Mijn zelf-maak werkt bij alles smeersel recept.

door | nov 4, 2017 | gezondheid | 0 Reacties

Ken je dat? Dat er ineens een gek plekje op je kind of op jezelf zit? Geen idee wat het is en zeker geen idee wat je er aan kan doen. Ga je naar de dokter, dan krijg je een vaag smeerseltje waarvan je eigenlijk niet goed weet wat het is en hoe het werkt. Oh, en meestal werkt het ook niet zo heel goed.

Dit is mijn smeerseltje. Het werkt bij vrijwel alles en je weet precies wat er in zit. Ik ga zelfs een goede poging doen om je uit te leggen waarom het werkt. En om het helemaal leuk te maken kost het je minder tijd en een stuk minder geld dan een doktersbezoek.

Waar is het voor?

Alle gekke, jeukende, pijnlijke, rode, getatoeëerde, droge of anderszins ongewenste plekken op je huid. De enige voorwaarde is dat de huid dicht moet zijn. Niet gaan smeren op een open wond. Wachten tot er een goede korst op zit en dan mag je los.

Wat heb je nodig?

Een pot kokosvet. Het goede spul. Staat iets van “extra vergine” of “extra vierge” op. Het hoort nog naar kokos te ruiken en als het goedkoop was dan is het verdacht.

Tea tree olie. Nogmaals, goed spul graag. Anders heb je alleen het geurtje en daar doen we het niet voor.

Een aloë vera plant of een tube aloë vera gel. Ik heb een flinke voorkeur voor de plant aangezien je weer niet precies weet hoe die gel is gemaakt.

Optioneel: moedermelk. Als je het direct van de bron kan krijgen is het een super booster. Alleen niet gebruiken wanneer je een schimmel vermoed. Die vindt de suikers in de melk namelijk erg lekker.

Hoe maak je het?

Meng in een potje ongeveer twee eetlepels kokosvet (in de winter eerst even laten smelten) met zes druppels tea tree olie en een eetlepel aloë vera. Het komt niet heel nauw en uiteraard kan je meer of minder maken. Dit zijn zo ongeveer de verhoudingen.

Als je het hebt kan je een spuit moedermelk recht uit de bron in je potje mikken.

Nou, en dan ga je mengen. Eeeennn, dan is het. Als je een min of meer homogeen, maar enigszins slijmerig prutje hebt, dan kun je vrolijk smerend los.

Zonder moedermelk is het een week of twee houdbaar in de koelkast. Met melk een week (ook in de koelkast) maar de effectiviteit gaat dan wel snel achteruit. Als ik moedermelk gebruik doe ik het er meestal bij op mijn hand, vlak voor gebruik.

Waarom werkt het?

Kokosvet bevat Laurinezuur, wat leuk spul is om bacteriën, virussen en schimmels mee te bevechten. Het lost de buitenkant van de micro organismen op, wat niet goed voor ze is, maar wel leuk voor jou. Verder kan het de huid zacht en soepel houden zonder af te sluiten, wat wel gebeurt bij smeersels op basis van minerale olie (vaseline, zeg maar).

Ook tea tree olie heeft een sterk antibacteriële, anti virale en anti schimmel werking. Dat komt vooral door terpineen-4-ol (geen idee hoe je dat uitspreekt joh. Maar het is leuk spul en zit in tea tree olie dus). Het is wat te sterk om zo onverdund op je huid te mikken, dus ideaal om te verwerken in een smeersel.

Aloë vera is leuk spul. Ik kan niet precies vinden wat het actieve deel ervan is, oftewel, het onderzoek spreekt elkaar nogal tegen. Toch heb ik zelf best vaak gezien hoe goed het werkt. Het helpt je huid genezen, zowel bij (dichte) wondjes als bij een verbrande huid.

Moedermelk is echt fantastisch. Ondanks wat mensen tegenwoordig denken is de primaire functie ervan niet voeding (ondanks dat het die rol toch ontzettend goed vervuld) maar bescherming. Kort door de bocht is het anti-alles-wat-je-kwaad-doet. In eerste instantie natuurlijk voor onze kinderen en van binnenuit, maar ook in te zetten op de huid.

Zo bij elkaar gemengd krijg je een krachtige zalf die helpt tegen, nou ja, vrijwel alles dus. Super handig en veel beter voor je dan de dokter versie. Smeer ze!

print

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik lees:

Naar Buiten 2021Naar Buiten 2021

Onderwerpen

SelectSelect

Het Archief

SpeelgoedSpeelgoed