Bedtijd: Help! Mijn kind wil maar niet gaan slapen!

door | sep 14, 2019 | Opvoeden | 0 Reacties

bedtijd slapen avond kinderen knuffelsAvond na avond spendeer je boven. Van bedtijd tot veel te laat lig je gek te worden naast een onwillig, wakker, kind. Scrollend over social media zie je post na post over kinderen die moeiteloos gaan slapen. Verhaaltje, knuffel en klaar. Waarom lukt jou dat nu niet!?

Omdat social media liegt. Maar ook een beetje omdat je het jezelf aandoet. Niet boos worden, lees even verder. Ik heb een oplossing voor je. Makkelijke ook nog.

Kinderen veranderen.

Misschien was jouw kleine spruit vroeger een van die makkelijke slapers. Wie weet was jij zelfs een van de opschep ouders. Een spijt dat je daar nu van hebt!

Het lijkt een open deur, maar ik ga hem toch even intrappen; kinderen veranderen. Dat is zelfs nogal de bedoeling van dat hele kind zijn. Verschillende fases brengen verschillend gedrag mee, ook rond bedtijd.

Kinderen doen niet zo aan een norm maar het gebeurt nogal eens dat juist de makkelijkste slaap baby’s hun ouders verrassen met een heul laat opblijf fase zo tussen de één en drie jaar. Wakker zijn tot tien, elf uur is doodnormaal. Gaat ook vanzelf weer over.

Misschien herken je dat helemaal niet, is er bij jullie thuis iets anders aan de hand. Dat kan. Nogmaals, kinderen en normen gaan niet zo samen. Zolang er niets geks aan de hand is (spanning, trauma, ernstige ontwikkelingsstoornissen, ed) en jij de omstandigheden creëert waarin slaap mogelijk is (dus geen disco na het eten) kan een kind het hele slaap gedoe prima zelf regelen. Geen zorgen maken, ook niet als jouw nakomelingen het anders doen dan die uit de brave boekjes.

Moderne bedtijd gewoontes.

Het probleem is hier niet het kind maar de moderne gewoontes die wij als cultuur hebben rondom het slapen en bedtijd gebeuren. Dat idee van eten, verhaaltje en slapen maar is totale onzin!

We hebben het zo rond de industriële revolutie bedacht om brave fabrieksburgers te creëren. Was toen een slecht idee en dat is het nog steeds. Boeken vol over geschreven maar kleine kinderen zijn nog niet zo goed met lezen. Die weten dus niets van al die onzin en ik geef ze groot gelijk.

Niet meer boven zitten, aka, de oplossing.

Als het lukt om al die rare ideeën over bedtijd los te laten kan je een stuk creatiever worden. Er is echt altijd wel een oplossing die voor jou en je kind werkt. Maar als ik je in ieder geval een ding mee mag geven; stop met dat uuuuren boven zitten. Als je na het actieve bedtijd gedoe (badje, verhaaltje, knuffel, whatever) een half uur naast een wakker kind hebt gelegen ga dan in vredesnaam met koter en al weer naar beneden. Het is geen machtsstrijd, je geeft niets op en er heeft niemand ‘gewonnen’. Jullie hebben iets geprobeerd wat deze avond even niet ging. Niets aan de hand, dat slapen komt later wel.

Ik durf te wedden dat jij ook niet elke avond op dezelfde tijd in slaap valt. Hangt een beetje af van de dag. De ene keer haal je het vrolijk tot twaalf uur, de andere keer val je om negen uur om. Best normaal, ook voor een kind.

Slaaptips.

Als uitsmijter ga ik je toch wat slaaptips geven maar ik kijk je er streng bij aan. Geen misbruik van maken, deze tips zijn geen toverstaf en zeker geen manier om een wakker kind vroeg onder zeil te krijgen. Je zal toch echt moeten wachten op de natuurlijke aandrang tot slapen.

Doe overdag het voorwerk. Een verveeld kind slaapt slecht. Lekker buiten spelen, actief zijn, ervaringen opdoen, dat maakt moe.

In slaap borsten is een goede gewoonte! Vooral mee doorgaan zolang het nog werkt voor jullie.

In slaap lopen (met een draagdoek oid) is ook prima!

Sterker nog, wat je ook doet, als het werkt voor jullie is het prima. (Oké, je moet je kind geen whiskey geven ofzo, maar ik denk dat je snapt wat ik bedoel.) Het maakt niet uit wat de buren, je schoonmoeder of het consultatiebureau er van vindt.

Ga met een wakker kind beneden niet heel speciaal doen. Leef je leven, doe, zoveel mogelijk, wat je zou doen als de kleine zou slapen. Kijk een film, doe de afwas, klets. Ten eerste wordt je anders gek en ten tweede is het heel rustgevend voor jouw nachtbraker.

En dan nu mijn beste bedtijd tip:

Haal adem. Sowieso handig maar vooral als je naast dat in slaap vallende kind ligt. Ontspan, ga lekker liggen en haal diep, langzaam en hoorbaar adem. Niets is zo slaapverwekkend als een (schijnbaar) slapend lijf naast je. Waarschuwing, er bestaat wel een kans dat jij ook knock out gaat.

Welterusten.

 

Verder lezen?

Dutjes management.

Hoe ga je om met bedtijdstress?

Slaap kindje slaap

print

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik lees:

Naar Buiten 2021Naar Buiten 2021

Onderwerpen

SelectSelect

Het Archief

SpeelgoedSpeelgoed