Moeders mogen geen seks hebben.

door | mrt 25, 2017 | feminisme | 2 reacties

Iets waar ik me echt helemaal dood aan kan irriteren. Dat opgelegde, seksloze image van moeders.

Om een kind te verwekken weet iedereen wat je moet doen, maar als je er eenmaal een hebt is het uit met de pret en aan met de degelijke voedingsbeha.

Elk product gericht op moeders is er van doordrenkt. Elk voorbeeld in de media draagt de boodschap uit: moeders zijn geen seksuele wezens meer! Die tijd behoort nu achter je te liggen. Je hebt je wilde jaren gehad. Nu mag je in je besmeurde yoga broek macaroni voeren aan een onwillige peuter. Wee je gebeente als je de norm uitdaagt, dan ben je ontaard.

Sexy zwanger.

Het begint al bij de zwangerschap. Nog niet zo lang geleden werd het elke vrouw na een paar maanden ontraad om nog toe te geven aan de huwelijkse plicht. Niet omdat daar nou een reden voor was, meer omdat geen arts zich kon voorstellen dat er überhaupt nog iemand zin had om bovenop zo’n hoogzwanger wijf te klimmen.

Persoonlijk vind ik seks tijdens de zwangerschap heerlijk. Een nieuwe gevoeligheid en allemaal nieuwe standjes om te ontdekken. Ik had hele prettige, diepe orgasmes.

Ook kan ik me met zo’n buik heel sexy voelen. Maar daar wordt flink op neer gekeken. Uitgaan, dansen, je uitdagend kleden, dat kan eeeeecht niet hoor! En dan de ultieme zonde; hoogzwanger flirten. Moet je eens proberen, echt, je krijgt blikken, dat geloof je niet.

Enneee..heb je wel eens spannende zwangerschapskleding gezien? Ik niet. Romantisch, degelijk, praktisch, zelfs netjes en stijlvol. Het is er allemaal, maar sexy…nope.

Seks en de dansvloer.

Helemaal vreselijk wordt het als de baby eenmaal geboren is. Op forums en aan artsen wordt de vraag gesteld “wanneer mag ik weer seks hebben?”

Gatverdamme wat kan ik daar pissig om worden. Wanneer mág ik weer seks hebben? Mens! Je bent volwassen, je hebt seks als jij en je partner daar zin in hebben. Je voelt echt wel aan je eigen doos wanneer ze er weer klaar voor is.

Oh en over uitgaan gesproken. Vrijwel elke keer als het me lukt om eens uit te gaan, word me gevraagd waar mijn kinderen dan nu zijn. In de garderobe, nou goed! Met die vraag wordt heel duidelijk gemaakt dat ik hier eigenlijk niet hoor, tussen de feestvierende mensen. Uitgaan is seksualiteit pur sang. Mooie kleren, zweterig dansen op een lekkere beat. Niemand heeft me ooit gevraagd waar de kinderen nu zijn als ik in de supermarkt sta.

Een ander venijnig puntje…ik moet de eerste vader nog horen die deze vraag heeft gekregen….maar ik zal mijn feministische mond verder dicht houden.

De luie daad.

Natuurlijk veranderd er een hoop als je eenmaal moeder bent. Officier Pappa en ik hadden het laatst nog over de zaterdagmiddagen waarop we uuuuuren in bed lagen. Elke keer stellig bewerend dat we zo toch echt iets nuttigs gaan doen, om dan toch weer lekker te gaan vozen. Dat kan nu niet meer. Als we nu op bed gaan liggen komt er een peuter bij. Nu vozen we op zaterdagmiddag wat sneller, tijdens het middagdutje. En dat heeft ook wel wat. Seks als een gestolen moment, stil en een beetje stiekem. Meteen to the piont en af en toe op het kleed tussen de duplo.

Maar weet je, daar gaat het niet eens om. Of je nu de daad wel of niet doet, qua uitstraling heb je afgedaan. Het idee dat moeders de vrouw met baby in de zomer een kort rokje draagt. Zie je het voor je? Een lekker uitdagend geklede vrouw met een kind er bij? Dan zie je vast ook meteen het oordeel wat haar volgt. Want dat kan eeeeecht niet hoor.

