Reactie op het artikel van Fed is best.

door | mrt 4, 2017 | Borstvoeding | 0 Reacties

Open je nietsvermoedend je Facebook app, kom je dit tegen. Een artikel over een baby die dood is gegaan door exclusief moedermelk te geven.

 

………

 

…….ok…..suuuurree….even op onderzoek.

Qua bron kom ik niet verder dan deze blogpost, van een nogal twijfelachtig instituut. Er is ook een YouTube video met een hoop plaatjes. Wat ik kan concluderen is dat er een baby is geweest, en dat die gestorven is. We gaan er nu even voor het gemak vanuit dat het verhaal uit het blog ook echt bij deze baby hoort.

Deze moeder, en de stichting met haar, waarschuwt voor de gevaren van exclusief borstvoeding geven. Dat je niet kan zien of het kind wel genoeg binnen krijgt. Eigenlijk wordt de sfeer geschapen dat als je exclusief borstvoeding geeft je baby na een paar dagen wel eens zomaar dood neer kan vallen. Zonder waarschuwing.

Want deze baby maakte genoeg plas luiers, gaf geen ander signaal dan huilen en het medisch personeel vond ook niets aan de hand.

En dat is dus waar ik argwaan krijg……

Kijk…het kan gebeuren dat borstvoeding niet goed op gang komt. Deze dame had een keizersnede gehad en dat is een behoorlijke risico factor voor melkproblemen. So far geloofwaardig.

Maar een baby die langzaam uitdroogt heeft een aantal symptomen, die, zeker door professionals, goed herkenbaar zijn.

Volgens het CJG:

• Onvoldoende melkinname;
• Inadequate groei;
• Klassieke dehydratie (onder andere verminderde turgor, ingezakte fontanel);
• Extreme lusteloosheid (lethargie);
• Geelzucht (icterus);
• Te lage lichaamstemperatuur.

Overigens komt daar nog bij dat er echt geen dikke plas luiers uit een uitgedroogd kind kunnen komen. Sterker nog, dan gaat een baby een soort urine kristallen plassen, nog een zichtbaar symptoom.

Even kort door de bocht kunnen hier dus twee dingen aan de hand zijn:

Optie 1, Dit verhaal klopt niet. Er was wel een kind, maar dit is niet hoe hij geleefd en gestorven is.

Optie 2, Na 2.5 dagen in het borstvoeding gespecialiseerde ziekenhuis te verblijven, waarbij meerdere verpleegkundigen, kinderartsen en lactatiekundigen de baby hebben gezien, waarbij een gewichtsafname van bijna 10% is vastgesteld, heeft niemand  van het medisch personeel door dat deze baby uitgedroogd is en mogen ze gewoon naar huis.

Snap je dat ik naar de eerste optie neig? Er bestaan echt wel medische missers hoor, maar dit klopt gewoon niet.

Maar goed, ik heb daar geen bewijs van, dus we gaan met optie twee.

Weet je, als ik mijn dementerende oma naar een ziekenhuis breng, alwaar ze haar maaltijden niet eet en uitgehongerd sterft…op wie ben ik dan boos? De kok of het personeel? Het probleem zit hem dan niet in de maaltijden, maar in de mensen die niet zagen dat mijn oma verhongerde.

Nu snap ik best dat een baby aan de borst wel wat anders dan een boterhamweigerende oma is, maar daarom hebben we ook geriatrische en pedriatische specialisaties.

Kortom, een verhaal met een luchtje…en het ruikt naar……..gedehydroliseerde en kunstmatig bewerkte koemelk!

En als je niet gelooft dat bedrijven tot zoiets in staat zijn? Lees dit dan maar eens.

Al met al kan ik me behoorlijk pissig maken over dit soort dingen. Want hoeveel moeders geloven dit en geven als gevolg geen borstvoeding? Daar gaan dus echt kinderen aan dood.

En natuurlijk komt er een soort excuus artikel op RTL de dag erna. Maar die gaat niet viral en de schade is al gedaan. Helaas.

 

print

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Boekentip

Onderwerpen

Select oktober 2021Select oktober 2021

Het Archief

Saunaweken bij Ticketveiling.nl