Zeven cosmetische producten die ik wel nodig heb. (En waarom ik nog steeds een stinkhippie ben.)

door | sep 30, 2017 | gezondheid | 0 Reacties

Een tijdje geleden heb ik een stuk geschreven over zeven cosmetische producten die ik niet meer nodig heb. En dat was best een leuk stuk. Maar het is dan weer niet zo dat ik nooit iets op mijn huid smeer. Ik gebruik wel wat spulletjes om mijn leuke lijf wat leuker te maken.

Bij deze dus zeven producten die ik cosmetisch gebruik. (Hoewel sommige meer onder het kopje ‘voedsel’ vallen.) Dit is wat voor mij werkt, op dit moment in mijn leven. Of het ook voor jou de heilige graal is weet ik niet, moet je maar uitproberen. Zelfs bij mij zal het nog wel eens veranderen. Het mooie is dat geen van deze dingen makkelijk kwaad kunnen. Tenzij je de rotte pech hebt om ergens allergisch voor te zijn kan je veilig smeren en vaak zelfs eten. Voordeel als je net als ik kinderen hebt die graag potjes openmaken.

Oh, full disclosure. Als je via mijn linkjes iets besteld, dan krijg ik daar een paar centjes voor. En dat is leuk, want dan kan ik de verwarming af en toe aan zetten en hoeven mijn kinderen geen vijf truien te dragen in de winter. (Grapje! Niet meteen de kinderbescherming bellen.) Wel zijn het echt de spullen die ik thuis heb staan en blij mee ben.

1, Kokosolie.

Heel populair onder vieze stinkhippies. En eigenlijk gewoon iedereen die het zat is om een afvalproduct van benzine op je lijf te smeren. (Oh, wist je dat nog niet? De meeste commerciële smeersels zijn gemaakt met minerale oliën. En die komen van aardolie. Lekker hè)

Kokosolie kan je gebruiken om in te bakken, maar er is online ruzie of dat nu goed is of niet. Ik heb geen idee, niet in verdiept eigenlijk. Wij bakken in olijfolie. (En ja, daar is ook ruzie over. Echt waar, ik heb geen idee meer wat nu goed is buiten olie die verkregen wordt door een zeldzaam bloemblaadje uit te persen met behulp van eenhoorns. Wat meer kost dan vloeibaar goud.) Wat ik met kokosolie doe is smeren. Onze huid, haren en bij de peuter ook billen krijgen regelmatig een lekkere laag. Wel het goede spul nemen dat nog naar kokos ruikt. Ja, dat is duur. Is ook een stuk beter voor je. Je doet redelijk lang met een pot.

Bij tijd en wijlen stop ik het spul ook in mijn mond. Ongeveer een eetlepel vol. En dat blijft daar dan een tijdje. Heet oil pulling en helpt met een gezonde mond en tanden.

Als ik mijn smeersel wat wil upgraden meng ik de kokosolie met iets. Tea tree en lavendel olie bijvoorbeeld. Werkt goed bij geïrriteerde huid. Als je het hebt kan je er ook wat moeder melk doorheen doen. Dan is het super om wondjes te genezen.

Het mag ook in vagina’s en op de penis. Na of tijdens enige activiteit of bij jeuk. Let dan wel op dat condooms er gaatjes van krijgen. Geen goede combo dus.

2, Appel(cider)azijn.

Appelazijn of appelcider azijn (wat hetzelfde is) heeft best wel veel toepassingen binnen de zelfzorg. Kijk maar even op het internet of je er iets mee kan. Als ik alles ga opnoemen wordt dit artikel een boek.

Zelf slik ik er elke dag een lepel van door. Ja, dat is echt enorm vies. Ik neem er gauw een slok water achteraan. Maar het helpt mijn darmen gezond te houden (ja, dat is belangrijk), is preventief tegen een blaasontsteking (waar ik snel last van heb) en helpt me met afvallen. (Ik wil niet zozeer dun zijn, maar fit. En een hoog vet percentage werkt dat tegen)

Het is een goede gezichtsreiniger. Dagelijks vind ik wat te heftig voor mijn huid, maar zo net voor ik ongesteld wordt helpt het om de pukkels in toom te houden.

Ook mag het op warme dagen onder mijn armen. Het is een goede deo. (De geur vervliegt snel. Hoop ik dan. Wie weet ruik ik wel naar een augurk.) Niet aan te raden als je net geschoren hebt.

3, Tea tree olie.

