Feminist, de vrouw

door | jan 21, 2017 | feminisme | 1 reactie

Ik ben een feminist.

Is dat nog een verrassing? Ik ben de Dolle Moeder juist omdat ik mij identificeer met de Dolle Mina’s. Met een flinke portie humor mag ik graag op de barricades staan.

Een dikke honderd jaar geleden was het gevaarlijk om je een feminist te noemen. Vrouwen als Wilhelmina Drucker (waar de Dolle Mina’s naar vernoemd zijn) en Nellie van Kol streden in de eerste feministische golf voor basis rechten. Stemrecht, recht op eigen bezit….dat soort frivole dingen….

Nu, drie golven later, wordt het weer onkies geacht om jezelf als feminist neer te zetten. Je bent dan een mannen hatende feminazi die ook nog eens lelijk is, en stom, en liegt, en gewoon heel erg eng ja!

Dussss.

In Nederland hebben vrouwen het een stuk beter dan in zeg…..India, of Irak. En even eerlijk, hier hebben vrouwen inderdaad op papier dezelfde rechten als een man….oh, behalve als het gaat om tepels natuurlijk. Dan even niet.

Punt is dat er veel mensen zijn die denken dat we klaar zijn. Feminisme is niet meer nodig. Vrouwen mogen stemmen, werken, huizen bezitten en hebben recht over hun eigen lichaam….oh…wacht even….als je gaat bevallen wordt dat laatste al weer heel wat minder.

Maar! Het gaat goed hier. Het glazen plafon is stuk, toch? Vrouwen staan aan de top in Nederland…..oh, wacht even…dat staan we helemaal niet.

Toen ik een tiener was mocht ik graag uit gaan. Dansen enzo. Op een doorsnee avond werd ik een keer of wat bij mijn borsten of billen gegrepen door mensen die daar geen toestemming voor hadden. Op een doorsnee avond werd ik minstens een keer slet of hoer genoemd. Op een doorsnee avond hielp ik eigenlijk altijd wel een vriendin om van ongewenste attenties af te komen. En om het nu helemaal erg te maken…waar ik uitging was een relatief veilige, relatief vrouw vriendelijke omgeving.

Toen ik te maken kreeg met seksueel geweld en daarover probeerde te praten ben ik niet geloofd. Werd er tegen mij gezegd dat mijn kleding me net zo schuldig maakte.

Toen ik de eerste keer zwanger was is mij herhaaldelijk gevraagd hoe ik dat straks ging doen “met de baby en werk.” De vader heeft die vraag niet één keer gehad.

In een werkomgeving is mijn stem te vaak verloren gegaan terwijl een man serieus genomen is.

In de trein, in de stad, op een perron, in een horeca gelegenheid heb ik me onveilig gevoeld.

In meerdere relaties is mij verteld, door mijn partner, dat ik geen feministische lectuur moet lezen omdat ik daar zo ‘opstandig’ van wordt.

Er is mij verteld door mannelijke vrienden, aardige, weldenkende mannen, dat vrouwen in Nederland het prima hebben. Dat ik dingen verzin. Dat het allemaal onzin is. Dat zij toch immers niets verkeerd doen.

Ik ben achterna geroepen, genegeerd als ik praat, uitgescholden, aangevallen, en monddood gemaakt…omdat ik er uit zie als een vrouw.

En nu de grap…de grote clou. Ik ben echt heel doorsnee. Dit is niet uitzonderlijk, ik heb geen speciaal doelwit op mijn hoofd. Dit zijn de standaard ervaringen van een vrouw in Nederland. Dit is doodnormaal.

Maar ja…we zijn klaar hoor. Feminisme mag over zijn, we kunnen de strijdbijl begraven want vrouwen hebben gelijke rechten. Verdomme! Wat kan ik daar kwaad om worden. Dat niet eens opzettelijke, patriarchale toontje. Dat een blanke, cisgender, niet arme, gezonde hollandse vent mij eens even gaat vertellen dat mijn ervaringen er niet toe doen. Dat hij de wereld beter ziet dan ik, dat het niet bestaat want hij maakt het nooit mee.

……en dat zijn de ‘good guys’. Dat zijn geen verkeerde mannen. Ze zien het gewoon niet en zijn het niet gewend om het woord van een vrouw te geloven.

Daarom ben ik een feminist. Omdat we echt nog niet klaar zijn. Omdat het pas over is als ik, midden in de nacht, dronken en zonder shirt, op een perron kan staan en niet bang hoef te zijn.

 

print

1 Reactie

  1. Giel

    Met veel plezier lees ik het meeste van wat je plaats. Vooral als het over relaties gaat omdat ikzelf vind dat iedereen gelijke rechten zou moeten hebben en gelijk behandeld zou moeten worden. Maar ook mijn stem gaat regelmatig verloren in een vergadering, bij navraag had iedereen dat wel in meer of mindere mate. De een dacht dat dat kwam omdat hij van allochtone afkomst was, de ander omdat hij nog niet zo lang in dienst was en natuurlijk een vrouwelijke collega die…. Bleek dus dat niemand dat gedaan had of zo bedoeld had, maar we gaan er wat meer op letten. Punt is wel dat je dit en andere onderwerpen wel heel erg naar je toe trekt en het exclusief een vrouwen-probleem er van maakt. Hoewel het tepelprobleem daar wel een duidelijke uitzondering op is. Daar kan ik oprecht boos om worden dat mensen een tweedeling maken op basis van geslacht. Ben zelf ook lid van het “free the nipple” facebookorganisatie, maar dat is in de vs en die hebben daar nogal een probleem met nipples 😛 Wat betreft het glazen plafond lees ik alles wat onder mijn ogen komt maar vooral ook het lage percentage vrouwen dat fulltime werkt. Echter, het blijken vooral de vrouwen zelf zijn die dat zo beslissen, de ‘schuld’ direct bij de heren te leggen lijkt mij daarom iets te voorbarig. Voor een groot deel is het plafond daarom ook zelfgemaakt omdat die functies voornamelijk fulltime banen zijn. wil niet zeggen dat er geen werk te verrichten valt op dit onderwerp, maar een bedrijf dat kansen laat liggen door beter gekwalificeerd personeel niet aan te nemen doet zichzelf tekort. In een radio interview zeiden de top-dames wel dat vrouwen niet agressief genoeg waren in salaris onderhandelingen.
    Waar wel een een hoop verbeterd kan worden zijn de dagelijkse omgangsnormen maar dit is dermate complex dat dit een eigen onderwerp is. Kan tenslotte ook wel zeggen dat ik mij ook wel eens onveilig heb gevoeld maar idd als (grote,redelijk gespierde) man heb ik daar natuurlijk wel minder last van. Uiteraard word ik dan niet serieus genomen. Opmerkelijk is wel dat het steeds veiliger wordt maar dat men dit juist niet voelt, eerder tegenovergesteld. Gevoel en feiten liggen soms uit elkaar wat niet wegneemt dat dit land nog lang geen paradijs is en er idioten genoeg rondlopen.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik lees:

Naar Buiten 2021Naar Buiten 2021

Onderwerpen

SelectSelect

Het Archief

SpeelgoedSpeelgoed