Draagdoek VS kinderwagen: waar laat je de baby?

door | aug 25, 2018 | Opvoeden | 0 Reacties

Het lijkt zo logisch; je krijgt een kind en koopt een kinderwagen. Meestal meteen het duurste ding op de uitzet lijst. Je kan voor retro gaan, voor hypermodern of voor lekker goedkoop. Opties zat. Maar wist je dat je ook voor geen kinderwagen kan gaan?
Even een disclaimer; dit is niet een onpartijdige vergelijking. Dit is een betoog voor de draagdoek met milde blik op een wagen. Heb ik je meteen ook al de TD;DR samenvatting gegeven.
De Peuter heeft nooit in een kinderwagen gelegen. Die ging overal mee naartoe in de doek. Ik heb het ding ook totaal niet gemist. Voor de Jongens had ik wel een wagen en dat was eigenlijk maar een rotding. Het beperkte me enorm in wat ik kon doen. Zo’n doek past overal in en je hoeft niet te hannesen om de tram in te komen.

De geschiedenis van de draagdoek.

Ooit waren we aap achtige wezens. Ik stel mij zo voor dat het verplaatsen van kinderen zo ging als je nu nog bij onze nichten kan zien. Het kleintje houdt zich stevig vast aan de vacht van de moeder en met af en toe een helpende hand gaat dat helemaal prima. Geen hulpmiddelen nodig. Ja, tot wij als soort onze vacht verloren.
Niet alleen dat overigens. Onze kinderen worden ook nog eens standaard prematuur en zeer onaf geboren. Een compromis tussen de hersenpan en bekkendoorgang. Kortom; dat zelf vastklampen ging niet meer. Moeders gingen hun kinderen dragen en al heel snel daarna volgt de uitvinding van de draagdoek.
In elke cultuur zie je een iets andere oplossing, maar overal worden flexibele vezels (denk stof, touw of geweven mand) gebruikt om een klein kind te vervoeren. Zo droegen ouders hun kinderen overal en nergens heen voor een paar millennia.

De geschiedenis van de kinderwagen.

Ergens in 1700 had iemand al eens bedacht hoe grappig het zou zijn om kinderen in een klein koetsje te proppen. Iets wat getrokken werd door een geit, hond of heel klein paard. Niet echt praktisch en meer een novelty item.
Pas in 1800 kwam het ontwerp van de moderne kinderwagen. Iets wat je zelf kan duwen en waar een baby relatief comfortabel in kan liggen. Na wat kinderziektes (pun intended) ineens heel populair onder alle lagen van de bevolking. Je kind dragen was passe, duwen is de nieuwe trend!

De gevolgen voor de fysieke ontwikkeling.

Punt is; we zijn als soort al zo lang gewend om op een volwassen lijf gedragen te worden dat onze evolutie er op ingesteld is. Wij zijn zoog- en draagdieren. Dat kan je niet zomaar even veranderen zonder gevolgen.
Een kind heeft de fysieke stimulatie nodig van een volwassen lijf, de warmte en de bewegingen. De typische draag houding spreid de benen en helpt de heupen beter ontwikkelen en doordat een gedragen kind de dag rechtop doorbrengt vermijd je het afgeplatte hoofd wat zo gewoon is bij liggende kinderen.
Gevolgen voor de sociale ontwikkeling.
Een kind in een kinderwagen staat apart. Het zicht is beperkt en er is geen betrokkenheid met wat er om haar heen gebeurt. In een draagdoek (of zak natuurlijk) bevind ze zich middenin de actie. Ze is onderdeel van de maatschappij als passieve observant. Dat is een belangrijke fase. Hoe klein ze ook zijn, gedragen kinderen leren zo hoe de maatschappij om hen heen werkt.
Ook kunnen ze, mits er op de juiste manier gedragen wordt, zelf kiezen hoeveel prikkels ze mee krijgen. Kwestie van hoofdje optillen of neerleggen. Baby’s kunnen verassend veel zelf bepalen.

Mag een kind dan nooit in een wagen?

Kijk. Idealiter zou ik inderdaad zien dat kinderen standaard gedragen worden. Dat is namelijk objectief beter voor ze. Maar onze maatschappij is snel veranderd in de twee eeuwen sinds de uitvinding van de kinderwagen. Om te beginnen leven we veel te geïsoleerd. Met zo weinig hulp kan je soms niet anders. Ik ken een hele gave moeder met een hele lieve tweeling. Die wisselt dragen en in de wagen rijden af.
Een andere supermoeder heeft een niet zo super rug. Veel pijn en zo’n gaaf karretje. Dan gaat dragen ook echt niet. Er zijn hele goede redenen waarom een kinderwagen soms de beste optie is.
Natuurlijk is het prima als kinderen ook wel eens in een wagen zitten. Het zou wel fijn zijn als draagdoek of zak weer de standaard optie wordt.

Financiële disclaimer.

Voorstanders van een draagdoek roepen nogal eens dat een doek zoveel goedkoper is dan een wagen. In principe hebben ze daar gelijk in maar ik wil er toch iets eerlijker over zijn.
In harde cijfers kost het middensegment draagdoek een euro of honderd. Voor de helft heb je al een prima doek binnen maar de echt mooie patronen kosten wat meer. Een kinderwagen is een stuk duurder. Zeg, driehonderd euro gemiddeld. Wat dat betreft is de draagdoek de duidelijke winnaar.
Maar! Bijna niemand heeft een enkele draagdoek. Twee is vrij logisch, eentje extra voor als ie in de was moet. Eeeeh, tja. Bij twee stopt het ook niet. Want dan zie je er een met een leuke print, of van een ander materiaal. Draagdoeken zijn een beetje verslavend en voor je het weet heb je een ‘stash’ (zo heet dat in ingewijde kringen) die qua kosten niet onderdoet voor een superluxe en dure kinderwagen. Oeps!
Voordeel is dan wel dat je je look per dag kan aanpassen. Dat je op een vrolijk moment voor een zuurstokroze kinderwagen hebt gekozen kan nog wel eens wat wrang staan op familie foto’s.

De overduidelijke conclusie.

Ja, ik ben een draag mens. De Peuter is nu wat te groot voor een doek dus hebben we een draagzak aangeschaft. Zit ze nog best wel eens in. Ik hou van dragen en niet van duwen. Hoef je het van mij niet mee eens te zijn hoor. Zoals ik al zei, er kunnen hele goede redenen zijn om toch voor een wagen te kiezen.
Overigens, even tussendoor. Waar ik draagdoek roep kan je ook prima ergonomische draagzak lezen. Kwestie van persoonlijke voorkeur maar beide zijn gelijk qua voordelen (en verslavende nadelen).
Verder is dit lekker mijn blog en mag ik hier tenminste keihard beweren dat in de strijd tussen dragen of duwen ik de draagdoek tot winnaar verklaar.

Ben je geïnspireerd en wil je ook een draagdoek of draagzak kopen? Kijk dan eens bij Von Va Voom.

 

Verder lezen?
Natuur, Nabijheid en Veiligheid.

print

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik lees:

Naar Buiten 2021Naar Buiten 2021

Onderwerpen

SelectSelect

Het Archief

SpeelgoedSpeelgoed