Erectie angst!

door | dec 3, 2016 | feminisme, Persoonlijk | 12 reacties

erectie_1

Toen ik een tiener was sliep ik eens met een jongen in een bed. Ik had geen relatie met hem, we hadden geen seks, we sliepen gewoon samen in een bed omdat er na een feestje niet genoeg bedden waren.

Hij vroeg of het ok was dat hij zijn broek uit deed. Vond ik best normaal, een spijkerbroek slaapt niet heel lekker. Verlegen legde hij uit dat ik dan wel eens zijn erectie kon voelen. Op dat moment leerde ik twee dingen: 1, ik heb geen enkel probleem met erecties en 2, mannen krijgen schijnbaar de boodschap dat ze dat wel moeten hebben.

Jaren later werd ik naturist. Heerlijk, die vrijheid. Maar toch zijn er veel regels. Mijn vriend van toen was in die cultuur opgegroeid en vertelde me hoe het moest. Onder andere dat mannen daar geen zichtbare erectie mogen hebben. Hij had een hoop trucjes om dat te vermijden.

Mannen mogen geen erectie hebben. Of nee, mannen behoren complete controle te hebben over hun erectie. De penis behoort te presteren tijdens de seks, maar rustig te blijven in beschaafd gezelschap. En als je dat niet lukt ben je een perverseling.

Ik ben, in ieder geval wat mijn lichaam betreft, een vrouw. Ik heb geen penis en weet niet hoe het voelt als ie stijf wordt. Ik weet wel dat mannen om allerlei redenen een erectie kunnen krijgen. Opwinding, hitte, volle blaas, spanning of gewoon zomaar. Het betekend eigenlijk niet echt iets. Toch worden ze er hard op afgerekend. Jongens wordt verteld dat ze zich moeten schamen.

Een oud klasgenoot vertelde me ooit wat het betekend als een jongen in de klas zijn trui op een bepaalde manier naar beneden trekt. Dat het daarom handig is om een trui met zakken te dragen. Uit aangeleerde schaamte voor hun erectie moeten ze dus hun kleding aanpassen. Goh…dat doet me denken aan meisjes die worden verteld dat hun borsten te groot zijn om een v hals te dragen….hoe boos worden we daarover als dat weer eens in het nieuws is? (En terecht trouwens.)

Uiteraard zijn er mannen die ongepaste dingen met hun erectie doen. Die hem laten zien of er aan zitten waar dat niet hoort. Dat is niet ok. Maar dat is ook echt iets heel anders dan een man die toevallig een bobbel in zijn broek heeft.

Meer dan dat is het niet hè, een bobbel. Gewoon een tijdelijke ronding in een broek. Waarom moeten mannen zich daarvoor schamen? Waarom wordt elke stijve gelijk gesteld aan een potloodventer?

Als we af willen van toxic masculinity moeten stoppen met schaamte aanleren voor een lichaamsdeel. Als we willen dat mannen hun penis niet meer als wapen zien, moeten wij stoppen met hem zo behandelen.

Kan je je een wereld voorstellen waarin mannen een gezonde, zelfs liefdevolle, band hebben met hun pik? Lijkt mij geweldig! Maar dan moeten we dus echt stoppen met schaamte aanleren, met eisen dat jongens hun erectie kunnen domineren.

Wat mij betreft is het hoog tijd dat Willie eens bevrijd wordt. Het is namelijk best een heel leuk ding hoor, zo’n pielemuis.

 

Nawoord:

Als beeld voor dit stuk had ik het plan om de foto’s van mijn blog over vagina’s te hercreëren, maar dan met een penis natuurlijk. 

De foto’s eenmaal op mijn laptop zag ik een probleem. Gevoelsmatig klopt het niet om een foto van een erectie te plaatsen. 

Uiteindelijk ben ik er niet helemaal uit waarom niet. Het voelt te agressief. Mijn theorie is dat een penis nog te vaak als letterlijk of metaforisch wapen gebruikt wordt. Dus zit ik nu toch ook met een  restrictie en dat vind ik niet leuk. 

Wat vinden jullie? Had ik de foto kunnen plaatsen denk je? Wat had je er van gevonden als je onder aan dit stuk geconfronteerd werd met een erecte penis? En als ik bovenaan een waarschuwing geplaatst had? Maakt dat het anders? 

print

12 Reacties

 1. Danielle

  Hahahaha, wat een leuk stuk weer ! En je laat me nadenken over een onderwerp waar ik als vrouw nooit over heb nagedacht..

  Over de foto, deze foto met de piemel bedekt vind ikzelf prima bij je stuk passen. Het gaat immers over dat de maatschappij van mening is dat een erectie verborgen zou moeten zijn. Niet zichtbaar.

  Antwoord
 2. Jordu

  Hoewel ik zelf geen problemen heb met penissen en het gedrag wat een penis kan vertonen zonder dat een man tegen zn pielletje kan zeggen foei laat dat , zal een penis in erectie wellicht bij veel mensen een verkeerd beeld scheppen van het doel van dit blog. Maar wellicht zou dan anders zijn als de fallus getoont wordt in slappe of halfslappe toestand.

  Antwoord
 3. Giel

  Leuk stukje en wat de foto betreft is één lijn trekken met vagina’s natuurlijk het beste. Maar een stijve penis is het onderwerp dus het had wel gekund naar mijn mening. Dat je zelf overstag gaat terwijl je zelf ruim empathisch onderlegd bent om het hele onderwerp goed in te schatten geeft idd al aan hoe moeilijk dat het hele verhaal is. Net een graadje makkelijker maar van het zelfde laken en pak zijn vrouwentepels. Die worden niet alleen hard bij opwinding maar ook van kou bv dus moeten ze verstopt worden. Beetje onlogische en onnodige preutsheid dus.

