rommel opvegen die je baby onvermijdelijk maakt als je in een horeca gelegenheid bent, brillen mee poetsen, de afwas afdrogen als ik weer eens vergeten ben om de theedoeken te wassen en eigenlijk nog veel meer.

Toen ik voor het eerst zwanger was werden er tien van die dingen aanbevolen op de uitzet lijst. Die tien waren binnen een dag allemaal vies (met dank aan de eerste meconium luier) waarna we er een enorme lading bij hebben gekocht. Nooit spijt van gehad ook.

Overslag rompers.

Gek genoeg worden pasgeboren baby’s er niet heel blij van als je hun hoofd door een klein gat probeert te proppen. (Waarschijnlijk zijn ze de eerste keer nog niet vergeten.) Ze hebben geen idee wat de bedoeling is en waarom het licht uit ging en gaan dan tegen werken. Zo lijkt aankleden soms meer op een hele vreemde worstel partij.

Overslag rompers doe je aan als een vest. Open neerleggen, baby er op, armpjes er door en dicht knopen. Het oogcontact hoeft niet verbroken en de baby kan lachen om hoe je er bij kijkt. Het lijkt zo iets kleins, maar voor mij scheelt het zo veel gedoe. Niet meer dat wegdraaiende koppie en die boze blik als het gezichtje eenmaal uit het nekgat te voorschijn komt.

Kleine flesjes.

Kijk even hier, deze flesjes bedoel ik. Wat een hardcore borstvoeding moeder met flesjes moet? Afgekolfde melk in bewaren. Gaat super handig. Ze passen vaak op een kolf, komen met een dopje en je kan ze zo in de vriezer gooien. (Wel even de datum op het dopje schrijven.) Is de melk een keer nodig, voor je eigen kind of omdat je het overschot doneert, dan kan het flesje zo in de flessenwarmer en daarna in het kind. Geen gedoe met overgieten.

Uiteraard ga ik dan wel uit van een baby die niet heel kieskeurig is qua speen of überhaupt een fles accepteert. Oh, en dat het hele kolven verhaal lukt. Niet iedereen heeft dat geluk en daar mag wel eens wat meer begrip voor zijn. Maar goed, dat is een rant voor een andere keer.

Na de hele bulk kolf periode (als je die had) kunnen de flesjes nog dienst doen als kleine voedsel of drink vervoer bakjes. Of je geeft ze door aan een andere moeder. Scheelt in geld en plastic afval.

Katoenen deken.

Een grote katoenen deken heeft het voor mij mogelijk gemaakt om mijn baby naast me in bed te houden. Hoe ik dat bedoel? Lees hier maar eens. Met je baby in een bed slapen kan veilig, en zelfs voordelig zijn, mits je je aan een paar richtlijnen houdt. Een belangrijke daarvan is dat dekbedden en baby’s niet zo goed samen gaan. Dus heb je een ouderwetse deken nodig. Het materiaal maakt niet uit maar plastic is zweterig en een dierlijk product wil ik niet, dus dan komt katoen goed van pas. Het was even zoeken, maar ik vond een mooie.

Tip; voordat je het internet afgaat, vraag ook eens rond bij familie. Best kans dat er nog een oude deken van oma ergens op zolder ligt.

De eerste twee jaar heb ik zo al knuffelend met mijn dochter geslapen. (Ja, ik heb meer kinderen, maar toen wist ik nog niet hoe je veilig kan co-slapen, dus gebruik ik alleen haar als voorbeeld.) Niet dat ze na twee jaar het bed uit moest hoor. De Peuter is nu drie en slaapt nog lekker bij mij. Het verschil is dat ze na haar tweede verjaardag wel onder een dekbed mocht slapen. Wel zo makkelijk in de winter.

Hoe ik dat die eerste twee winters dan deed? Een flanellen pyjama en dikke sokken. Charmant hè.

Een goede luiertas.

Hoe kleiner het kind, hoe groter de tas. Geen idee wie me dat ooit heeft verteld, maar het is zo ontzettend waar. Een goede luiertas maakt niet alleen het gesleep makkelijker, je spullen zijn op het moment suprême georganiseerd en goed te vinden. Kan je je voorstellen dat je, op een openbare wc, met allemaal mensen om je heen en een kind onder de poep, ook nog eens uitgebreid in een tas moet zoeken?

Een prettige luiertas is niet alleen mooi en stevig, hij heeft ook allemaal vakjes vanbinnen. Met een beetje handig inrichten kan je dan snel de nodige spullen pakken. Ook wil je een tas die je in de wasmachine kan gooien. Er komt namelijk poep in, en melk, banaan en een rare prut die je niet kan identificeren.

Naarmate je baby wat groter wordt kan je het huis verlaten zonder vijf verschoningen en genoeg luiers om een weekend door te komen. Je kan dan voor een kleinere tas gaan en de grote apart houden voor langere reizen.

Kokosvet.

Ja, je leest dat goed. Nee, ik weet dat het niet bepaald in de baby afdeling staat. Toch vind ik kokosvet absoluut bij de nuttige baby spullen horen. Al die dure zalfjes, crèmmetjes en andere smeersels? Kan je vervangen met kokosvet. Doe wat in een beetje warm water en je kan de billen schoonmaken met een washandje. Gebruik het om de haartjes te temmen en na het bad om de huid zacht te houden. Ik vind het een fijn idee dat het eetbaar is en dus geen ramp als de kleine er iets van opsabbelt. Oh, en het helpt ook tegen spruw. Dus smeer het meteen in je bh als je de billen doet.

Zorg dan wel dat je de onbewerkte versie hebt. Er zijn, vaak goedkopere, potten te krijgen die niet meer naar kokos ruiken. Helaas verdwijnt met de geur ook de werkzaamheid. Dit is een voorbeeld van een goede optie.

Verder lezen?

Zeven cosmetische producten die ik wel nodig heb.

Mijn favoriete kinderspeelgoed.

print

1 Reactie

  1. Sylvia Dym

    Jammer dat ik 68 jaar te laat jouw blogs mag lezen. Ik had er zeker weten heel veel aan gehad.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ReizenReizen

Boekentip

Onderwerpen

Sport Banners

Het Archief

TuinTuin