De zin en onzin van drijfmiddelen.

Voordat je met je kleine kind een zwembad in duikt, moet je het lijdend voorwerp eerst optuigen in een drijfmiddel. Bandjes, of een soort drijfstoel. Want dat is uiteraard veiliger. Toch? Toch…???

Nou, lang niet altijd dus. Sommige drijfmiddelen doen niet zoveel terwijl andere ronduit gevaarlijk zijn. Maar aangezien geen enkele fabrikant vrijwillig de waarheid op een verpakking zet, hoe moet je dan weten welke je moet hebben?

Door mijn blog te lezen natuurlijk. Hier staan de meest voorkomende drijfmiddelen en mijn mening er over. Oh, en voor de nieuwelingen; ik heb jarenlang in een zwembad gewerkt en echt alles wel een keer voorbij zien komen.

Bandjes of vlindertjes.

Om maar meteen met de meest bekende te beginnen. Bandjes, soms ook vlindertjes genoemd. Goedkoop en handig bij een kind wat al zelf rondloopt. Meestal te verkrijgen bij de kassa van het zwembad, aangezien je ze altijd vergeet.

Ik ben geen fan van bandjes. Nope. Deze ondingen staan bij mij op nummer twee van mijn meest-gehate-drijfmiddelen lijst. (Nummer een komt verderop) Ten eerste geven ze een schijnveiligheid. De enorme hoeveelheid ouders die niet of veel minder goed opletten omdat kun kind toch bandjes aan heeft……echt….in de zomervakantie was dat gesprek minstens driekwart van mijn werk.

Ten tweede geeft het schijnveiligheid bij het kind. Ze leren namelijk niet dat je zinkt in diep water. Er staat bij elk goed zwembad een lifeguard in de buurt van de douches. Kinderen rennen er uit en zo het (diepe) water in, nog geen idee dat zonder die oranje klotedingen het zinken toch echt wat sneller gaat.

Verder willen ze nogal eens afschieten op de glijbaan. En als pappa dan op het verkeerde moment los laat mag je vissen. Altijd leuk.

Baby float.

Je kent ze wel. Die meestal gele zwembanden met een stoeltje er in voor de baby. Dat is dus mijn all-time-winnaar voor meest gehate drijfmiddel ooit! Waarschuwing; er komt nu een rant aan.

Zit een baby in zo’n rotding, dan zijn ze uiteraard binnen een paar tellen nat, het is immers een zwembad, maar het grootste deel van het lijf is boven water. Dat wordt koud en best snel ook. Overigens weten de meeste ouders niet hoe een onderkoelde baby er uit ziet. Die gaan namelijk heel zoet slapen. Zooooo schattig! En dan mag je als lifeguard er dus op af stappen en uitleggen dat ze nu even geen instagram foto’s moeten maken, maar heeeeeel even het leven van hun kind moeten redden door onder de warme douche te gaan staan. Zonder dat ding graag!

Baby heeft in een float ook geen contact met het lijf van de ouders. Niet alleen raken ze daardoor sneller onderkoelt, ze missen ook de sensorische input die het ouderlijf geeft en ze verteld hoe ze met deze nieuwe situatie om moeten gaan. Verder zijn ze in zo’n ding heel passief. Ze kunnen niet echt iets en leren dus ook niet met water om te gaan.

Als laatste kan een float je kind ook nog even helpen verdrinken. Die dingen hebben namelijk een maximaal gewicht. Wat er uiteraard ergens met kleine letters op een onduidelijke plek op staat. Komt je kind over dat gewicht heen, of is jouw spruit gewoon heel erg sterk, dan kan het het rotding omslaan! Zie je het voor je, gele band met twee beentjes in de lucht? En omdat de ouders geen direct contact hebben, en dat ding zo lekker drijft, wil het nog wel eens even duren voordat de spartelbeentjes opgemerkt worden. Maar verder heel gezellig hoor……

Swimtrainer.

In de categorie zwemband-plus is de swimtrainer marginaal beter dan een float. Het is zo’n rood met wit ding waar de baby schuin in hangt. Of kijk even hier, dat praten we over hetzelfde.

Hiermee is een kind voor een groter deel onder water en kan er wat getrappeld worden. Ook het gevaar van omslaan is weg, omdat het zwaartepunt veel lager ligt. Blijft wel over dat fysiek contact moeilijk is en het watergevoel (het gevoel van wat je lijf doet in het water) minimaal is en beperkt tot het onderlijf.

