Rant: moeders tijdens de corona crisis.

door | apr 25, 2020 | feminisme, Sociaal | 2 reacties

moeders, crisis, feminisme

Illustratie door Roan

Laatst werd ik gebeld door mijn moeder. Doet ze op zich wel vaker hoor, maar dit keer had ze een missie. Ze wou helpen. Ze moest en zou mij helpen want ze was bezorgd.

Oké, stukje context. Mijn moeder woont in het buitenland en aldaar geeft ze les. Een-op-een begeleiding. Momenteel uiteraard alles digitaal en ze ziet een trend. Ze ziet de moeders van die kinderen langzaam uit elkaar vallen. Sinds iedereen thuis is komt er meer en meer op de schouders van moeders te liggen en hoe groot je schoudervullingen ook zijn op een gegeven moment dondert de boel er af.

Moeders met brede schouders.

Moeders doen normaal al buitenproportioneel veel. De taken in een gezin zijn, over het algemeen, niet heel netjes verdeeld enzo. Nu (Tijdens de corona crisis. Hallo lezer uit de toekomst!) zie je die verhoudingen alleen maar schever worden.

Nu van ouders ook geacht wordt dat ze vanuit huis werken, schoolwerk faciliteren, angstige kinderen gerust stellen, drukke kinderen bezig houden, hun eigen meltdown beperkt houden en dat alles zonder opvang doen zie je dat het vooral moeders zijn die de extra taken op zich nemen.

(Ja, er zijn ook uitzonderingen. Nee, ik hoef niet te horen over jouw geweldige vent. Hij doet gewoon wat elke ouder hoort te doen zonder daarvoor een pluim te verwachten.)

Oké, ik ga het toch even over uitzonderingen hebben. Er is namelijk een categorie gezinnen waar het even heel anders gaat en het is zo geweldig. Moeders die werk doen waar vroeger op neer gekeken werd, kassamedewerker bijvoorbeeld, of verpleegkundige, en die nu ineens een stuk essentiëler blijken te zijn dan vaders die altijd belangrijk deden over hun vergaderingen. Ge-wel-dig! Ik hoop dat deze vaders de crisis uitkomen met een grote bak waardering voor zogenaamde ‘vrouwentaken’.

The mental load.

Ik heb er al eens eerder over geschreven maar moeders zijn meestal de gezinsmanager. Wij zijn eindverantwoordelijk en dat is nooit beter voelbaar dan nu.

Het zijn moeders die gebeld worden door de juf. “Hoe gaat het met het huiswerk? Zit je er wel bij? We adviseren minimaal vier uur werk per dag. En een vlog. En een schaalmodel van het Vaticaan. Succes!”

Het zijn moeders die wanhopig thuiswerkend de laptop proberen te beschermen tegen graaiende peuter armen terwijl vader boven snotverdomme al twee uur zit te zoomgaderen!

En, goh wat een verrassing, het zijn moeders die maniakaal enthousiast maar weer met de kinderen op berenjacht gaan door de buurt.

Heb ik er overigens niet eens gehad over de alleenstaande ouders. Ook daar zijn het vrijwel altijd de moeders die de doordeweekse shift hebben of gewoon full time aan kindslepen doen. Of je je kind even niet meer mee wil nemen naar de supermarkt. Dank je wel Karen! Dat laatste pakje crackers in de kast helpt ons vast de rest van de crisis wel door!

Vaders aan de bak!

Wat is, na al mijn gezeur, dan mijn voorgestelde oplossing? Hoe kunnen moeders hun situatie verbeteren?

Niet.

Ja, dat lees je goed. Ik vind dat moeders er niets aan kunnen doen. Of beter gezegd, ik vind dat moeders er niets aan moeten doen. Daar gaat het nu juist om, dat die moeders al veel te veel te doen hebben. “Ja, ik weet dat je het heel druk hebt met het huiswerk van de kinderen, wc papier vinden, je manager mailen, de juf bellen en het gezin mediatoren maar of je ook nog even dat hele patriarchie probleem wil oplossen. Oh, en vergeet niet een gezonde lunch op tafel te zetten. Succes!”

Eeeehhh, nee dank je. Het mag nu juist even aan de vaders zijn. Pappa’s aan de bak! Doe die spreadsheet vanavond (of mail de baas dat ie maar even geduld moet hebben) en ga naast dat huiswerkende kind zitten. Doe de was zonder dat het je gevraagd wordt. Zoek op internet uit hoe het moet. Neem de kinderen mee naar het park. (En ja, pak daar ook zelf even een tas voor in. Kan je best.) Doe het niet één keer maar structureel en ga alsjeblieft geen veren in je dad butt verwachten. Wat je doet is geen buitengewone prestatie maar deel van de reguliere taken van een ouder. Zij doet het ook.

Oh, en als je toch naar buiten gaat, app even met de vriendin van je partner. Je weet wel, diegene die er alleen voor staat. Vraag hoe het gaat en of je iets voor haar kan meenemen. Want als we alleen samen dat stomme virus aankunnen hoor jij daar ook bij.

print

2 Reacties

  1. Sylvia

    Geweldig verwoord zoon

    Antwoord
  2. Jack Tiggelman

    ja dat over alleenstaande ouders idd. Ben iedere keer toch weer bang dat ik commentaar krijg in de supermarkt, maar goed, ik kan niet anders dan die twee achter me aan slepen..

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Boekentip

Onderwerpen

Natural Heroes

Het Archief