Hoe overleef je een vakantie met kinderen.

door | jul 19, 2018 | Opvoeden | 0 Reacties

Kinderen en vakantie, twee dingen die niet zomaar samen gaan. In de pre-kindertijd was vakantie een relatief makkelijke onderneming. Je kiest een bestemming, je gaat en geniet. Als je twee weken met je billen op een tropisch strand wil zitten, ben je alleen beperkt door je bankrekening.

Nu is dat wel even anders. Met je kroost op vakantie betekent namelijk dat je al je werk van thuis meeneemt en in een suboptimale setting alsnog moet doen. Oh, en jetlag, muggen en vreemd eten. Luiers moeten ook op Kreta verschoond, baby’s ook op Terschelling in slaap geborst en ruzies moeten opgelost aan de zuidkust van Frankrijk.

Toch zijn er best wel trucjes om van de kinder-werk-reis weer een vakantie te maken. Hierbij een verzameling van mijn eigen ervaring en de ingeroepen hulp van mijn Dolle Zus, die behoorlijk wat vlieguren heeft gemaakt met haar twee aapjes.

Blijf dichtbij.

Full disclosure: ik schrijf dit stuk vanuit Curaçao. Prachtig eiland hoor, tropisch, ruig en mooi. Toch zou ik het niet aanraden als bestemming voor kleine kinderen. Nou ja, vanuit Nederland dan. Ik ben hier omdat de Dolle Zus hier woont, maar de vlucht van negen uur is geen pretje. Er zijn ook hele mooie en tropische stranden een stuk dichterbij ons kikkerland.

Mijn advies is om te bekijken wat je wil (bergen, stranden of iets heel anders) en de meest dichtstbijzijnde versie daarvan te kiezen. Ruim de helft van de ellende zit ‘em in de reis, dus hou die zo kort mogelijk. (En nee, na een hele dag in een volgeboekte vlucht met de Peuter wil ik niet horen over jouw geweldige kind wat stilletjes op een vliegtuigstoel de wereld door reist.)

Mag ik ook een lansje breken voor vakantie in eigen land? Er zijn best wat leuke bestemmingen in Nederland en je bent overal binnen een paar uur. Je zit niet met vreemd geld, vreemd eten of een vreemde taal. Natuurlijk zijn al die dingen eigenlijk juist leuk, maar met veeleisende kleintjes is het misschien wel zo fijn om geen ruzie te hebben over de afwezigheid van hun favoriete beleg.

Bedenk wat je gaat doen.

Twee weken op een strand of door de bergen trekken, klinkt prachtig maar met kinderen is het mogelijk een recept voor ellende. Een huisje op een vakantie park lijkt misschien ondragelijk burgerlijk maar komt vaak voorzien van allerlei kindervermaak.

Cultureel doen in een zuidelijk land komt ooit wel weer, als je nu enige vorm van rust wil zal je iets moeten kiezen waar jouw kroost zich kan vermaken. Gelukkig zijn daar enorme industrieën op gebouwd, dus is er zat keuze.

Vind je innerlijke hippie.

Vakantie park echt onuitstaanbaar? Wat dacht je van een familie vriendelijk festival? Er zijn er in Nederland alleen al meerdere. Wij waren altijd vaste bezoekers op Landjuweel, hoewel dat evenement bedreigt wordt door over regulatie vanuit de gemeente. Nieuwere zijn bijvoorbeeld The Living Village en het Kiind weekend. Vooral die laatste is echt gericht op het leven als stam.

Festival ook niet naar je zin? Wat dacht je van een vakantie met meerdere gezinnen tegelijk? Kinderen zijn makkelijker te vermaken in groepen en met meer volwassenen is de taak beter op te delen. Misschien is een ideale vakantie wel te vinden met een stel vrienden en een leuke camping.

Op vakantie bij vrienden of familie.

Als je echt goed contact hebt met vrienden of familie die op een leuke locatie wonen, valt er veel te zeggen voor een logeerpartijtje. (ahum, ahum…zus in Curaçao.) Het is sowieso een stuk goedkoper dan ergens een plek huren. Zie hierboven voor het argument dat opvoeden makkelijker is in groepen.

Uiteraard moeten het wel mensen zijn die jouw opvoedmethodes steunen. Om nu bij een verre tante constant aan te horen dat je je kind eens huilend in bed moet leggen, daar wordt niemand vrolijk van.

De reis overleven.

Het zwaarste deel van de vakantie is de reis er naar toe. In tegenstelling tot mooie internetplaatjes over genieten van de weg, wil je in dit geval zo snel en probleemloos mogelijk de bestemming bereiken.

Het aller, aller eerste wat je dient te regelen is voedsel voor de hongerige massa. Wat je kind lekker vindt weet je zelf, maar de verpakking valt wat over te zeggen. Hoewel de Peuter allang uit een glas drinkt, heb ik voor nu toch weer even een rietjesbeker aangeschaft. Leeg meegenomen naar het vliegveld en na de douane volgegooid met appelsap. Scheelt een hoop in geknoei. Voedsel kan je ook van te voren bereiden en in dit soort kleine bakjes doen. Of je kan lui zijn zoals ik en gewoon een hoop portieverpakkingen kopen.

Verder ben ik, zeker op reis, een voorstander van gadgets. Daarmee bedoel ik dus eigenlijk heel plat een scherm. Wist je dat je op Netflix ook dingen kan downloaden? Dan kunnen de favoriete filmpjes zelfs mee in het vliegtuig! Uiteraard met een super leuke kinder koptelefoon zodat de buren niet meegenieten. (Serieus, bekijk de link even, ik ben zo blij met dat ding.) Een powerbank er bij voor als de batterij onherroepelijk leeg gaat en je komt er wel. Protip, gooi in de auto niet het scherm zelf, maar die powerbank aan de autolader. Zo hou je meer flexibiliteit.

Als laatste heb ik een voorraad nieuw speelgoed bij me. Spul wat ze nog niet hebben gezien, draagbaar is en wat een tijdje speelplezier geeft. Kunnen de kinders eenmaal lezen dan volstaat een flinke stapel strips meestal, tot die tijd is het overleven. Je weet zelf het beste wat je kind leuk vindt, maar de Dolle Zus raadt deze aan, en ik deze (voor de kleintjes).

Oh, en prop het hele zooitje in een leuke rugzak. Zo krijg je ze ook nog eens zover dat ze het zelf sjouwen. Dit zijn zo ongeveer de leukste die ik ooit heb gezien.

Fijne vakantie!

print

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Boekentip

Onderwerpen

Select oktober 2021Select oktober 2021

Het Archief

Saunaweken bij Ticketveiling.nl