Met je gezin in de noodstand.

door | mrt 7, 2019 | Opvoeden | 0 Reacties

noodstand gezin moe ziek chips popcornHebben jullie ook wel eens van die dagen? Dat je amper geslapen hebt, het buiten keihard regent, je de hoofdpijn langzaam voelt opkomen en dan ook nog eens je teen stoot? Vroeger schoot in daar enorm van in de stress. Oké, als ik eerlijk ben doe ik dat nog wel eens. Maar tegenwoordig schiet ik er ook van in de noodstand en dat helpt!

Wat is de noodstand?

Eerst even wat het niet is. Normaal probeer ik een verantwoorde moeder te zijn. Iets met schone kleren, min of meer gezond eten en leuke activiteiten. De ene keer gaat dat beter dan de andere maar ik heb een soort van minimum standaard en daar hou ik me wel aan.

Ja, tot er echt iets gebeurt. Als ik de koorts in mijn lijf langzaam voel stijgen dan verklaar ik de noodstand. Dat minimum waar ik het net over had? Uit het raam er mee! Die dag is mijn enige taak om mijzelf en de kinderen in leven te houden. Verder doe ik niets.

Praktisch ziet dat er uit als een gezin wat zoveel mogelijk in pyjama op de bank hangt. Met Netflix en makkelijk eten. (Chips dus.) Het betekent dat ik in het huishouden alleen het aller, aller noodzakelijkste doe. Dat schermtijd vandaag de hele dag is en dat de eventuele schoolgang echt met de auto gebeurt.

Wanneer gebruik ik die noodstand?

Ik zei het hierboven al, de noodstand is heel geschikt als ziek dagje. Aangezien er nog steeds geen ziekmeldservice is voor moeders (Ministers, ik kijk nu even naar jullie. Regel dat.) en niet iedereen een partner heeft die thuis kan zijn, zal je toch iets moeten verzinnen.

Oververmoeidheid is ook een goede reden om even in de noodstand te gaan, of een enorme berg stress. Eigenlijk elke dag waarop het allemaal gewoon even veel en veel te veel is. Je kan proberen om het onmogelijke van jezelf te eisen, of gewoon toegeven en een dagje rondhangen. Ik heb de eerste optie vaak genoeg geprobeerd om te weten dat de tweede een stuk beter werkt.

Ben je dan een slechte ouder?

Nee.

Oh, heb je uitleg nodig? Oké, komt ie: Natuurlijk niet. Niemand kan constant op maximaal nivo presteren. Dat gaat niet, zo zijn we niet gemaakt. Iedereen heeft pauze nodig. Als je een kantoorbaan hebt gaat zo’n pauze nog wel maar kinderen zet je niet zo makkelijk uit.

Het was nooit de bedoeling om alleen thuis te zitten met je kroost. We zijn ontworpen om dat opvoeden in een stam te doen. Het is een stuk makkelijker ziek zijn met een groep mensen om je heen om de boel op te vangen. Dat jij nu in je eentje iets probeert wat eigenlijk een groepsopdracht is betekent niet dat je het verkeerd doet als je eens een dag op de bank ligt.

Enne, zie het eens vanuit het perspectief van je kind. Een dag lang tegen je moeder of vader aanhangen terwijl je leuke filmpjes kijkt en lekkers eet. Best kans dat jouw kinderen de noodstand dagen herinneren als de leukste tijden van hun jeugd! Als je normaal dat opvoeden min of meer verantwoordelijk doet wordt je nageslacht er echt niet slechter van als de regels een dagje niet gelden. Beloofd.

 

Verder lezen?

Het eerste kind vs het derde kind. Of hoe je een loedermoeder wordt.

De vijf fases van vermoeidheid voor moeders.

print

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik lees:

Naar Buiten 2021Naar Buiten 2021

Onderwerpen

SelectSelect

Het Archief

SpeelgoedSpeelgoed