Tea tree olie is geweldig spul om mee te ontsmetten. Het bestrijd zowel bacteriën als schimmels, dus je kan er veel kwaaltjes mee te lijf. Handig als je actieve kinderen hebt.

Bij dreads is het ook fijn voor je hoofdhuid. Die kan wel eens wat geïrriteerd raken omdat er veel gewicht aan hangt. Een soak met tea tree doet wonderen.

En uiteraard de bekende acne plekjes (wat nou jeugdpuistjes, stomme dingen gaan nooit over) worden ermee aangestipt.

Oh, en als het huis muf ruikt is een drupje tea tree, lavendel en munt olie in een brander hartstikke handig. Ruikt het net alsof je een uur hebt staan poetsen. (Ok, het is echt wel eens schoon bij mij hoor. Maar gewoon niet altijd. Daarbij, het hebben van kinderen brengt onvermijdelijk…geurtjes mee. Is nu eenmaal zo.)

4, Scheren met suiker (en olie).

Kan ik snel over zijn, want daar heb ik al een blog over geschreven. Ga maar lezen en kom dan terug. Tot zo!

5, Dr Bronner’s vloeibare zeep.

Geen idee wie Dr Bronner is, maar ze maken hele fijne zeep. Ik gebruik het als shampoo, (ja, dat gebruikte ik eigenlijk niet. Maar anders werken locs niet. Je haar moet droog zijn) maar je kan het echt overal voor gebruiken. Tot afwasmiddel aan toe. (maar dat lijkt me wel wat duur)

Ik heb het nu al een paar maanden en ben bijna op een kwart van een fles. Moet je wel even bedenken dat je locs (dreadlocks) niet elke dag wast. Omdat ik veel sport doe ik het nu zo’n drie keer per week. Maar toch, best zuinig nog.

6, Weleda tandpasta.

Ik gebruik zelf de Ratanhia tandpasta en de kinderen poetsen met deze. Uiteraard maakt een echte hippie zelf haar tandpasta (ja, dat kan), maar dat durf ik niet helemaal. Mijn gebit is niet super sterk dus vind ik het hier eng om de norm helemaal los te laten. (Lekker hypocriet hè.)

Wel zit er geen fluor in, dus mag ik mijn hippie kaart houden.

Wat ik fijn vind aan de kinder versie is dat er geen vies, zoet smaakje aan zit. Het proeft heel zacht en iets zoetig, maar het zijn niet de chemische aardbeien van dat Nijntje spul. Zo wordt (is mijn idee) de overgang naar ‘grotemensen’ tandpasta uiteindelijk makkelijker.

7, Rozenbottel olie.

Rozenbottel olie of rozenbottelpit olie (is hetzelfde) is een recente ontdekking voor mij, maar ik ben er behoorlijk blij mee.

Ik hint er hierboven al naar, maar mijn huid denkt momenteel dat we vol in de pubertijd zitten ofzo. Heeft een reden, lang verhaal. Korte versie heet bijnieruitputting of adrenal fatigue. (ja, ik weet dat het omstreden is of het überhaupt bestaat. Dit is mijn leven en ik diagnosticeer lekker hoe ik zelf wil.)

In een flinke zoektocht naar wat nu echt werkt kwam ik op retinolzuur uit. Dat is ook wat er in de medicinale crèmes zit die een arts kan voorschrijven. De enige natuurlijke en veganistische bron die ik kon vinden zijn de pitten van een rozenbottel.

Niet het goedkoopste spul, maar ik meng het met kokosolie en mensen…het werkt! Ik kan je zeggen, het is best een opluchting om er niet steeds als een omgekeerde vliegenzwam bij te lopen.

Naar zeggen doet het ook veel goeds voor littekens en rimpels, maar aangezien ik beide niet vervelend vind om te hebben heb ik het daar ook niet echt voor uitgetest. Als mijn kraaienpootjes ineens verdwijnen laat ik het je weten.

Dat was het.

Qua dagelijkse of wekelijkse producten die ik graag mag gebruiken ter bevordering van mijn stralende zelf is dat het wel. Een paar keer per jaar heb ik zin in make-up, maar dat is vrij standaard spul. Niet echt blog-waardig. Verder ben ik er ook niet enorm goed in dus een beauty blogger ga ik nooit worden.

Maar nu ben ik eigenlijk wel nieuwsgierig. Wat gebruik jij qua cosmetische spulletjes? Wat is jouw favoriet? Wie weet kunnen we van elkaar leren.

print

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ReizenReizen

Boekentip

Onderwerpen

Sport Banners

Het Archief

TuinTuin