Laat staan de moeder van oudere kinderen. Daar worden hele tv programma’s over gemaakt. Dat die vrouwen zich toch maar naar hun leeftijd moeten kleden enzo. Op het schoolplein is dan ook weinig spannends te zien.

Seksloos mag ook.

En nu even voor alle duidelijkheid; het móet niet hè. Er zit geen verplichting op. Aan de andere kant verwachten dat vrouwen tot in het absurde een seksuele functie vervullen is ook weer onzin. Beetje jaren 50 gedoe.

Ik heb er gewoon een probleem mee dat het bijna niet kán. Er zijn geen voorbeelden in de media, geen producten voor de sexy moeder. Er is geen platform voor die vrouwen die zich toevallig wel aantrekkelijk voelen in de moeder-fase.

Dus bij deze maak ik ruimte. Voor de wulpse moeder, de spannende moeder, de -ik-heb-gewoon-zin moeder. Ik vind je leuk, ik vind je mooi, ik vind dat je er absoluut mag zijn.

Komende zomer trekken we de rokjes weer uit de kast. Leuke kousjes aan, kind mee en op naar het schoolplein. Lekker flaneren.

print

2 Reacties

 1. Giel

  Ja dat er vooral naar de moeder wordt gekeken zo van “heb je oppas geregeld, wat fijn”, daar werden mijn vrouw en ik ook al heel snel moe van. Moet wel erbij gezegd worden dat dat dan ook alleen door vrouwen zelf gevraagd werd. Als ik de kans krijg reageer ik sneller dan mijn vrouw. Maar goed. Dit is allemaal onderdeel van het disney-syndroom, waar er een bepaald verwachtingspatroon is voor elke stage van het leven. En helaas is het nog steeds zo dat vrouwen wat meer makke schapen zijn die heel erg hun best doen om aan die regels te voldoen. Loop je buiten de kudde krijg je vast afkeurend geblaat.
  Behalve het sociale aspect is er ook een hormonaal verschil. Testosteron (dat vrouwen ook hebben, maar een derde deel) is bij mannen een nogal dwingend hormoon. Omdat dat zo’n gegeven is, zijn hele maatschappelijke constructies daaromheen gebouwd. Want een voordeel is dat niet altijd. Zodra vrouwen daar ook last van hebben is dat alleen onder strikte voorwaarden sociaal acceptabel. Vrouwen kunnen hun lust makkelijker naast zich neer leggen en dat kan dan een patroon worden waar je lastig uit komt. Ook het hormoonniveau bij mannen daalt als vrouwen zwanger zijn, een geintje van moeder natuur om mannen tijdelijk wat handelbaarder te maken. Maar goed, de draad weer oppakken is lastig (in een monogame relatie) na de bevalling.
  Vrouwen die zichzelf teveel wegcijferen voor hun gezin en vergeten dat ze ook nog gewoon vrouw zijn zijn er legio en dat breekt hun natuurlijk een keer op. Linksom of rechtsom. Dus het zou fijn zijn als daar iets verbetert zou kunnen worden. Zelf krijg ik sowieso het idee dat we steeds meer verpreutsen dus laten zien dat je het doet omdat je het lekker vind kan lastig zijn. Ik schrik van mijn eigen laatste zin.

  Antwoord
 2. Sien

  Eén puntje over die fora’s; er is wel degelijk een wachttijd na de bevalling i.v.m. infectierisico. Als men vraagt naar die aanbevolen grens, is dat niet zo gek toch?
  Verder, ben het geheel eens. Heb je wel eens naar voedingsbh’s gezocht? Ze hebben, honest to god, namen als Hotmilk Lingerie en Boob Fast Food BH. Dat werkt noch op mijn lachspieren, noch op toeschietreflex, noch op zin in seks.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Boekentip

Onderwerpen

Natural Heroes

Het Archief