Hoe kan je sporten als je kinderen hebt?

door | mrt 10, 2019 | gezondheid | 0 Reacties

sporten kinderen dumbells moeder fitIk mag best graag wat sporten. In het kader van fit blijven en zo. Alleen loop ik zo tegen die kinderen aan. Ja, letterlijk dus, ze staan behoorlijk in de weg! (Niet meteen veilig Thuis bellen, is een grapje, ik spring gewoon over ze heen.)

Sporten en voor kinderen zorgen gaat niet zo makkelijk samen. Heb jij ook wel eens van die geweldige supermoeder filmpjes gezien? Waarin een mega fitte moeder allemaal geweldige oefeningen doet samen met haar meewerkende kind in haar opgeruimde huis met haar prachtige sportkleding aan? Leugens! Allemaal leugens! Geen idee waar zij hun kinderen mee omkopen maar die van mij werken dus mooi niet mee hè.

Vandaag mijn tips die wel werken. Nu ja, voor mij dan. Met mijn losgeslagen kinderen. Wie weet heb jij er ook wat aan. Gesorteerd op leeftijd van het jongste kind.

De eerste drie maanden.

Wahahahahahahahahaha!

Gewoon niet doen. Stop. Ga zitten en drink je thee.

Het eerste jaar.

Draagdoeken. Die zijn echt handig. Je kan behoorlijk wat gedaan krijgen met een kind in een draagdoek, waaronder sport. Sterker nog, gewoon rondlopen met een kind in een draagdoek telt al als workout.

Er zijn mensen die een soort draagdoek sportlessen geven maar je kan ook zelf aan de slag. Squats, lunges, dansen in de woonkamer. Gewoon even logisch nadenken. Hardlopen en gewichtheffen is geen goed plan, stevig wandelen en rustige dumbell oefeningen wel.

Het tweede jaar.

Sporten in de draagdoek kan nog steeds. Zeker als de kleine op je rug zit. Met wat geluk heb jij een kind wat ook even zelf kan zitten met wat speelgoed. HIIT workouts zijn dan handig. High Intensity Interval Training. Ofwel; snel heel moe worden. Weinig tijd, veel resultaat en het kan gewoon in de woonkamer. (Ja, of in het park als je daar het lef voor hebt.)

Oeh! Dit is ook een favoriete van mij. Leuk filmpje en je bent in zeven minuten klaar.

De peuterjaren.

Met mijn kinderen is sporten in deze leeftijd gewoon geen doen. Ze lopen door me heen, springen op mijn rug en eisen constant eten of drinken. Na de vijfde onderbreking is je motivatie voor een workout echt wel klaar.

Nu is achter een peuter aanrennen al een sport op zich. Mijn beste tip? Ga naar een (binnen)speeltuin en doe met ze mee. Ik beloof je dat je na een minuut of twintig he-le-maal stuk onder de schommel ligt.

Kleutersporten.

Jaaaaaa! Je bent door de zwaarste tijd heen. Met kleuters kan je wat afspreken. Ik heb super lichte dumbells en een eigen yoga mat gekocht voor de Kleuter. Dan kan ze naast mij mee mee doen.

Achter een filmpje zetten werkt ook goed. Monkey platter en wat drinken er naast (om in de behoeftes te voorzien) en gaan met die workout. Twintig tot dertig minuten is nu wel te overzien en je kan behoorlijk wat doen in je eigen woonkamer.

Het scheelt gewoon enorm dat je nu dingen kan uitleggen. Dat “straks” geen reden meer is voor een driftbui.

Grote kinderen.

Euh. Ja. Doe je ding. Op een gegeven moment kunnen ze ook wel even alleen thuis zijn. Vanaf een jaar of vijf à zes durfde ik wel een rondje te gaan hollen. Of leuker nog, neem ze mee. Op de fiets natuurlijk. Je wil er niet uitgerend worden door je eigen kleine atleet.

Sporten zonder kinderen.

Ja, daar gaat dit stukje eigenlijk niet over. Sporten gaat best lekker als er iemand anders op de kinderen let. Toch wil ik deze open deur even benoemen.

Weet je namelijk waar ik last van heb? (En met mij een hele hoop andere moeders.) Schuldgevoel. Het idee dat ik een slechte moeder ben als ik af en toe een uurtje voor mijzelf pak. Stom hè!

Dus bij deze wil ik je er even aan herinneren dat het helemaal oké is om op zaterdagochtend een uurtje te gaan rennen, of om op woensdagavond naar yoga te gaan. (Ja, ook als het druk is thuis. Misschien wel juist als het druk is thuis.)

 

Verder lezen?

Dertig dagen op proef: sporten.

Dingen die ik mis nu ik moeder ben.

print

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik lees:

Naar Buiten 2021Naar Buiten 2021

Onderwerpen

SelectSelect

Het Archief

SpeelgoedSpeelgoed