Baby swimmer of baby neck float.

Ja…ok….dat is dus zo’n klein zwembandje wat om de nek van je baby gaat. Kijk ff hier. Dat dus. Het ziet er niet uit, echt niet. Maar heel eerlijk, van alle baby drijfmiddelen….heeft dit nog de minste nadelen.

Het hele lijf is in het water, er wordt dus een redelijk watergevoel ontwikkeld (soort van, deze manier van drijven klopt natuurlijk niet met hoe een lijf dat doet) en het nodigt meer uit tot fysiek contact. De baby kan bewegen en omslaan kan natuurlijk echt niet. Wel is dit alleen voor vrij kleine baby’s gemaakt.

Wil je dus echt, absoluut, zonder discussie je baby in het een of andere drijfding…dan is deze wel ok…maar zeg er alsjeblieft niet bij dat je het van mij hebt gehoord, ik vind het een belachelijk ding.

Drijfpakje.

Eeeehhhhh, hier ben ik niet boos op. Een goede heeft de verdeling zo dat het de natuurlijke manier van drijven imiteert. Helemaal als je, naarmate het kind meer kan, drijfelementen kan verwijderen.

Het pakje kan niet per ongeluk uit gaan, je kan het in de kleedkamer al aan doen en het helpt nog mee met isolatie ook.

Nadeel is, dat het voor wat grotere kinderen is. Het kleinste pakje wat ik zo snel kon vinden gaat vanaf een jaar. Ook zijn ze best duur en groeit een kind er relatief snel uit. Tweedehands kopen kan hierbij helpen.

Even voor de duidelijkheid: De Easyswim is ontworpen als hulp bij een lesmethode. Ik vind het wel de beste. Hier kan je dus drijfelementen uithalen wanneer nodig. De meeste zwembaden zullen het ook wel als drijfmiddel accepteren bij het vrij zwemmen, maar bel even van te voren.

Verder zijn er de Swimsafe drijfpakjes (al die namen lijken zo verrot veel op elkaar). Ook prima dingen. Rond dezelfde prijs, iets minder aanpasbaar.

Dan zijn er pakjes die een soort ingebouwde kurk hebben. Die zijn belachelijk. Niet doen. Ze geven totaal niet dezelfde stabiliteit.

Zwemvest.

Dat is geen drijfmiddel!!!! Niet doen, leg terug, die dingen zijn levensgevaarlijk. Ze zijn gemaakt om je even boven te houden als je van een boot af kiept. Doordat ze niet goed aansluiten op het lijf zijn ze totaal ongeschikt voor in een zwembad. Ze schieten namelijk omhoog en ontnemen een kind de mogelijkheid om de armen te gebruiken om boven te blijven…wat enigszins belangrijk is.

Hoe doe ik het dan wel?

Is er in jouw omgeving een zwembad waar drijfmiddelen niet verplicht zijn? Dan is dat een mooie plek om een abonnement te kopen. Als het niet hoeft, doe het dan alsjeblieft ook niet. Een baby ‘zwemt’ het beste op je arm, een wat groter kind kan aan je hangen en lekker springen. Leren ze veel meer van.

Heb je twee (of meer) kleine kinderen en durf je het niet aan? Bedenk dan dat bandjes en pakjes niet gemaakt zijn om een kind volledig boven te houden. Ze ondersteunen, maar jouw aanwezigheid is nog steeds heel nodig. Is het dan echt wel zo verstandig om in je eentje met de kinderen te gaan zwemmen? (Ik weet het, soms is het niet anders. Maak gewoon een afweging voor jouw situatie. Ik ken je niet en ik ben er zeker niet om je te veroordelen.)

In steeds meer zwembaden is het verplicht om een kind een of ander drijfmiddel om te doen. Wel vaak pas vanaf het moment dat ze kunnen lopen. Als dat zo is zou ik daar gebruik van maken en je baby vrij houden zolang het kan. Heb je eenmaal geen keuze meer, dan raad ik een goed drijfpakje aan. Nogmaals, tweedehands is echt prima als het te duur is. Het is het waard om te vragen of het zwembad een oefenuurtje heeft waarbij alles af mag.

Uitsmijter.

Nog even een laatste stukje ongevraagd advies. Als je dan gaat zwemmen met je kind, ga dan ook echt zwemmen. Niet dat gedoe met je haar droog houden enzo. Hup! Lekker zelf onder water en plezier maken. Dat doet je kind na. Kan je fijn samen van de glijbaan.

print

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *