Dertig dagen sporten; update week 1.

door | jun 23, 2018 | gezondheid | 0 Reacties

De eerste week van dertig dagen sporten is voorbij. Ik begin langzaam een beetje in de routine te komen maar de onderbrekingen door Peuters en grote Jongens blijven best vervelend. Als je toch al geen zin hebt in een bepaalde set is het starten en stoppen funest voor je motivatie.

Qua lijf zie ik niet echt veel verandering maar dat is ook niet de focus. Ik merk al wel dat de krachtoefeningen beter gaan dus dat is vooruitgang.

Overtrainen.

Op Facebook werd bezorgdheid uitgesproken voor overtrainen. Dat sporten zonder rust dagen schadelijk kan zijn. Daar wil ik hier even wat dieper op in gaan. Er zit namelijk wel een kern van waarheid in, maar het is niet zo simpel als vaak gedacht wordt.

Als je sport maak je eigenlijk je lijf een heel klein beetje stuk. Zowel je endocriene systeem als je eigenlijke spieren staan onder stress. In de spier zie je dat goed doordat er minuscule scheurtjes ontstaan. Het genezen van die scheurtjes maakt de spier groter en sterker.

Als je je lijf geen tijd geeft om dat genezingsproces af te ronden kom je niet echt verder in je training. Als een wondje waar je alsmaar het korstje van af trekt boek je geen vooruitgang. Door rustdagen te nemen wordt je lijf sneller en sterker.

Waarom ik geen rustdagen neem.

Een dertig dagen proef periode werkt alleen voor dagelijkse activiteiten. Ik ben niet in eerste instantie mijn conditie aan het opbouwen, maar een gezonde gewoonte. Na mijn proefperiode ga ik weer terug naar een vier/vijf keer per week schema. Dat is, na die dertig dagen, veel beter vol te houden.

Toch neem ik ook nu eigenlijk wel mijn rustdagen. Door trainingen af te wisselen, cardio, kracht en yoga. Door verschillende spiergroepen te trainen en niet elke dag op volle intensiteit te gaan. Om het maar te oversimplificeren: mijn armen herstellen terwijl ik mijn benen train en omgekeerd.

Had ik dat niet van te voren uit moeten leggen? Moet ik nu een ingewikkeld schema volgen? Nee. Het is namelijk lang niet zo ingewikkeld als het klinkt. Tenzij je elke dag dezelfde super zware training doet wissel je vanzelf al af. Doe je per ongeluk twee dagen achter elkaar wat veel met zeg…..je buikspieren, dan vallen ze er echt niet af. Overtrainen doe je niet zomaar, daar moet je nog best wel je best voor doen. Zeker binnen die dertig dagen.

Leuke gadget.

Verder ben ik super enthousiast over mijn nieuwe oordoppen. Heerlijk tijdens het hardlopen. Ik heb nogal een hekel aan zo’n zwaaiend draadje wat van je hoofd naar je telefoon loopt. Misschien had je ze op een foto al eens gezien, maar tegenwoordig heb ik dus draadloze oordoppen. Super handig en wat mij betreft echt een aanrader.

Het geluid is prima en het is me nog niet gebeurt dat ie verbinding verloor of zo. Omdat ik graag loop met een audio training en muziek is het voor mij een uitkomst.

Volgende week.

Mijn doel voor volgende week is wat minder proberen op het minimum van die twintig minuten te zitten. Eens kijken of ik her en der ook wat langere trainingen kan doen. Verder gaat het lekker zo, ik ben blij dat ik dit doe. Oké, dat is niet helemaal waar. Als ik mijn training voor de dag weer gedaan heb ben ik blij, daarvoor vraag ik me af waar ik in vredesnaam aan begonnen ben.

print

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik lees:

Naar Buiten 2021Naar Buiten 2021

Onderwerpen

SelectSelect

Het Archief

SpeelgoedSpeelgoed