Dertig dagen op proef: sporten.

door | jun 15, 2018 | gezondheid | 1 reactie

De komende dertig dagen ga ik elke dag sporten. Daarmee bedoel ik een minimum van 20 minuten hardlopen, krachttraining of yoga. Per dag mag ik kiezen wat ik wil, als ik de 20 minuten maar vol maak. Waarom ik dat doe? Het is een dertig dagen proef periode.

Jaren en jaren geleden las ik eens dit blog. Ik kan je aanraden om het even door te lezen, maar kort door de bocht: een nieuwe gewoonte is makkelijker aan te leren als een dertig dagen proef periode. Je kiest een nieuwe gewoonte of iets waar je vanaf wilt en doet dat dertig dagen lang, sporten bijvoorbeeld. Meestal is het idee om iets voor altijd te doen te abstract en te moeilijk. Dertig dagen is overzichtelijk en aan het einde is de kans groot dat je een nieuwe gewoonte gewend bent waar je makkelijk mee doorgaat.

Sinds ik het originele blog las heb ik regelmatig zo’n proeftijd gedaan. Een nieuw dieet uitproberen, elke dag iets weggooien om mijn huis eindelijk wat leger te maken en minder slapen. (Zo kwam ik van mijn slapeloosheid af.). Het concept heeft me geholpen om gezonde gewoontes aan te leren.

Doe je mee?

Ik mag graag sportief zijn. Mijn lijf voelt fijner als ik sterk en fit ben. Toch is het de laatste tijd weer in het slop gekomen. Afgelopen winter heb ik lang niet genoeg gedaan. Hardlopen is heel belangrijk voor me, maar met een peuter in huis is het moeilijk om de gelegenheid te vinden. Krachttraining kan best thuis maar ook daar was weinig motivatie voor. Tijd voor een nieuwe dertig dagen proef periode dus!

Nou, en omdat ik zo’n leuk mens ben had ik bedacht dat jullie ook mee kunnen doen. Gedeelde smart is halve smart toch? Wie weet wat er gebeurt als we het met een hele groep delen? Het weer is nu goed en in de zomer zijn we toch meer gemotiveerd om fysiek actief te zijn. Als we het samen doen kunnen we elkaar door de zware dagen heen praten.

Het plan.

Ieder mag eigen regels maken, maar maak wel duidelijke regels. Alleen roepen dat je gaat sporten is te vaag. Wat werkt voor jou? Een paar verschillende opties is wel handig. Ik riep het net al maar mijn regels zijn: elke dag minimaal 20 minuten hardlopen, krachttraining doen of yoga. Een wandeling maken, een stuk fietsen of heel hard de badkamer poetsen telt voor mij niet. Ook mag ik geen drie dagen achter elkaar hetzelfde doen.

Op mijn Facebook pagina vertel ik jullie elke dag wat ik gedaan heb, ik zou het leuk vinden als iedereen die mee doet er onder reageert of me tagt in een eigen post. Zo houden we elkaar scherp.

Lees je dit misschien een stuk later? Geen probleem. Je kan nog steeds beginnen, ik vind het altijd leuk om een tag te krijgen. Elke week schrijf ik een update dus kan je ook later nog ‘meedoen’.

Schijf je regels op en deel ze op mijn Facebook als je dat wilt. Ik ben wel nieuwsgierig naar jullie invulling. Het hoeft echt niet heel hoogdravend. Elke dag een kwartier wandelen kan ook. Wat is sport voor jou? Probeer net een heel klein beetje over die comfortabele grens te gaan.

Je hebt geen sportschool nodig om te sporten.

Het is niet nodig om meteen een duur sportschool abonnement te kopen. Van mij mag het hoor, maar sporten kan ook makkelijk zonder. Je hebt ook geen personal trainer of heel uitgebreide kennis van sport nodig. Er zijn zat gratis of goedkope trucjes om aan een sportlesje te komen.

Hardlopen kan zo makkelijk zijn als je sportschoenen aantrekken en gaan. Ik gebruik zelf graag een app met trainingen, deze welteverstaan. Maar er zijn er veel meer. Eigenlijk kan je die personal trainer op je smartphone downloaden.

Op YouTube is ook van alles te vinden. Ik mag hier graag yogalessen volgen. En dit filmpje geeft een snelle en efficiënte workout.

Op Pinterest kom je eindeloos veel ideeën tegen. Ik heb een apart prikbord gemaakt met setjes die ik interessant vindt. Naarmate de dertig dagen vorderen zal daar steeds meer op komen.

Sporten kan ook een half uur fietsen zijn, of skaten of dansen in de woonkamer. (Check de link even, ik word zo vrolijk van hem!) Het maakt niet uit wat, het hoeft niet heel ingewikkeld, zolang je jouw doelen maar duidelijk omschrijft.

Klaar voor de start? Af!

Morgen beginnen we! Dit stuk gaat de wereld in op vrijdag en zaterdag is de eerste sportdag. Als je dit later leest, geen probleem, haak gewoon aan wanneer je kan.

Ik hoop vooral dat ik jullie inspireer. Dat er een leuk groepje mensen meedoet en zo een golfbeweging begint waar we samen op kunnen surfen. (Te vaag? Snap ik. Ik bedoel gewoon dat het makkelijker is met z’n allen en dat ik niet voor gek wil staan in mijn eentje.)

Doe mee! Haak desnoods later aan! Maakt niet uit. Aan het einde van die dertig dagen is hoe dan ook je lijf sterker en mag je terecht heel trots zijn op jezelf.

print

1 Reactie

  1. Ceb

    One of the best things about running is you didnt have to pay if you want to workout, Nice article good read and informative.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik lees:

Naar Buiten 2021Naar Buiten 2021

Onderwerpen

SelectSelect

Het Archief

SpeelgoedSpeelgoed