  Antwoord
 4. Twan de Leur

  Wat helder verwoord. Veel mannen zijn gecastreerd terwijl daar hun levensvreugde en energie uit halen.

  Antwoord
 5. Anne

  Afbeelding(en) van een niet-echte erectie erbij, zoals een schilderij of beeldhouwwerk ofzo, zou dat een oplossing geweest zijn?

  Antwoord
  • DolleMoeder

   Ik maak alle foto’s zelf…en mijn schilder of beeldhouw vaardigheden zijn niet zo goed. ??
   Maar ik ben het er mee eens, een tekening oid komt al heel anders over.

   Antwoord
 6. Anoniem (om vrijuit te kunnen spreken)

  Zeker herkenbaar! Ik ben als man zelf nogal van de snelle erectie en dit heeft me al veel schaamte en beperking opgeleverd. Vooral op de dansvloer. Je ontmoet iemand die je fijn vind. Je merkt dat ze open staat voor contact. WHAM! WILLY IN THE HOUSE! Bij mij ontstaat een erectie (oa) als ik het gevoel heb dat ik potentieel sexueel contact zou kunnen hebben. Als ik het gevoel heb dat de andere persoon mij aantrekkelijk vindt. Maar dat heeft niet echt wat met m’n intentie of daadwerkelijke keuzes te maken. Dus in die zin is het een vals signaal.

  Interessant: ik vul wel voor vrouwen in dat een zichtbare of voelbare erectie als bedreigend / te snel / intimiderend / gelijk aan de wens tot sex wordt gezien. Zo zou ik nooit zomaar met een erectie tegen iemand aan dansen, tenzij ik me echt veilig voel en het idee heb dat de vrouw het ‘op waarde’ kan schatten – dat het een vrouw is die me vertrouwd en die haar wensen en grenzen durft aan te geven.

  Een vraag aan de vrouwelijke lezers: Wat denken jullie van erecties in contact, bijvoorbeeld op de dansvloer, tijdens knuffelen, op een date of op andere momenten? Interpreteren jullie dat als de wens tot sex, als een gebrek aan zelfbeheersing, als een compliment, als een sexy iets of als iets naars? Ben benieuwd 🙂

  Antwoord
 7. Giel

  Tja, en dan zeggen ze dat het het beste is om jezelf te zijn hé 😛 Op zich wel fijn dat je rekening houd met de dames, maar het feit dat dat nodig is geeft aan dat zij dat klaarblijkelijk niet doen. Of ze weten/snappen niet dat hij ook een eigen leven leid. Maar goed, je kan en moet wel rekening houden met de persoon en situatie uiteraard. Maar als lichaam en geest op een lijn liggen is het gewoon een zichtbaar stuk waarheid waar de ander dan iets mee kan of niet. Maar je bent wat dat aangaat per definitie in het nadeel.

  Antwoord
 8. Namras

  Goed stuk. Een piemel leidt soms een beetje zijn eigen leven, wordt soms stijf als je dat liever niet wil en wordt soms niet stijf als je dat wel zou willen. Als man moet je dat leren om enigzins los te laten. Als alle ideeen en verwachtingen rondom piemels een beetje losser worden is het voor de piemeleigenaar makkelijker om daarmee te dealen. En seks wordt ook een stuk prettiger. Mij heeft het ongeveer 40 jaar gekost om dit zo te kunnen zien.

  Antwoord
 9. Nico

  Wat heerlijk om eens een stuk over piemels te lezen. Ik kom op Facebook genoeg over borsten en vagina’s tegen (heel belangrijk!), maar als ik dan zeg dat ik het belangrijk vind dat er op dezelfde manier over piemels gesproken wordt krijg ik commentaar van feministische “vriendinnen”.

  En over de foto, ik vind die eigenlijk ook een beetje getuigen van piemelangst. Je had er ook een kunnen plaatsen van een piemel in ontspannen toestand.

  Antwoord
 10. Anne

  Als naturiste zie ik heel veel piemels en af en toe ook een stijve. Ik moet zeggen dat ik zo’n stijve penis eigenlijk veel mooier en stoerder vind dan een klein verschrompeld piemeltje, dus wat mij betreft had in het kader van je verhaal er best een foto van een mooie stijve penis mogen staan, liefst ook met schaamhaar want dat accentueert het mannelijke extra in mijn beleving.

  Antwoord
 11. José

  Ik ben ook naturist en in kleine kring wordt over dit onderwerp ook nogal eens gesproken. Hieruit is mij gebleken dat de meeste vrouwen het eens zijn met Anne hierboven: een stijve penis met schaamhaar is prachtig om te zien, echt mannelijk en veel mooier dan een slappe. Mijn man was erbij en kan het beamen uit ervaring want hij kreeg tijdens zo’n gesprek soms een stijve en de dames schrokken echt niet en vonden het heel mooi om te zien, dus een foto van een stijve pik zou zeker kunnen, maar ik denk dat veel vrouwen er zich een beetje voor schamen om dit toe te geven.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik lees:

Naar Buiten 2021Naar Buiten 2021

Onderwerpen

SelectSelect

Het Archief

SpeelgoedSpeelgoed